Translate

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

От юли 2015 г. колите на градския транспорт в София ще се движат без закъснения от графика



За целта, на светофарите на 20 от най-натоварените кръстовища, ще бъдат монтирани специални модеми-осигуряващи по-бързо преминаване на автобусите, тролеите и
трамваите.Чрез джипиес система те ще бъдат в постоянна връзка с бордови устройства, с които ще бъдат оборудвани 750 превозни средства. Ако автобус/трамвай закъснява и попадне в задръстване на едно от тези кръстовища, бордовото им устройство ще подава сигнал към модема на светофара и той ще ги пуска веднага да преминат. Ако примерно тролеят е в график - ще стои и ще чака с всички останали коли, докато светне зелено.
С модеми ще бъдат кръстовището на Орлов мост и други 19 по булевардите "България", "Прага", "Цар Борис ІІІ", "Гоце Делчев", "Тодор Каблешков", "Александър Малинов", "Сахаров", "Яворов", "Дондуков", "Никола Петков", "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви".
От СО твърдят, че с въвеждането на „умните кръстовища” задръстванията ще намалеят с 20%, а преминаването ще бъде до 8 пъти по-бързо.
Изпълнителят на обявената обществена поръчка вероятно ще бъде определен до Коледа. А изграждането на умните кръстовища е част от Проекта за интегриран градски транспорт за 61 млн. евро по ОП "Регионално развитие".

Няма коментари:

Публикуване на коментар