Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

От септември в поликлиниките и медицинските центрове вече ще могат да се извършват леки операции, изследвания, вливания и процедури



Дотогава експертите на здравната каса и националните консултанти по различните специалности трябва да се договорят кои точно дейности ще бъдат извадени от
болниците. Със сигурност колонскопията вече няма да се прави в лечебно заведения. В момента клиничната пътека за изследването на дебелото черво е три дни и касата плаща за нея 600 лева. В поликлиниката същата процедура би струвала 60 лева с престой от 2 часа. Пътеките за вливания при пациенти с рак или редки болести също ще отпаднат. „Вместо да влизат за пет дни в болница, хората спокойно могат да отидат сутринта в ДКЦ, да им се влее необходимият медикамент под лекарско наблюдение и още на обяд да се приберат у домаВ медицинските центрове ще могат да се извършват и леки операции от т.нар. еднодневна хирургия, както и дейности по рехабиитация.
Другият начин за затягане на контрола над болниците е следенето на пациентите в реално време. За тази цел касата е обявила обществена поръчка за изработването на софтуер. Той ще бъде готов до края на септември, когато пилотно в двадесетте лечебни заведения с най-много дългове ще бъдат поставени специални устройства за чекиране на пациентите. Така при прием болният ще поставя личната си карта в устройството и информацията автоматично ще се подава до касата. Същото ще става и при изписване.
„Тогава ще може да се следи в реално време движението на пациентите и да се прави проверки на място с каква диагноза е приет болният и как е лекуван.

Няма коментари:

Публикуване на коментар