Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Лекари от цялата страна се пренасочват към курортите



Част от тях обаче заработват незаконно - преглеждат в стаи по хотелите, без да регистрират кабинет, а вместо санитарен автомобил, използват личен. Схемата, която
разкриха пред bTV лекари с дългогодишен стаж в Слънчев бряг, действа не за първо лято и е трудно да бъде пресечена от контролните органи. Медици от вътрешността на страната идват за по месец-два в курорта, създават контакти на плажа, край стоянките за таксита и сред персонала в хотели и заведения. Обещават процент, срещу който обслужват на място пострадали при инциденти и злоупотребили с алкохол туристи. Заплащането е в брой, сумите при чужденците стигат фантастичните 500-600 евро за преглед и двойно за превръзка. В „лова" на пациенти помагат работници, шофьори и нелоялни туроператори. За хаоса помагат десетките лекарски кабинети в хотелите.
41 са регистрираните лечебните заведения в Слънчев бряг. В тях влизат 10 медицински центъра, 10 санитарни автомобила, 20 индивидуални практики и т.н. Нелегалните обаче са в пъти повече. Във всички курорти на север са регистрирани общо 28 лечебни заведения за извънболнична помощ – 18 в Златни пясъци, 8 в Св. Константин и Елена и 2 в Камчия. Те се посещават предимно от чужденци.
Според д-р Лъчезар Кайтазки, общопрактикуващ лекар, българите биват обслужвани според това дали могат да представят документ, че имат личен лекар и дали са осигурени. Повечето от почиващите обаче били склонни да дадат 30-40 лв. за преглед или манипулация, вместо да се лутат в търсене на регистриран медицински център. "Много рядко ще дойде някой турист, който специално ще търси здравна помощ по здравна каса", твърди лекарят. В Слънчев бряг има и курортна поликлиника, но болните рядко стигат до нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар