Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не намира основания за актуализация на бюджета на Здравната каса

"Убеден съм, че касата сама може да се справи с този дефицит", заяви той пред БНТ. "Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени
към Касата", обяви премиерът.
Финансовият министър Петър Чобанов  заяви, че финансовите резултати на НЗОК не са драматично променени в сравнение с 2013-а г. Той пфсъветва НЗОК да затегне контрола и дисциплината.яза да се справи без пълната сума от 328 млн., която беше поискана като актуализация на бюджета.
Чобанов призна, че дефицитът в Касата за първите пет месеца на тази година e по-голям спрямо данните за същия период на 2013 година, но обясни разликата с плащанията за болниците за периода октомври - декември 2013 г. За периода януари – май 2013 година недостигът в бюджета на Касата е бил 78 млн. лева. Чобанов отчете още, че към 31 май 2013 година са разходени 46% от предвидените разходи на Касата за цялата година – 1,3 млрд. лева при предвидени общо разходи от 2,82 млрд. лева. Към същия период събираемостта на здравните осигуровки е 52% от заложените в бюджета на НЗОК . За първите пет месеца спрямо същия период на миналата година има и повишена събираемост на здравните осигуровки в размер на 169 млн. лева, допълни още финансовият министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар