Translate

събота, 2 август 2014 г.

Мотото на тазгодишната Световната седмица на кърменето е - „Кърменето: Печеливша цел за цял живот!"



Ежегодно между 1 и 7 август т. г. се отбелязва Световната седмица на кърменето. Тази година за 22 път инициативата, организирана от World Alliance for Breastfeeding (WABA) с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, ще се проведе в повече от 175 страна в света и за единадесети пореден път и у нас.
Мотото на тазгодишната проява, с фокус информираността на жените за ползата от кърменето за здравето на детето, е - „Кърменето: Печеливша цел за цял живот!".
Един от важните фактори, определящ оптималното физическо, психическо развитие и доброто здравословно състояние на кърмачетата е адекватното и здравословно хранене. Кърменето е най-добрия начин да се осигури на новороденото необходимите хранителни вещества, енергия и течности, от които то има нужда през първите 6 месеца от живота си, за нормалното развитие и укрепване на имунитета му. Именно заради това много специалисти неслучайно определят кърмата като „бялата кръв”. Положителният ефект на кърменето, върху организма на бебето и на майката, е подкрепен от редица научни изследвания. В краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен, кърменето има пряка връзка с превенцията на затлъстяването и диабета, астмата и алергиите, сърдечно-съдовите и някои онкологични заболявания, единодушни са доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология, проф. Стефка Петрова и д-р Лалка Рангелова от НЦОЗА. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека, като тази тенденция се запазва дори след като кърменето е приключило. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. За кърмещата или кърмилата майка съществува значително по-нисък риск от следродилна депресия, остеопороза, рак на гърдата, на матката и на яйчниците.
Д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа САГБАЛ „Св. София“ припомни, по време на семинар посветен на кърменето и храненето на бременните, майките и децата до едногодишна възраст, че лечебното заведение се включва в отбелязването на Световната седмица на кърменето с инициативата „Кърмене за здраве“. Тя призова бъдещите майки да не посягат безотговорно към адаптираните млека, а да акцентират върху кърменето, тъй като според съвременните препоръки захранването на кърмачетата трябва да се осъществи около 6 месечната им възраст. Това обаче е абсолютно индивидуално и се осъществява по преценка на педиатър и/или диетолог, от 4-я до 6-я навършен месец след раждането на детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар