Translate

вторник, 29 юли 2014 г.

Тумор по-голям от черния дроб на пациентка премахнаха хирурзите в Токуда



Огромен тумор на черния дроб, който надвишава размера на засегнатия орган, отстраниха хирурзите от Токуда болница. Образуванието, възникнало от сливането на метастази, бе напълно отстранено от екипа на Клиниката по чернодробна, жлъчно-панкреатична и обща хирургия след много сложна органосъхраняваща операция, която продължи над 7 часа. В момента 67-годишна жена се възстановява нормално и е изписана, като ще посещава контролни прегледи на всеки 2 месеца.
„Подобни интервенции са изключително сложни, защото следоперативната смъртност при отстраняване на туморни маси в такъв обем е от 3 до 5%, а специфичните усложнения достигат 25%”, казва доц. д-р Кирил Драганов, дм – началник на Клиниката по чернодробна, жлъчно-панкреатична и обща хирургия на МБАЛ „Токуда Болница София”. Специалистът допълва, че основните цели на такава операция са да бъде спасен животът на пациента, да се постигнат чисти резекционни линии, т.е. да се отстранят „в здраво” метастазите и да се съхрани достатъчен обем на чернодробна тъкан, респективно да се гарантира адекватност на неговите функции.
Пациентката премина операция за отстраняване на първичния тумор на дебело черво преди 3 месеца. Още тогава на базата на предоперативните изследвания е било ясно, че е налице и образуване на метастази на тумора на дебелото черво в черния дроб, което се доказва и по време на самата операция. С оглед на огромните размери на първичния тумор и неговите разсейки екипът на доц. Драганов решава да стабилизира болната след тази първа операция и да насрочи след няколко месеца втора за премахване на метастазите в черния дроб. В периода между двете операции възрастната жена се подлага на химиотерапия в клиниката по Хематология и онкология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар