Translate

понеделник, 17 ноември 2014 г.

90% от българите не знаят какво заболяване е хепатит С



Хепатит С не напразно е наричан „тихият убиец“, тъй като той безсимптомно може да уврежда черния дроб на човек години наред. 
В България 107 000 души са болни, без да знаят. От тях 95 000 ще развият хронична инфекция, а 25 000 – цироза, съобщи Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“.
Данните от проведеното през изминалия месец национално представително проучване за хепатит С от GfK, сред хора от 18 до 60 г., сочат, че  хората до 35 години и жителите на по-малките населени места са по-слабо информирани по въпросите за заразяването и превенцията  му. Хепатит С се осъзнава като сериозна болест, но няма единно мнение  какво точно заболяване е и често се бърка с другите видове хепатит.
Едва 6% от анкетираните са наясно, че хепатит С е болест на черния дроб. 16% смятат, че няма разлика между хепатит С и жълтеница, а 18% посочват, че това е болест на лошата хигиена.
66% от запитаните заявяват, че заразяването става по фекално-устен път, а 59%-чрез замърсена храна или вода.  
Много ниска се оказва информираността на хората относно възможните методи за превенция на хепатит С. Най-често избираният начин за предпазване обаче е неефективен, тъй като той не е отговаря на начина на предаване на заболяването.
64% съобщават, че се предпазват, чрез поддържане на добра лична хигиена, 20% като практикуват безопасен секс, 5% с ваксини, а 14% не знаят как да се предпазят. В действителност заболяването се предава по кръвен път и превенцията не е свързана с хигиенните навици на хората.
Повече от половината от анкетираните всяка година си правят годишни профилактични изследвания. 21% съобщават, че не си правят тези изследвания. 10% заявяват, че са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% признават, че никога не са се тествали за заболяването, като процентът е още по-висок при хората над 45 години. Половината от последните уверяват, че биха го направили само, ако това е част от пакета със задължителни профилактични изследвания.
Най-голямо объркване има при въпроса за проявите на симптоми за хепатит С. 52% от участниците в проучването посочват жълтеница, 33% храносмилателни проблеми и 41% потъмняване на урината като основните признаци, които сигнализират за заразяване с хепатит С. Само 10% от участниците са посочили, че доста често симптоми при заразяване с болестта няма, което е точният отговор.
70-72% от запитаните декларитат, че  биха използвали освен лекаря си и интернет като източник за намиране на повече информация за Хепатит C. 63% от респонденти са твърдят, че биха се консултирали със своя личен лекар при положително изследване за Хепатит С.
Повечето анкетирани са наясно, че ако заболяването не се лекува, то инфекцията хронифицира и води до сериозни проблеми с черния дроб.Те са единодушни, че трябва да има по-голяма държавна финансова подкрепа за болните от хепатит С.
Резултатите от проучването като цяло доказват, че обществото ни не знае за тази пандемия-хепатит С, ето защо призивът на пациентските организации и лекарите остава „Изследвайте се!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар