Translate

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Пада такса сградна инсталация само за тези с махнати или занулени радиатори


Добрите новини обаче са само за тези, които са си демонтирали радиаторите или ги държат
трайно на нула (снежинка). За останалите намаляването на процента на сградната инсталация по променената наредба означава увеличаване на сметката.
По принцип тази година хората ще плащат с до 50% по-малко за сградна инсталация заради махането от сметката на свалените радиатори в жилищата.
Това е резултат на промените в Наредбата за топлоснабдяване от това лято. Само в София са демонтирани 221 хил. радиатора.
Промяната е залегнала в европейската директива №83 от 2011 г. за правата на потребителите, която на 25 юли 2014 г. е включена и в българския Закон за защита на потребителите т. е. директивата е въведена в българското право и правните системи на останалите държавни членки. С нея се дава право на потребител, когато не желае търговец да му доставя определен вид услуги - вода, газ, ток, централно отопление или цифрово съдържание, не е длъжен, ако ги потреби, да ги върне или да заплати тяхната цена”, съобщи адвокат Димитър Греков, който е председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите.
По думите му това решава наболелия социален проблем с топлофикациите на много българи. Хората, които са собственици на топлоснабдени жилища, независимо дали искат ТЕЦ или не, по закон са абонати на сградната инсталация и плащат цена за топлинната енергия.
Според други юристи обаче Директивата 2011/83 е въведена у нас-в българския Закон за защита на потребителите (чл. 62), но тя влиза в противоречие със Закона за енергетиката, който задължава плащането на такса за сградна инсталация.
„Тоест, единствената възможност, за да не плащат всеки месец сградна инсталация, е да си продадат жилището*. С новото нормативно решение, което е под влияние на ЕС, се дава право на хората да заявят изрично дали желаят да ползват такива услуги. И ако не желаят, се намира правно решение, което е различно от досегашните”, каза Греков и уточни, че нито топлофикациите, нито властите са си дали труда да информират абонатите, че вече могат и да не плащат за сградна инсталация.
Клиентите на парното могат в началото на отоплителния сезон да попълнят декларация, че не желаят да ползват парно отопление и оттук нататък няма да плащат за сградна инсталация, гарантираха юристите. Оттам уточниха, че заявлението за отказ от услугите на ТЕЦ-а ще бъде качено на интернет страницата на сдружението.
Енергийни експерти и юристи вече подготвяли промени в Закона за енергетиката, както и нови Общи условия за "Топлофикация София" и другите дружества за централно отопление, които трябва да бъдат внесени и приети от 43-ото НС. Едва тогава директивата щяла да бъде приложена на практика и у нас, казаха експерти. А от "Топлофикация София" заявиха за  в."Стандарт" дословно: "Ние стриктно спазваме действащата към момента в България нормативна база".
-----------

* В "Топлофикация-София", ул. Ястребец- Борово, само преди дни Марина Попова с патос и приповдигнат тон обясняваше на нас - жалващите се представители от бл.7 и 8 - Красна поляна, че тръбите, които минават през апартаментите ни ( разположени в първия кръг от топловодаването в многоетажната сграда), виждате ли, те не били част от сградната инсталация, а захранващи горните етажи и затова трябвало да си заплащаме за топлинната енергия, която отива по тях до 12. етаж??? Ако това не е абсурд не знам какво е. Явно дяволът си чете както иска Евангелието...  
На въпроса ако тези тръби не са елемент на сградната инсталация, може ли да ги махнем например, защото не ги искаме в собствените си апартаменти. Тя заяви, че това е абсолютно недопустимо, защото лишаваме съседите си, живеещи във втория кръг на топлоподаване от парно. На въпроса как, кой и на каква законова база определя тези две тръби в стая например като лира и защо за тях плащаме три пъти повече от нонстоп работили радиатори през целия отоплителен сезон, не получихме отговор.
Нещо повече тя в 17 и няколко минути безапелацонно заяви: "Като не можете да плащате, продавайте си жилищата" и си тръгна с чувство на добре изпълнен чиновнически дълг.
Резултатът от жалбата ни бе единствено-повишение във втората изравнителна  сметка на Techem, но само за дръзналите да си търсят правата...
Цинизъм, граничещ с геноцид, е това в 21. век да се отказваш доброволно, сам от парно, защото просто не може да го плащаш и да те товарят, ама яко да плащаш за тръби, които са част от откритата сградна инсталация. Когато сме купували жилищата си не сме и предполагали, че ще се сблъскаме с такъв безумен казус, след повече от 30 години, ама то и за други неща не сме предполагали, че ще са факт-некачествена храна, лошо здравеопазване, но това е друга тема. Ясно е, че хората в 21. век масово махат или не пускат радиаторите си. Ясно е, че мръзнат, ама плащат с мизерните си пенсии и минимални заплати, които са най-ниски в Европа, но и това е друга тема. Ясно е, че бедният българин пести от всичко-топлина, вода, храна, лекарства, ама си плаща всичко навреме като поп с жълтите си стотинки. Ясно е, че цената на тока, топлоенергията, водата се качва и ще се качва, а заплатите и пенсиите- не. Е, с изключение на депутатските възнаграждения и тези на работещите в държавния сектор-то там са нови коли, бонуси, коледни надбавки, но и това също е друга тема. Ясно е, че като няма как да ни цакат по друг начин, Андрешковците (лапачите по веригата) се сетиха за тръбите. Косата ми се изправя, за какво ли още няма да се сети мащехата ни?!  Сещате се коя е тя, нали...



Няма коментари:

Публикуване на коментар