Translate

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Д-р Румяна Тодорова: Липсата на резерв е едната причина, поради която в момента касата не разполага с никакви буфери



Продължавам да вярвам, че ще има актуализация дори и ако кабинетът подаде оставка, защото би било безотговорно, ако това не се случи. И тогава тези, които сега бавят актуализацията, трябва да кажат откъде касата да вземе средства и да плаща. Това не е
фабрика да я заключим за два месеца и да кажем – сега няма да работи. От януари ще дойдат пари, отваряме фабриката. Пациентските организации алармираха, че от средата на септември 1,5 млн. българи с тежки хронични заболявания ще останат без лекарства.
Четири са местата, където се очаква дефицит – лекарства чрез аптеки, болнична помощ и по специално клиничните пътеки, медицинските изделия, които са свързани с тях и онкопрепаратите през болниците. Ситуацията е изключителна сериозна и не е нужно да се дискутира дали трябва да има такава актуализация. Съществуват и мнения, че касата има буферни пари и ще може да компенсира с тях дефицита? Никакви буферни пари няма. Най-големият буфер от 1,4 млрд. лв. беше взет от касата през 2010 г. Някак обществото забравя за това. Така и не стана ясно къде отидоха тези пари. Резервът на касата трябва да бъде ползван за други цели, но в такива случаи, като сегашния, когато се налага да се вземе от него, за да се покрият дейности или лекарства, той трябва да е наличен.Липсата на този резерв е едната причина, поради която в момента касата не разполага с никакви буфери. Две поредни години касата правеше трансфер към МЗ , което е нечувано – фонд да подпомага държавата. Едната година беше 340, следващата 100 млн. лв. Конституционният съд обяви това за незаконно и от 100-те милиона на касата бяха върнати 50 млн. Другите обаче не бяха върнати. Това е едната причина да няма буфери вътре в НЗОК. Другата е, че бюджетът й по принцип не е достатъчен и ние го казахме още когато се готвеше държавният бюджет за 2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар