Translate

сряда, 2 юли 2014 г.

НАГЛОСТТА БОРИСОВ



Изявлението на Бойко Борисов, че ще има реваншизъм до дупка, след като поеме властта, е възмутително, но и отрезвяващо. То показва истинската същност на една самозабравила се персона с диктаторски забежки, заканваща се да преследва политическите си противници с всички средства.
Щом Борисов говори по този брутален начин, докато още е в опозиция, представяте ли си какви действия ще предприеме, ако стане министър-председател?
За първи път в новата ни история опозиционен лидер предупреждава опонентите си,че ако не играят по свирката му, от тун нататък ще има война и реваншизъм до дупка. Това е безпрецедентна наглост, която трябва да бъде осъдена както от всички партии, така и от гражданското общество. И не само това.
Ако Борисов не се извини за изречената заплаха и не декларира, че и ще уважава принципите и нормите на демокрацията, управляващите имат всички основания да се откажат от договореното при президента и парламентарните избори да се отложат за есента на 2015 г., когато могат да се проведат заедно с общинските.
Нима никой не съзнава, че е лудост да подаряваш властта на човек, който заради болното си его заплашва с война и реваншизъм? Нима в БСП цари колективна лудост, нима на „Позитано" има зомбирано ръководство, което с овче покорство върви към кланицата на ГЕРБ?
Осъзнал, че е отишъл твърде далеч в заканите си, ден след като обеща реваншизъм до дупка, Борисов смекчи тона. И великодушно обеща да намаже
Ние ще бъдем изключително толерантни, като махаме техните кадри, ще го правим плавно, любезно, вежливо. Няма да водим война и реваншизъм, а ще бъдем с мекия кинжал, изцепи се той и даже не се засрами от нахалството си.
Като говоря за нахалство, да не пропусна и инфантилното възклицание на президентската съветничка Румяна Коларова. Пригласяйки на шефа, Коларова нахално попита: Защо управляващите ги е страх от служебното правителство? Откъде идва този страх? Служебният кабинет няма да направи нищо друго, освен да гарантира честни избори...
Коларова или е наивна, или ни има за малоумни. С тези елейни слова вълкът обяснява на овцете, че няма нищо страшно, ако нощем точно той ги пази от другите вълци. Обаче пък и помним кой назначи последното служебно правителство и кого ни натресе за служебен премиер.
Помним, че благодарение на Плевнелиев получихме служебен кабинет от заклети гербери, осигурили ни следните екстри:
Първо да припомня все още засекретеното споразумение между служебното пра*вителство и бившите собственици на БТК. С него бе постигнато извънсъдебно решение по арбитражни дела, които България заведе в Парижкия съд срещу приватизаторите „Вива венчърс" и „Адвент интернешънъл".
Още в първите дни от работата на новия парламент народният представител Татяна Буруджиева гневно обяви: служебният премиер Марин Райков трябва да обясни защо е подписал извънсъдебно споразумение според което задълженията им към държавата от 320 млн. лева ще се стопят до символичните 9 милиона?
По това време видимият собственик на компанията бе Цветан Василев и неговият трезор, който все още разполагаше с парите на държавните компании. Казвам „все още", защото служебният кабинет прие наредба, изискваща от всяко държавно предприятие да държи не повече от 25% от депозитите си в една банка. По това време Райков призна, че „наистина в една банка са концентрирани 54% от парите на държавните дружества", без да я посочи. Но всички знаехме, че това е КТБ.
На пръв поглед разхвърлянето на държавните пари в няколко банки бе удар по Василев. Но само на пръв поглед. Седмица след тази „героична" стъпка служебният кабинет направи щедър жест към КТБ, превръщайки 320-милионен дълг в 9 милиона.
След Буруджиева и друг социалист осъди решението на Райков да опрости 320 милиона на БТК. През август 2013 г. Румен Гечев обяви: Проведох разговори в Агенцията за приватизация и получих същата информация - става дума за няколкостотин милиона лева, от които българската държава сякаш се отказва или ги подарява на някого. Това, което ще направя, е да довърша проверката. На тези, които се надяват да откраднат от държавата, ще кажа, че нямат причина да са спокойни...
Уви, крадците са .спокойни, дори полуиниха посланически
"Благодарение на президента, койГто бди като орлица над корумпираните си протежета.
Има ли избори сега, Плевнелиев отново ще назначи кабинет, който му е лика-прилика и който пак ще обслужва ГЕРБ. Та нима сме забравили Костинбродската афера и опита да се подмени народният вот с нелегално допечатани бюлетини в печатницата на гербер? Нима ще позволим агенти на Борисов да организират предсрочни избори?
Има и трета причина, поради която избори сега ще са катастрофа за нацията. Тези дни Цецка Цанева обяви, че Симеон Дянков може да се върне като финансов министър в бъдещото правителство на ГЕРБ. Копирайки нахалството на Коларова, Цанева самоуверено заяви: Не са толкова много финансистите и банкерите като Симеон Дянков. Той доказа, че по време на криза, когато банкови системи се сриват под държавно управление, в България това не бе допуснато...
Само пропусна да поясни, че министър Дянков не направи и опит да изтегли парите на държавата от КТБ, която при неговото управление бе най-привилегированата банкова институция.
А забравихме ли как Дянков източи 2 млрд. лева от Здравната каса и още не знаем къде изтекоха толкова пари
- дали за асфалт, дали за пенсии, дали в нечии сметки?
Права е Цачева. Не са толкова много финансовите босове, които присвояват пари от Здравната каса . Не са много министрите, които не се разплащат с бизнеса, за да им излязат счетоводните баланси. Е, това ни чака отново, ако БСП панически сдаде властта и подари на тепсия премиерството на Борисов.
Апропо, случайно ли е, че точно сега от Москва дойде шокиращата новина, че за член на Надзорния съвет на руската „Внешторгбанк" (ВТБ). Която също случайно е съсобственик с над 9% в КТБ, поставена под специален надзор от БНБ. И ако се потвърдят слуховете, че ВТБ ще купи КТБ, значи в тази афера нищо не е случайно.
Пледирам срещу ГЕРБ, но не си затварям очите и за пороците на това управление. Сегашното правителство наистина е неспособно да управлява, след като ДПС за пореден път заби нож в гърба на своя партньор.
Поне за мен това изненадващо действие на Лютви Местан е продиктувано от външни сили, тъй като ДПС няма интерес да губи 25-годишните порции на властта, осигурени му и от Орешарски. Освен ако на кафето в Кърджали Борисов и Местан не са договорили коалиционен кабинет „ГЕРБ-ДПС".
Но пак питам: не е ли колективна лудост да се отива на предсрочни избори през тази есен, след като очертаващият се победител обещава война и реваншизъм до дупка? Не е ли поразумно Орешарски и БНБ спокойно като се изготви пестелив бюджет за следващата година? И в този бюджет се отделят пари за едновременно провеждане на парламентарни и общински избори.
Вот „две в едно" през 2015-а е единственото спасение от диктатора Борисов и финансовия му екзекутор Симеон Дянков.

В.”Галерия”

Няма коментари:

Публикуване на коментар