Translate

петък, 1 август 2014 г.

Подкрепата от държавните институции е доста крехка... и недоносена…Грижата за недоносените деца да се превърне в национален здравен приоритет!


За това призоваха лекари, медии и родители, при представяне резултатите от стартиралата в началото на май информационната кампания - „Най-големи герои са
най-малките”, която обедини 42 медийни партньори и до момента набра 15000 нови последователи във Фейсбук. Нейните посланици - олимпийският шампион Румяна Нейкова, известният водещ Ники Кънчев и спортния журналист Петър Бакърджиев, показаха, че информираността и подкрепата са еднакво важни, не само за оказване натиск върху институциите, но и за провокиране сърцата на хората.
Галина Иванова, Фейсбук посланик на кампанията сподели: „Със сестра ми се сме недоносени близначки. И само родителите ми си знаят през какво са минали. Но ето, аз съм тук и съм здрава! Много се радвам, че чрез социалната мрежа Фейсбук – с помощта на близки и познати, чрез препредаване, успях да допринеса за популяризирането на посланията на недоносените деца!”.
По време на пресконференцията, организирана от Фондация „Нашите недоносени деца”, всички участници се обединиха около тезата, че безкрайното много говорене, на безбройните проведени кръгли маси, остава безплодно…А резултатът от провежданите кампании е само - събрани и дарени средства някому, някъде и нищо повече… Защото проблемите остават нерешени, тъй като държавата просто я няма и институциите бездействат у нас.
„Определено това е една двуполюсна кампания. От една страна, тук сме обединени страшно много медии в подкрепа на недоносените деца. Фактът, че с Пепи Бакърджиев, с който сме от конкурентни медии, стоим един от друг като лица на кампанията, показва, че има неща над рейтингите. Огромна медийна подкрепа. И какво от това? Държавата се оправдава с безпаричие. Оказва се, че не може да се доверим на държавата. Това е и нашата задача, като на едно пораснало общество да подкрепим, както можем, включително и финансово, най-малките герои.”, каза Ники Кънчев, лице на кампания
„Най-големи герои са най-малките”.
„Успех не може да бъде постигнат, ако си сам, ако нямаш подкрепа от институциите. Защото всички големи постижения са резултат не само на личните усилия, но и на подкрепата на държавата и обществото. А подкрепата от държавните институции е доста крехка... и недоносена…От малката песъчинка се ражда перла…Държавата ни трябва да положи усилия, за да се превърнат и недоносените деца в истински перли”, обобщи метафорично Силвия Лулчева, която също подкрепа каузата на недоносените деца в България.
Нерадостната картина показва обаче, че България не само продължава да изостава в организацията на грижите за недоносените деца, но се задълбочават и разликите в нивото на грижи за тях в големите градове и в отдалечените региони на страната. Продължаваме да сме една от малкото държави в Европа, която няма работеща програма срещу ретинопатия при недоносените новородени. Все още у нас няма, както завършена програма за рехабилитация, така и създаден регистър на недоносените деца независимо, че от Фондация „Нашите недоносени деца” са предложили на МЗ да ползват услугите на техни безплатни, доброволни компютърни специалисти.
И независимо, че вече десет години специалистите настояват за специализиран автомобил, за транспортиране на недоносени новородени, не само в столицата, но и в цяла западна България, до момента за София няма дори един напълно оборудван такъв реанимобил. Родилните отделения използват обикновени линейки на ЦСМП, които понякога са в доста лоши хигиенни условия. За транспортиране на едно интензивно дете обаче е необходимо затоплено превозно средство, транспортен инкубатор  и т. н., а и досега по време на транспортирането често пъти се прилага ръчно обдишване. Стойността на оборудването на една такава линейка е сто хиляди лева. Но то дава възможност по време на транспортирането да се следят жизнените показатели на недоносеното дете, да се извършват нужните манипулации така, както е в нормалните държави. 
"Често преждевременното раждане води до проблеми с дихателната система, мозъчни нарушения, проблеми с имунната система, детска церебрална парализа, зрителни проблеми и дори слепота. Не навсякъде неонатологичните отделения са оборудвани така, както трябва с медицинска техника. Имаме изключителни лекари, но те са безсилни, когато оборудването е старо”, сподели доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”.
Тя отново заостри вниманието върху проблема с кадрите в неонатологичните отделения, който остава драматичен. Отливът на кадри определи като заложена бомба в здравеопазването ни. 
По думите и неонатолозите намаляват. Натовареността на медицинските сестри и акушерките нараства, независимо, че и те също намаляват. В развитите страни, съгласно световните стандарти, едно-две новородени деца, особено в интензивно отделение, се обгрижват от една сестра или акушерка, а у нас често за 10 деца отговаря една сестра.
Доц. Георгиева подчерта, че през последните 10 години на практика няма промяна в постоянния относителен дял на родените недоносени деца. Няма значително увеличаване на техния брой. Няма значителна промяна в едната или в другата посока.
32 хиляди са бебета родени у нас, от началото на 2014 г. Всяко 5-то новородено е недоносено, а в някои болници  новородените недоносени деца са 20 % . Причините за това са инфекции по време на бременност, непълнолетни или зависими майки, придружаващи бременността заболявания. Често процентът на недоносените бебета е по-висок и заради бременност при асистирана репродукция.
Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца“, апелира не само за единна здравна стратегия за грижи за преждевременно родените деца, в но и за отговорно отношение от страна на бъдещите майки.Тя ги призова при възникване на въпроси или притеснения, веднага да се обръщат към специалист, а не към интернет и познати, защото понякога 30 лв. за преглед могат да спестят по-големи разходи в бъдещe и хиляди сълзи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар