Translate

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

В последните години броят на малигнените тумори нараства



През последните години случаите на рак на главата и шията нарастват в световен мащаб. България  не прави изключение от тази тенденция.

Ракът на главата и шията е шестото по разпространение онкологично заболяване в Европа. Честотата му е почти наполовина на тази на рака на белите дробове, но два пъти по-висока от тази на рака на маточната шийка. През 2012 година в страните от Европа са диагностицирани над 150,000 нови случая на рак на главата и шията. В световен мащаб през 2008 г.  са диагностицирани повече от 600 хиляди души.  
У нас 7000 души са диагностицирани, за периода от 2006-а до 2010-а година, с рак на главата и шията. От тях 60 % са  в късен стадий-3-ти и 4-ти, а други 60% от тях загиват вследствие на заболяването в рамките на 5 години. При пациентите, диагностицирани в ранните стадии на заболяването, преживяемостта е от порядъка на 80-90%. 
Независимо, че тези тумори се срещат по-често при мъжете, напоследък боледуват все повече жени, увеличават се и случаите във възрастта под 40 години.
За това алармираха УНГ-специалисти, онколози, лъчетерапевти,ОПЛ и представители на АПОЗ, във връзка с началото на Националната информационна кампания „Има смисъл да знаеш повече”. Инициативата се провежда за първи път у нас като част от активностите на Европейското дружество по онкологични заболявания на рака на главата и шията (EHNS), протичащи в цяла Европа в рамките на обща кампания с наименованието MAKESЕNSECAMPAIGH.
Рисковите фактори са - тютюнопушенето, консумацията на алкохол, повече от три питиета дневно за мъжете и над две за  жените. Промяната в сексуалното поведение, през последното десетилетие, води до инфекция с човешки папилома вирус (HPV) - появата на рак в устната кухина и гърлото.
Ако поне един от следните симптоми е налице повече от 3 седмици трябва обезателно да се търси консултация със специалист по уши, нос, гърло (УНГ) : „Пресипналият глас, не си мислете, че той се дължи на тютюнопушенето, ако сте пушач; Възпаление на езика, незаздравяващи язвички и/или бели петна в устната кухина, говори за рак на езика; Болка в гърлото; Бучка в областта на шията; При болезнено и/или трудно преглъщане; Запушване на носа от едната страна и/или кръвотечение от другата, коментира лъчетерапевтът от УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” проф. Татяна Хаджиева.
Пациентите губят мнго време между 6 и 9 месеца, поради неглижиране на симптомите, въпреки, че тези заболявания се диагностицират лесно. Оперативното лечение най-често се допълва с лъчелечение и/или химиотерапия.
Повече от 30 години в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” работи  успешно онкологична комисия, която изгражда индивидуалният алгоритъм на поведение и лечение за всеки един пациент. Изборът на лечебна стратеглия е от изключителна важност за хода на лечението, подчерта тя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар