Translate

петък, 25 юли 2014 г.

Панчо копнее за истинска нова дясна партия, предлага реформи в политическото управление



Докога, още колко, ще потъваме? При тези доходи, при тази мизерия всеки европейски народ, а не само европейски би се вдигнал на революция. При тази всеобхватна корупция, ширещо се беззаконие и несправедливост всеки народ би се вдигнал на революция. Всеки народ, но не и нашият. 500 години турско робство, 50 години
комунизъм и той се е превърнал в мърша мизерства, гладува, боледува и тихо умира, но не реагира. Това е положението, а решение има. Решението изисква не само думи, говорене (да са живи и здрави момчетата и момичетата от "Протестна мрежа", от другите автентични граждански организации, това, което правят, е похвално, но не е достатъчно; сега и под вашия натиск, мили момчета и момичета, една група свински бутове, наречени олигарси, ще бъдат разобличени, но на тяхно място ще дойдат други, също толкова нагли и алчни и така до безкрай), а изисква действие. Само когато властимащите управляват почтено, компетентно с отговорност и загриженост за обществото, тогава гражданите живеят добре. Следователно трябва да се създаде дясна синя партия, която няма да има нищо общо с досегашните. Ето как виждам партията, нейната идеология и управленски действия. Управление:

Ако партията е получила доверие и е в парламента, то:

Още първия ден внася поправка за субсидиите вместо по 10-12 лв. на глас

-1 лв. (напълно достатъчно, не приемам аргумента "ако не получават субсидия, ще крадат" - това е аргумент на крадци.); Внася се предложение само партии, които са минали поне 3%, да получават тази субсидия от 1 лв. В следващите няколко дни се внася предложение за драстично намаляване на бюджета на депутатите(служебен автомобил - само един за целия парламент за председателя - това не е популизъм, а рационалност и морал; отпадат заплащанията за участие в комисии.

Първите няколко дни се внася предложение за намаляване броя на областните администрации - предостатъчно са 5-6. (Цялата ни страна е колкото един квартал на голям американски град, а администрация, бюрокрация бол, на голия задник чифте пищови.) Трябва да се намали броят на общинските съветници. Например: до 50 000 община - 5 общински съветници са предостатъчни; при общини от 50 0000 души са достатъчни 9 съветници. Същия ден внасяме и предложение за оптимизиране на общинските администрации (нова карикатура градчета с по няколко хиляди население кмета - 23 заместници - безполезни, но се назначават не защото има нужда от тях, а за да се осигури работа на някой партиен активист, някой роднина. Това може лесно да се направи чрез бюджета например за кмета на община до 100 000 се дава месечно 3500 лв. за заплати. Министерства М-во на финансите - за него е важно финансовата идеология - строго спазване на гласувания бюджет; никакво прахосване на пари за глупости, за ненужни цели. Всяка стотинка да се дава за обществено приемливи каузи, за добри дела.

М-во на икономиката: да се започне компетентна, приватизация на държавни стопански субекти (и в момента съществуват, зле управлявани, безперспективни; изцяло или на обособени части -чиста и точна приватизация - възможна е и такава, без далавери; в срок от 1 месец. Бизнесът трябва да работи в спокойна дългосрочна среда; да не бъде рекетиран, забавян, унижаван.

М-во на образованието: редукция на администрацията - това не са служители, инспектори, регионални дирекции - те се закриват. Канят се родителите на събрание, на което те избират настоятелство (предполага се, че ще изберат най-добрите сред родителите) и това настоятелство получава истински права - то да назначава директор; то да рапределя регламентирания бюджет от държавата (съобразно броя на учениците).

М-во на здравето - много лоша организация и безпаричие, резултат системата отнема здраве, живот.

Проблем №1. факт е, че здравната каса се източва - източват я лични лекари, източват я специалисти от доболнична помощ, източват я болници, източват я лаборатории.

Проблем номер 2. За милионите пенсионери и деца, за които държавата е ангажирана да плаща осигуровките, да ги заплаща 100%, а не наполовина.

Проблем номер З. Бърза помощ няма пари, няма лекари. Пациентите се лекуват от фелдшери (в 21ви век, в Европа) Решение на проблемите:

ПРОБЛЕМ НОМЕР 1: Здравната каса освен финансовите дейности трябва да поеме и медицинския одит. Областните каси, в които работят 50-100 човека, се преструктурират. В тях ще работят 5-10 лекари с опит, специалност. В областната каса е достатъчно да работят и 2-3-ма финансисти, които да извършват финансовата дейност.

ПРОБЛЕМ НОМЕР 2: Решава се от добросъвестно Народно събрание с приемането на бюджета.

ПРОБЛЕМ НОМЕР 3: В медицинската практика има два вида медицински индикации - спешни състояния (при които медицинската помощ трябва да започне незабавно - инсулти, инфаркти, артериални емболии, хипертонични кризи, катастрофи с тежки наранявания и др.), и състояния, които не са спешни. Държавата чрез бюджета на М-то на здравето е длъжна да осигури само спешните състояния (и за осигурени, и за неосигурени).

Няма коментари:

Публикуване на коментар