Translate

вторник, 29 юли 2014 г.

В Първа САГБАЛ „СВ. София“ спасиха жена с гроздовидна бременност



Лекарите се сблъскват със заболяването молахидатидоза, по-известно като гроздовидна е неосъществимо.
бременност, на 2-3 години веднъж. Молахидатидозата се среща веднъж на 2000-3000 бременни, като най-често проявата е при жени в по-зряла репродуктивна възраст. При гроздовидната бременност плацентата е пълна с вода, поради което се образуват мехурчета, а износването на бременността
В столичната Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София“ спасиха жена с това рядко срещаното заболяване.
Преди седмица диагнозата е поставена на 44-годишната пациентка с желана бременност, потърсила медицинска помощ, поради вагинално кървене. При първоначалния преглед лекарите констатират, че плода е загинал и изразяват съмнение за молахидатидоза. Наличието на гроздовидна бременност е потвърдено от специалистите в Отделението по патология на бременността и жената е преместена в еднодневната хирургия, където е пристъпено към кюртаж. Поради ниското разположение на плацентата до цервикалнияканала, където кръвооросяването е силно изразено, с премахването на мехурчетата започва кървене. Пристъпва се към маточна тампонада. За по-голяма сигурност специалистите преместват жената в операционната с готовност за оперативна намеса. На път за операционната зала кървенето става обилно, а жената получава хеморагичен шок. Тежкото състояние на пациентката налага незабавното отстраняване на матката, което спасява живота й. Няколко дни жената прекарва в реанимация, където се полагат изключителни грижи за стабилизирането й.
„Благодарение на изключителния професионализъм и адекватната и бърза реакция на лекарите, животът на пациентката е спасен и тя вече е в добро състояние и е изписана от болницата“, каза заместник-директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Валентина Григорова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар