Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Парамедиците ще бъдат обучавани в университетските и многопрофилните болници


Парамедици, с които да бъде подсилена Спешната помощ, започват да се обучават в колежите към медицинските университети от тази есен.
Тези специалисти вече фигурират в класификатора на професиите, както и новата длъжност лекарски асистент.

В МЗ вече е регламентирана възможността парамедици да се обучават за 3 години в медицинските колежи, а лекарските асистенти - за 4 години в медицинските факултети.
Вече има заявки от медицинските университети във Варна и в София да обучават парамедици и лекарски асистенти.
Освен тези две професии на здравната система са необходими болногледачи, здравни асистенти и асистенти по дентална медицина.
Трябва по-голяма яснота кой какви задължения ще има - кой ще има право да извършва манипулации на пациента и какви точно, трябва да бъде ясно разписано, смятат депутатите. Компетенциите на различните специалисти ще бъдат регулирани в наредби.
„За да имаме компетенциите, отговарящи на европейските директиви, трябва да имаме квалификация и ценз за тази квалификация. Не е казано, че всеки ще получи диплома. Диплома за висше образование ще получат парамедиците и лекарските асистенти. Няма нищо лошо в образователната ни система след осми или след десети клас да се обучават здравни асистенти, които ще бъдат помощници на специалистите по здравни грижи. Също и шофьорите на парамедиците”, каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар