Translate

петък, 24 октомври 2014 г.

Сезонният грип често подценяван и бъркан с обикновената настинка


То е потенциално сериозно, а понякога и живото- застрашаващо заболяване, особено за хората от  високо-рисковите групи - децата, бременните, възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания и медицинските специалисти. За това безспорно говорят цифрите:
-    между 5 и 15% от населението страда от грип по време на епидемии;
-      между 20 и 30% от децата по света се разболяват от грип всяка година;
·      -  СЗО посочва, че всяка година по света,  поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 3-5 милиона души, а умират между 250 000 – 500 000. Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява;
·        - 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст;
-       грипът причинява около 12% от отсъствията от работа по света;
-     в САЩ директните разходи (т.е. медицинските разходи) за грип надхвърлят 10 милиарда долара всяка година.
Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него всяка година. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.
Много често хора с минимални оплаквания всъщност разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни биха могли да заразят други хора един ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването.
Тъй като ваксинацията на първо място предпазва от инфекция (вместо да я лекува), Световната здравна организация я определя като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар