Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Българският депутат срам има ли?


Генка Маркова коментира какво губи България, когато депутатите отказват да работят

Играта с кворума в парламента не е новина. Тази игра върви от първия ден на сегашното Народно събрание, а както е казал народът - денят се познава от сутринта. Така и ще го закрият - с тъпа игра с публиката на иди ми, дойди ми.
И на публиката впрочем отдавна й писна - за година време обръгна на идиотските
изпълнения на депутати от всякаква боя -днес тези от „Атака" влизат, утре ГЕРБ излизат, на третия ден някой друг се фръцнал, четвърти се разсърдил, чакал извинение от пети...
Не парламент, а посмешище, механичен сбор от 240 души, 90% от които просто не знаят какво правят там. Други 10% вероятно все пак си тръгват с дивиденти, те си знаят какви.
Нямаше да заслужават не една буква, а дори и малка запетайка внимание, ако все пак не ставаше дума за институция №1 в България - парламента. Защото в конституцията пише, че България е парламентарна република. Което, преведено за сегашните, а и (без илюзии) за бъдещите 240 депутати, означава, че това е водещата институция в държавата. Че тя дава знак за песен, както се казва, накъде ще върви не само държавата, но и какъв ще бъде животът на народа, който я обитава. А то какъвто парламентът, такъв и животът в България.
Какъв ни е парламентът, ли? Че той реално не е работил ефективно и през половината от времето. Затова председателят Миков и неговите заместници всяка сутрин нервно се оглеждат от трибуната ще има ли кворум в пленарната зала, или не. И така - цяла година. Един ден работим, два дни се броим и се разпускаме. С надеждата, че някой ден кворум все пак ще има.
Така логично се стигна до сегашния ступор - първо БСП се пробва с проваляне на кворума, като извади депутатите си от залата, за да не се гледа законопроектът, с който се премахва давността за политически престъпления. Показателно отсъствие. Да не би там да защитават хората, извършили престъпления, пък били те и политически? Няма кой да ги попита, няма и кой да отговори.
После пък ГЕРБ и поточно лидерът им Борисов люто се разсърди, че нещата в държавата продължават да се подреждат по тертипа на коалицията „БСП - ДПС" с любезното съдействие на правителството „Орешарски". В тази политическа игра на нерви ей така, с повече късмет, джакпота удари главният секретар на МВР - получи мандат от 5 г. (какъвто имат президентът и още малцина в държавата).
От ГЕРБ толкова се разсърдиха, че казаха край, никакво влизане в пленарната зала, никакъв кворум, докато правителството не подаде оставка. Така реално парламентът се разпадна, преди неговият председател да е ударил последния звънец на този злополучен парламент. А за найважната институция на държавата това си е тежка криза, която ще продължи цял месец - чак до 5 август.
Междувременно докато върви евтиният и бездарен сериал с кворума в парламента, в България се случват и други, сериозни и драматични, неща. За сведение на депутатите, които не ходят на работа, 90 и повече процента от болниците в страната свършиха парите - още в средата на годината.
Директорът на „Пирогов" обяви например, че институтът за спешна помощ, на който при пожарни ситуации разчита цяла България, може да се върне в предисторическата епоха, като вкара в употреба стъклени спринцовки, защото няма пари за игли за еднократна употреба. Дотук се докарахме. Или по-точно - дотук ни докараха.
В наши дни хората тръгват за болница като на война - със суха храна, закупени лекарства, марли, бинтове и каквото там им трябва - за лечение и за операция. Плащат мило и драго, за да спасяват живот. Не веднъж, по два, че и по три пъти плащат.
Болни от рак жлеза няма как да се лекуват, защото пак има проблем с доставките на радиоактивен йод, но кой ще ги чуе?
Къде е властта, къде са управляващите да се втурнат и да решават в критичната ситуация? Е, здравният министър Таня Андреева излязла в отпуска! Че то си е отпускарско време, тъкмо за почивки...
А депутатите ? Те па к си играят с кворума. За утеха дойде леко просветление от ГЕРБ - щели да влязат в залата, ако се актуализира бюджетът на здравната каса...
Пак през това същото време, докато депутатите се надлъгват с кворума, Варна, Добрич,
Велико Търново преживяха ужаса от наводненията, десетки останаха без покрив над главата си, други загубиха живота си. Хиляди българи опитват да им помогнат, събират пари за пострадалите, други стотици доброволци от страната и дори от чужбина ринат калта в потопеното Аспарухово. Депутатите какво - ами не ходят на работа или не влизат в пленарната зала. Което е същото. България е заплашена да изгуби повече от милиард евро европейски средства заради поредното недоглеждане, но не - парламентът пак няма да работи...
И едва вчера като леко просветление дойде идеята - този път от ДПС, политиците да седнат и да се разберат какво точно ще работи парламентът до 5 август. Ами да се бяха разбрали, дявол да го вземе, какво чакат, времето няма да започне да върви назад заради тях
И патосът тук въобще не е в двата милиона лева, които сме щели да изгубим, докато депутатите не работят, но вземат някакви заплати... Проблемът е в загубеното време за страната, за нерешените крещящи проблеми в сума, ти важни области от живота на българите.
Сякаш на инат в последните седмици от властта си управляващите партии, очевидно неразбрани добре резултатите от управлението си, настояват грешките им да не свършат дотук, а да продължат и поне още няколко години. Затова чуваме нови и нови идеи в този дух. Като например да се замрази пенсионната реформа за ранно пенсиониране още 3 г. Защо бе, хора, нали видяхте, че с евтини трикове избори не се печелят!
Само преди седмица власт и опозиция трябваше да обединят сили и да застанат категорично зад сигурността и стабилността на банковата система. Тогава се видя, че хората вярват на все по-малко политици, лидери, институции. Видя се още, че е важно и власт, и опозиция да знаят накъде водят държавата.
Но как да я водят, като те самите не знаят какво всъщност искат, освен едно - да са на власт. Как да я водят, когато най-силното им качество в момента е тропането с крак. Не знаят очевидно, че когато бойкотираш парламента, викаш хаоса. За такива хора бабите ни казваха: като нямат страх от Бога, срам нямат ли? Е, вие кажете, има ли срам българският депутат?


В."24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар