Translate

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Най-лошото, което може да ти се случи в България, е да живееш в България



Тази крайна констатация я чух преди време и макар че първоначално се забавлявах, скоро се убедих в правотата й. Защото у нас и добре да живееш, се разболяваш и опираш до здравната каса .
Наложи ми се да отида на преглед при специалист, за да потвърди или отхвърли лесно издадена, но страшно звучаща диагноза от лекар в спешен кабинет. Отидох в болница с претенции, че не лежи само на стари лаври. "Идете обаче на платен преглед", посъветваха ме и аз изпълних заръката. "Покажете касовата бележка и ще минете преди опашката", казаха ми на регистратурата. Така и направих и съответно прередих трима души, прекарали инсулт, и двама - на път да го прекарат. Въпросният специалист ми обърна подобаващо внимание и ме изпрати при друг с думите: "Ама трябва да си платите, след което пак елате при мен". При връщането си при първия специалист обаче реших да се възползвам от здравната каса , която всеки месец бърка в джоба ми. Направлението обаче не може да мери сили с касовата бележка, което пък веднага намира израз в отношението. За да стигна до първичния преглед, ми бяха нужни няколко часа, а за отношението не желая да си спомням. За вторичния преглед, който ми се полага по здравна каса, преминал почти в коридора, пък съвсем нямам думи, тъй като в крайна сметка завърши с рязко спиране на медикаменти, които по принцип трябва постепенно да се спрат. Така проумях на свой гръб, че за да си гарантирам отношение и уж някакво качество, трябва да разчитам на касовите бележки, а не на направленията. Следва логичният въпрос, който вероятно си задават хиляди българи: Защо тогава е нужно да плащам здравни осигуровки всеки месец?
Не, не поставям под съмнение здравната каса , но поставям под въпрос нейното функциониране.
Много лекари не работят с касата, защото не ги удовлетворяват сумите, с които се заплаща прегледът. "Все едно касата да ти поеме едно българско уиски, а ти да предлагаш 12-годишно марково", обясни ми с прости думи неотдавна един лекар. В България, откакто основаха здравната каса , отмениха смъртното наказание, гласи пък един от многото вицове, посветени на темата. С по-сериозен тон обаче лекарите добавят, че откакто съществуват клиничните пътеки, се е сменила изцяло статистиката на заболяванията. "Ако искаш да настаниш в болница пациент, но той е с диагноза, която не ти се покрива от касата, се налага да лъжеш, че той е с друга диагноза, за да можеш да го хоспитализираш и лекуваш. Често този пациент отива да се трудоустрои в TEJIK, без да има изобщо това заболяване. В крайна сметка здравеопазването ни в момента е една голяма лъжа. Надлъгваш се с касата, за да печелиш пари и да ти оцелее лечебното заведение". Така обобщи положението известен столичен медик.
Следва другият фундаментален въпрос: Липсата на пари ли е основната причина за неволите в здравеопазването?
Парите никак не са малко и ако се разпределят правилно, системата ще функционира, контрират запознати. И дават следния пример. Във Враца частната болница, която е собственост на бившия шеф на лекарския съюз в града, цъфти.
Благодарение на добрите отношения със здравната каса , с която работи по най-печелившите пътеки - ортопедия, гинекология и кардиология. Куриозното във врачанския пример е, че частната болница се намира в двора на държавната, която е като кочина в сравнение с частната. Какъв е изходът? "От касата първо трябва да се махнат пиявиците, защото зад всяка частна болница стои лоби, което принуждава касата да я финансира и да й налива пари". Това лечение предписа един известен лекар, който не работи със здравната каса .

В."Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар