Translate

вторник, 29 юли 2014 г.

Българските състезатели триумфират на XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван с два златни медала и един сребърен.



В XXVI Международната олимпиада по информатика в Тайланд участват 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика. Златни отличия завоюваха Христо Венев, ученик
от СМГ "Паисий Хилендарски" в София и Енчо Мишинев от Математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол. С постижението си Енчо успя да се класира в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света. Сребърен медал спечели Момчил Пейчев от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон” във Варна. „Невероятно представяне на българския отбор тази година! От 2010 насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти“ - сподели Антон Шиков, треньор на едно от златните ни момчета.
Изключително постижение за страната е и избирането на проф. Красимир Манев за президент на Международна олимпиада по информатика на общото събрание на международния комитет, проведено по време на състезанието.
-------

Международна олимпиада по информатика стартира през 1987 година в България, основана от проф. Благовест Сендов като представител на България в ЮНЕСКО. Олимпиадата е най-престижното състезание по компютърни науки в света. Целите на МОИ е да стимулира интереса към информатиката и информационните технологии, както и да събере на едно място изключително талантливи ученици от различни страни, които да споделят научен и културен опит.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар