Translate

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Стартира мащабна информационна кампания „Открито за диабета”


Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света 

Инициативата е във връзка със Световния ден за борба с диабета -14 ноември. Кампанията се организира за трета поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата с диабет и Национална пациентска организация с подкрепата на  Sanofi България.
„Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.” – сподели д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“.
По данни на Международната диабетна федерация с диабет в момента живеят над  382 млн. души, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн..Очакванията са през 2035 г. броят им да достигне- 592 млн. души. У нас с  диагноза диабет са над 577 хиляди българи, но близо 150 000 от тях не са  диагностицирани.
„Затова изключително важни са превенцията и ранната диагностика. И те са в основата на нашата кампания „Открито за диабета”. Проучванията показват, че достатъчната физическа активност и балансираният хранителен режим намаляват риска от развитието
на диабет тип 2. Затова и фокусът ни тази година е върху правилното и здравословно хранене. За целта организираме конкурс за рецепти, като ще призовем хората да споделят своето дневно меню. Жури, което ще включва и диетолог, специализиран в създаването на хранителни диети за диабетно болните, ще остойности хлебните единици на най-добрите предложения.  Вярваме, че по този начин ще сме от полза на хората, както за превенция, така и за правилно хранене при диабетно болните.“, сподели Йерон Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.
Участие в конкурса може да вземе всеки, като изпрати до 15 октомври своето любимо дневно меню в рубриката „Открито за диабета“ на сайта ladyzone.bg. Трите предложения, оценени най-високо от журито, ще бъдат видеозаснети, а техните автори ще получат кошница с биопродукти.




Няма коментари:

Публикуване на коментар