Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Пълен хаос в лечението на психичноболните у нас-липса на координация, правила и реална държавна политика



За абдикация на държавата и хаос при лечението алармираха психиатри и пациентки организации. Регистърът за психичноболните все още се изготвя и държавата не знае с какъв успех се лекуват пациентите и какво е тяхното състояние.
Проблемът с хората с тежки психични заболявания е много голям, защото тези пациенти имат нужда от лечение в конкретния момент. След лечението обаче липсва необходимата система от грижи. Няма дневни центрове, няма водещи на случаите и т.н  заради това тези пациенти остават в социална среда и предизвикват конфликти при общуването с околните. Лекарите имат право да използват клинична пътека, която е за 10 или 20 дни, но какво правим след това с тези хора? Все пак става дума за тежки заболявания, необходимо е с тези пациенти да работят специалисти. В западните страни тези хора с тежки заболявания са под непрекъснато наблюдение в хосписи.
Проучванията показват, че хората все повече живеят в стрес. Дали ще е остър или хроничен, те имат нужда от помощ. Стресът отключва различни състояния, в зависимост от настройката на човека. Всеки от нас реагира по различен начин, но много често се проявяват депресиите. Все повече се наблюдават и паническите разстройства, оплакванията от самотата също зачестяват. Хората бягат в интернет, за да се спасят от нея, но това не е решение на проблема, защото трябва да се търсят и живи хора, с които да общуваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар