Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Председателят на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер: Ситуацията изглежда като дежавю. И няма невинни


„Трябва да започнем разговор с широко политическо съгласие за здравната система. В годините няма невинни, за да стигнем до това състояние, но прехвърлянето на вина и
персонифицирането и не води до нищо добро Ситуацията изглежда като дежавю. Миналата година пак се говореше за дефицит в бюджети на отделни болници. Затова трябва да се премине към съществения въпрос – реформа на здравеопазването. Трябва да има разговор за здравния ни модел – според финансистите сегашната система не е рентабилна, а лекарите искат достойно заплащане на труда си.Моята позиция и на тази на ДПС е, че политическият въпрос е за липсващата реформа в системата. Имаме фундаментален спор между финансисти и лекари, който е налице от десетилетие”, подчерта председателят на Комисията по здравеопазване в 42-ро НС д-р Нигяр Джаферв сутрешния блок на Нова телевизия.
Бяха допуснати много грешки и бяха направени откровени глупости от години насам, призна д-р Джафер и повтори: Виновни са всички. Според нея има няколко стъпки, които трябва да се направят и първата от тях е промяна на финансирането.
Според д-р Джафер няма да се стигне до масова ефективна стачка. Надявам се да има решение на проблема и да има актуализация. Джафер каза: Да, дефицит в системата има. А по отношение на разминаването между позицията на БСП и ДПС от една страна и тази на премиера Пламен Орешарски тя каза, че това е вечният спор между медици и финансисти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар