Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Неправителствените организации заплашиха да напуснат обществения съвет към Фонда за лечение на деца

ако предложените от здравното министерство промени в структурата му влязат в сила.
Промените предвиждат въвеждане на ограничения при финансирането на лечението на болните деца, допълнителни изисквания към техните родители, което ще усложни процеса.
Част от новите  правила са например при кандидатстване да се предоставят резултати от изследвания на детето не по-стари от един месец, като сега срокът е 6 месеца. Друга точка предвижда родителите да са задължени първо сами да се свържат с чуждестранни болници и експерти за консултация и дори да ги поканят да лекуват детето тук, дори да не владеят чужд език или да не умеят да боравят с медицински термини.
Промените ще доведат до нарастване на разходите на Централния фонд за лечение на деца (ЦФЛД), като той вече няма да може да издава формулярът S2 за лечение в чужбина. Това право ще има само МЗ и то само при необходимост от трансплантация на стволови клетки и органи в чужбина.
Така Фондът ще заплаща лечението на децата в ЕС по цени за частен пациент, което ще направи сумата в пъти по-голяма. Друга  промяна е свързана с въвеждането на лимит при финансирането на лечението на децата. Ще се приемат максимални стойности за финансиране на дейностите на Фонда без методика и критерии, по които тези стойности ще бъдат определяни.
Във фонда се включва нов вид дейност – той ще трябва да заплаща за лекарствени продукти, които не присъстват на българския пазар, но са разрешени за употреба в рамките на ЕС липсва анализ на МЗ какъв ще е ефектът от включването на тази нова дейности и какъв ще е прогнозният брой деца, който имат нужда от тези медикаменти. Няма и яснота какви са заложените прогнозни цени на лекарствата и по какъв механизъм фондът ще реферира и контролира цените на лекарствата.
В проект за промяна в структурата на фонда се предлага общественият съвет към институцията да се раздели на две. Предвижда се  да бъде създадена експертна комисия, която ще бъде от 9 човека -медицински специалисти и по един представител на МЗ , Агенцията за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане. Решенията дали едно дете да се лекува или не чрез пари от фонда ще се взима от тях, а не както до сега от 17 човека. В тази комисия пък няма да има мандатност, което е предпоставка за лобизъм и корупция, смятат от Съвета. Другата част от осем човека, които са неправителствени организации, БЧК и медиите,  няма да имат право на глас, а ще отговарят за набирането на средства и популяризиране на дарителството, но без да има контрол върху разходването на средствата, а така няма как да оправдаят доверието и очакванията на дарителите, които искат да знаят къде отиват парите им .
Според проф. Владимир Пилософ, национален консултант по педиатрия и член на Обществения съвет създаването на комисията ще облекчи тромавата процедура при разглеждане на документите на децата, които кандидатстват за финансиране и ще спести време. Промените не целят да изключат представителите на неправителствените организации от фонда, а да ускорят темпото, с което институцията разглежда заявленията на болни деца, смята той. 
„При сегашната работа на фонда разглеждането на документацията, подадена от родителите, става от неекспертни лица. Затова насочват документацията към някакъв експерт и когато се получат тези становища, те се представят на Обществения съвет за обсъждане. Тогава се натъкваме на куп нерешени проблеми, в резултат на което настояваме да се върнат документите пак за разглеждане, което прави цялостната процедура тромава. Поради това здравното министерство излезе с решение да раздели съвета на професионална част и обществения съвет. При новата структура голяма част от този процес ще се съкрати, защото разглеждането на повечето от документите ще става в комисията от медицински лица", поясни проф. Пилософ .


Няма коментари:

Публикуване на коментар