Translate

петък, 1 август 2014 г.

Ротавирусниге инфекции - еквивалент на холерата



при децата, независимо че причинителите са различни и при двете заболявания.
Ротавирусните гастроентерити са типични за студените зимни месеци, но се проявяват и през лятото.

В детските басейни, пясъчниците, моловете и кътове за игра  т.е.там, където се събират много деца става заразяването, чрез фекално замърсяване или по въздушно-капков път, съобщи доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница. 
5 са серотиповете на ротавирусните инфекции опасни за човека.
Прекаралите заболяването имат създаден имунитет, но единствено срещу този серотип на ротавируса, от който са били поразени. Доказано е, че един прекаран ротавирусен гастроентерит дава 77% защита, два - 83%, а три - 92%.
Комбинираната ваксина, предпазва от всички серотипове на ротавирусуте.
Препоръчително е ваксината да се прави на всички деца или поне на 70% от тях, за да се постигне групов имунитет. Тя има висока ефективност и добра поносимост, включително при недоносените бебета. Но трябва да се спазва стриктна хигиена, тъй като вирусът се отделя с фекалиите и може да зарази член от семейството. 
Ако се започне ваксинация с един вид ваксина, то тя трябва да се завърши с нея, е категоричен доц. Мангъров. Ваксината се отлага при деца с диария, повръщане, инфекция, както и при понеслите кръвопреливане или вливане на имуноглобулин.При остра диария се  препоръчват рехидратиращи разтвори, с цел предотвратяване болнична хоспитализация. Но ако тя все пак се наложи тогава на децата се правят венозни вливания, за да се преодолее бързото им обезводняване.
Ваксинация не се препоръчва при деца, преживели инвагинация (заклещване на част от червото) , с вродена аномалия на гастроинтестиналния тракт, с доказан или подозиран имунен дефицит.



Няма коментари:

Публикуване на коментар