Translate

петък, 24 октомври 2014 г.

Стартира информационна кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти у нас



Организатор на проявата са БЛС, с подкрепата на НЦЗПБ, Българската асоциация на микробиолозите, Българското дружество по инфекциозни болести и Българското сдружение по превантивна медицина.
„Като член на Световната медицинска асоциация (WMA) БЛС се присъединява към международната инициатива за противогрипна кампания, която асоциацията стартира още през 2013 г. Главна цел на кампанията е да се повиши информираността сред българските медицински специалисти за сезонния грип и да акцентира върху повишаване на ваксиналния обхват сред тях, коментира д-р Димитър Петров, експерт към БЛС.
Планирани са редица инициативи, които ще бъдат реализирани в рамките на кампанията-разпространение на информационни материали сред членовете на БЛС, болници и ДКЦ; разпространение на информационен видео клип и провеждане на противогрипни ваксинационни дни във ВМА-София, ВМА-Пловдив и ВМА-Варна.
В България само 2 % от българите са си поставили противогрипна ваксина миналата година. За сравнение в Холандия 70 % от населението се ваксинира, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и допълни, че тази зима не се очакват различни грипни щамове спрямо 2013 г., дори противогрипната ваксина е със същия състав като миналогодишната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар