Translate

петък, 1 август 2014 г.

Данни, статистика, проблеми на недоносените деца



         Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 гр., като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама. Дължината е от 35 до 45 см. 
         Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните
особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца. 
         При недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение. 
         Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 гр. страдат от мозъчни нарушения /кръвоизливи/, които в дългосрочен аспект могат да доведат до ДЦП /детска церебрална парализа/, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие. 
         Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. 
         Голяма част от преждевременно родените деца са застрашени от зрителни проблеми и в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основният рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 гр. и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар