Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Законодателите сигурно са полудели


Народното събрание се задръсти от производство на опорни точки и лобистки поправки

Ако някой още се чуди защо управляващото ДПС внезапно обяви, че след една година мъки песента на коалицията е изпята, а БСП така лесно и бързо се съгласи, отговорът е много прост - усетиха се, че се провалят безнадеждно, и се уплашиха, че ако не отстъпят сами, народът ще ги изхвърли с гръм и трясък.
Но как да си обясним, че на финалната права БСП и ДПС се напъват да подкарат счупената парламентарна каруца на пета скорост? Само през юни в деловодството на Народното събрание са постъпили 32 (тридесет и два) законопроекта! Това е умопомрачителен резултат, втори след рекорда през ноември. Иначе пряко сили са внасяни по 20 проекта средномесечно. Какво се случва в Народното събрание? Защо депутатите от БСП и ДПС се тюхкат, че искат ударно да работят по съдбовно важни закони, а ГЕРБ им блокира манифактурата? В същото време след дълъг натиск едва се съгласиха да обсъдят актуализация на бюджета на здравната каса , но и дума не дават да се изрече за пробивите в държавната хазна или за дефицитите в енергетиката.
Обяснението отново е просто. И за слепеца е видно, че в сетните си дни мнозинството пробутва под формата на закони частни интереси, измисля нови постове и урежда верни кадри, кове опорни точки (изборите за следващо Народно събрание наближават) и се опитва да отложи финансовите сривове, така че да натежат на сметката на следващото управление.
Примери за лицемерие и демагогия - колкото щете
Заради неприети закони над страната се люшкат като дамоклев меч наказателни процедури откъм Брюксел, плаши мнозинството. По същата причина сме щели да изпуснем срокове и ценни милиони от ЕС, Световната банка и др. Тогава защо мнозинството поде война с търговски вериги, офшорки, ЕРП-та и "зелени" централи? Защо се напъна да снесе нов Закон за МВР, а не се захвана с онези, спешните закони? Как така едва сега проектозаконът за защита на растенията влезе в дневния ред на парламента - при положение че правителството го е внесло преди година и при факта, че заради неприемането му България още от 2011 г. е в наказателна процедура. По думите на депутата от БСП Корнелия Нинова "всеки ден се начисляват глоби". БСП това сега ли го разбра?
Защо при толкова неотложна работа някакви хиперактивни депутати продължават да задръстват деловодството на Народното събрание с нови користни, популистки или просто маловажни законопроектчета? Хипотетично остават десетина заседания до края на 42-рия парламент, а "отговорните" партии още се препират и "консултират" кои са законите, без които България не може. Да бяха помислили предните месеци. Късно е председателят Михаил Миков да зове за отговорно поведение, Мая Манолова да говори за компромиси и диалог, а Корнелия Нинова да клейми ГЕРБ, че проваля кворума и държавата. Странно е, че през ден викат Бойко Борисов в парламента, а дума не
обелват за довчерашния си ортак "Атака" и никой не смее да прикани легендарния вече депутат от ДПС Делян Пеевски поне на финала на НС да дойде на работа и да подкрепи кворума.
Помните ли колко време загуби мнозинството в Народното събрание, за да промени регламента за ДАНС и да възкачи на трона на националната сигурност точно фамозния Пеевски? А сетне колко разправии и заседания отидоха за нов закон за Сметната палата? Уж реформа, уж смяна на модела, а истинската цел бе пълна промяна на ръководството на Сметната палата. Факт е, че преди това ГЕРБ извъртя подобен номер. Но това, че и предишните са правили същото, не е никакво извинение и оправдание. Така ли ще я караме - всеки следващ парламент си прави свой закон за Сметната палата и всяко ново мнозинство си избира удобното ръководство на най-важния одитен орган.
Тюхкането в "12 без пет" за "важните" закони е смешен хленч.
Кое е толкова "важно"?
Че на някой партиен спонсор му пречела забраната за продажба на гилзи за цигари? Хоп, ето поправка в закона за тютюна, която ще махне забраната.
Електоратът на ДПС жужи, че партията нищо не е направила за изкупуването на тютюна. Заповядайте, драги наивни гласоподаватели, ето ви чисто нов закон за тютюна, там обещаваме цяла държавна агенция, армия чиновници ще ви брани от лошите прекупвачи. Разбира се, законът няма шанс да бъде приет, не и от това Народно събрание. Но когато Йордан Цонев и Рамадан Аталай тръгнат да обикалят селата идните седмици, ще обясняват на Ахмед, Али и Айтен как са измислили тютюнева агенция закрилница, но душманите от ГЕРБ са развалили работата.
БСП не пада по-долу от доскорошния си коалиционен партньор - Мая Манолова и Страхил Ангелов напират да отложат с нови три години вдигането на пенсионната възраст за първа и втора категория труд.
Лютви Местан и Джевдет Чакъров изведнъж се сетиха за оземляването на бедните и преди дни внесоха поредна поправка в закона за земята, който е ремонтиран над 60 пъти, а последната му кръпка бе обнародвана в "Държавен вестник" на 7 май. Кръпките и качеството на проектите явно нямат значение, важни са опорните точки.
Затова България е
царството на малотрайните закони, на правния талашит, на юридическата фира
Ярък пример е Наказателният кодекс, допълван безброй пъти и задръстен от мъртви текстове. 13 нови кръпки в НК са предложени само в този парламент. Заради банковата паника преди дни БНБ връчи на председателя на бюджетната комисия двуредово допълнение, според което зловредните слухове срещу банки трябва да бъдат наказвани
с до 5 години затвор. Но в Наказателния закон и сега има достатъчно текстове, които хипотетично могат да пратят зад решетките зложелатели, които клеветят, петнят, злепоставят банки и банкери и създават напрежение. За какъв затвор говорим, дори глобени няма. А "проектчето", написано от БНБ и чевръсто заведено в деловодството на НС от името на депутата Йордан Цонев, предвижда лишаване от свобода за споделяне на всякаква информация, която може да притесни банковите клиенти - дори и 100% вярна. Така лъжците и клеветниците я бъдат наказани, я не, но пък е твърде вероятно да пострадат хора в някоя медия, направила разследване и разкрила безобразия в банка. Предложението разбуни духовете, а въпреки всички остри критики не чухме авторите и подкрепящите проекта да се извинят, да обещаят да поправят грешката и да не третират като престъпление публикуването на вярна информация. Точно затова във внесената "поправка" разчитаме не истинско намерение за правна промяна, а показност, бутафорност и политическо лицемерие.
До момента - за малко повече от година в 42-рото Народно събрание са постъпили 325 законопроекта. От тях само 124 са дело на правителството, при това една трета са предложения за ратификации на международни споразумения, договори, конвенции. Тези числа показват, че Министерският съвет слабо е упражнявал правото си на законодателна инициатива, но пък са се развихрили депутатите. Така например Йордан Цонев и Румен Гечев отнеха на кабинета "Орешарски" шанса да подготви и внесе закони, които преди година обеща - за банките и потребителския кредит, за офшорките, за търговските вериги. Това се оказа трайна тактика на БСП-ДПС - важни и силно невралгични за обществото закони да се лансират не от правителството, а от депутати, тоест по лесната и бързата процедура. Така се избягват "досадните" фази, през които един проект неизбежно минава, ако вносител е Министерският съвет - междуведомствени групи, обществени консултации, може даже и оценка на въздействието да се направи.
А има ли логика власт, която се разпада, да напира да съгражда институции? Не е редно, дори е извратено, но мъчителните опити не спират. Към пленарната зала се е засилил закон, който предвижда сливане на две важни комисии - за защита на конкуренцията и за защита на потребителите - в една голяма, с много права и голяма мощ мегаагенция. Появи се и чисто нов закон за тютюна, който предвижда създаване на Агенция за тютюна, която, грубо казано, ще коли и беси в бранша, като ще регистрира, лицензира, контролира, инспектира всичко с мирис на никотин - от низите до експорта на тютюн.
Нова администрация означава още чиновници,
повече бюрокрация и нови врати за корупция. И, разбира се, добре платени работни места за устройване на "наши хора".
Друга смайваща новина от последните дни е намерението на правителството пред оставка да закрие центъра за борба с корупцията, популярен като БОРКОР, и да направи друг БОРКОР, който да се нарича звено за борба с корупцията. Че вицепремиерът пред оставка Цветлин Йовчев е направо скромен с това "звено" - можеше цяла агенция да поиска. Няма страшно за корумпираните, тя би била също толкова работеща и полезна, колкото агенцията ДАНС, която проспа пиратските атаки срещу банките и по никакъв начин не реагира на заплахата срещу финансовата национална сигурност. В случая не става дума да се плаче за БОРКОР. Напротив - кому е нужно една доказано паразитна структура да се замества с друга такава?
Ранната кончина на 42-рото Народно събрание е радостно, а не трагично събитие. Нямаме нужда от тресяща се от скандали фабрика за лоши закони, корупция, лъжи, безхаберие, обилно подправени с долнопробен популизъм. Имало опасност и следващият парламент да е такъв!? Дори по-лош. Вярно е, но и това не е толкова страшно. Просто ще ги сменяме, докато се научат да крадат и да лъжат по-малко. Дори като данъкоплатци да трябва да плащаме всяка година по 20-30 милиона лева за избори, инвестицията си заслужава. Далеч по-скъпо ни излиза, когато ги търпим и им позволяваме да отклоняват, прахосват, погребват, губят, пренасочват към кръгове и обръчи милиарди левове - наши и на европейските данъкоплатци.


Юлиана Бончева
В.”Сега”



Няма коментари:

Публикуване на коментар