Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Защо не можем да сме японци



Ако политиците и чиновниците ни си направят харакири, няма да остане пукнат човек във властта


Тези дни един клип, качен в Ютюб, обиколи света и нашите телевизии. Млад японски политик, по-точно общинар, ревеше сърцераздирателно с цяло гърло на пресконференция и се разкайваше горко, кланяйки се ниско пред камерите, т.е. пред народа, че е похарчил държавни пари за свои пътувания, повечето от които до курорт с
топли минерални извори. Не представил документи, с други думи, свил, чопнал, присвоил или както там решите, парите за собствения си кеф. Става дума за някакви си 30 хиляди долара в продължение на две години, не за 300 хиляди или за 3 милиона.
Да му се чуди човек защо му е да си прави подобно публично харакири, ама това са те японците - странни хора с непонятно нам чувство за чест и достойнство. Не разбират някои неща от живота. Не е лошо да се допитат до нашите хора, да им обяснят как се пътува на държавна сметка или партийна субсидия (което си е пак народна пара) по целия свят широк. Кеф ти Куба, Венецуела, Китай, Австралия, непризнатия официално Тайван, по-рано - Виетнам, Бразилия, и къде ли още не.
За първите 10 месеца на все още сегашното Народно събрание разходите за командировките зад граница на родните депутати са над 186 000 лева. В тях се включват дневни за близо 26 000 лв., квартирни за над 58 000 лв. и пътни за около 101 000 лв. И това е само до средата на април, сега сумата със сигурност е друга. Ама я си представете някой наш политик да реве на глас и да започне да окайва непорочната си заблудена душа...
Не че няма за какво - и за паниката с банките, и за неработещия парламент със забатачените законопроекти, и за неизпълнените предизборни обещания на взелите управлението. На този фон служебните екскурзии са най-малката беда. Ако трябва за нещо наистина да си направят харакири нашите политици, това на първо място е разнебитеното здравеопазване, което, ако не получи поне 330 млн. лв. от бюджета спешно, до 14 дни, както каза ген. Стоян Тонев пред в. "24 часа", ще литне в пропастта. И сега вече някои болници спряха да хранят болните и са под санитарния минимум откъм консумативи, а шефът на "Пирогов" заплаши да извади стъклените спринцовки, които не се ползват в цивилизованите държави от 80те години на миналия .век, когато междувпрочем беше открита чумата на XX век СПИН. Родиха се и екстравагантни идеи болниците да работят по график - тази седмица две, другата - други две... Представяте ли си?!
"Никога българското здравеопазване не е било добре или особено добре, но сега се очертава да е по-зле отвсякога - каза на специално организирана пресконференция шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. - Рискът то да бъде блокирано в месеците след септември е повече от реален. Ако не се вземат мерки за финансиране на системата, от септември болниците евентуално ще са в състояние да плащат най-много заплати, при това минимални. Нищо повече. Нито лекарства, нито стопански разходи ток, вода, храна и т.н. И ще се върнем във времето, когато в болниците се носеше всичко и не беше ясно кой, кога и дали ще може да се лекува. Рискът да бъдат връщани болни заради липса на средства е все по-реален, както и рискът болници да затворят врати, тъй като те няма как да функционират."
Очакваният недостиг на средства спрямо утвърдения бюджет на здравната каса към 31 декември 2014 г. е 491 815 000 лв. Това го показва анализът на НЗОК , не друг. Чистият дефицит към момента е 328 млн. лв. - толкова е поискала касата като актуализация на бюджета, която обаче няма кой да гласува, защото Народното събрание просто не работи. Да не говорим, че самата държава не плаща в пълен размер здравните вноски на тези, които осигурява - деца, студенти, пенсионери, държавни служители, с което нанася още един удар под кръста на системата. А срути ли се здравеопазването, няма да има и държава. Не ни трябват земетресения и наводнения, достатъчно е то да спре за един ден, та да видите какво ще стане...
Политици, помните неотдавнашния хаштаг в социалните мрежи "извини се бе!", нали? А сега народът иска: "засрамете се!" И се локайте публично, ако да не сме японци!


Славяна Манолова
В.”Седмичен Труд”

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар