Translate

четвъртък, 18 септември 2014 г.

По инициатива на пациентските организации се реализира публично обсъждане на значението на профилактиката и контрола на социално-значимите заболявания


Събитието бе открито от г-н Петко Кенанов, председател на УС на Конфедерация „Защита на здравето”, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, г-жа Диана Хаджиангелова, председател на Асоциация на
българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ и г-жа Светла Алексиева, председател
на Българска асоциация Диабет. Те се обединиха около значението на профилактиката като основен модел за подобряване на здравето на българите и същевременно начин за ефективно ограничаване на разходите на държавния бюджет за здравеопазване. Пациентите подчертаха, че националните програми за профилактика, ранна диагностика и контрол на социално-значимите заболявания, които поради различни причини все още не са приети, трябва да бъдат поставени като приоритетни още за служебното правителство и настояха те да бъдат приети в най-кратки срокове.
Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България представи проф. д-р Майда Тихолова, Национален консултант по инфекциозни болести към МЗ и председател на работна група за изготвяне на Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България. Тя акцентира върху опита на другите държави в ограничаване на това сериозно заболяване и че е важно да се следват препоръките на СЗО, с цел ограничаване на заболеваемостта и съответно разходите за хоспитализации сред децата от кърмаческа и ранна детска възраст.
Най-важното в Националната програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в Р България  презентира доц. д-р Деян Желев, Клиника по гастроентерология към УМБАЛ Св. Иван Рилски”. Той подчерта важността именно на  намаляване броя на смъртните случаи и усложненията вследствие на хепатитите. За съжаление България обаче се намира на едно от последните места сред държавите членки на ЕС, в грижата по отношение заболелите от вирусни хепатити. По думите на доц. Желев  за постигане на пълния ефект от въвеждането на подобна програма е необходимо да се постигне баланс и консенсус между всички заинтересовани страни.
Доц. д-р Димитър Чаръкчиев, Клиничен център по ендокринология и геронтология при МУ, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” представи същността на регистъра на пациентите със захарен диабет и детайлна информация, според която създаденият вече регистър ще подсигури доброто планиране на здравни стратегии и бюджети, касаещи захарния диабет; ще подобри качеството на обслужването за тези пациенти и цялостния контрол на заболяването.
Проф. д-р Васил Димитров, председател на Българското дружество по алергология и председател на работна група за изработване на Национална програма за превенция и контрол на хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма и алергичен ринит се спря върху акцентите и значението на Националната програма за превенция и контрол на хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма и алергичен ринит. Той наблегна на значението, което има Програмата за
намаляването на смъртността и инвалидизацията вследствие на хронични респираторни заболявания, като контрапункт на все по-замърсената околна среда, мръсния въздух и активното тютюнопушене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар