Translate

вторник, 4 ноември 2014 г.

В провинцията пациентите с диабет нямат достъп до адекватно лечение


Скриниговите акции в провинцията, показват много тревожни тенденции. Например  в Разградско условията за лечение на диабетиците не са променяни от 20 години насам т.е.

там терапията  е некоргирана с години. Болните нямат достъп, както до специалист и адекватно лечение, така също и до обучение, което имат диабетно болните в София и в другите големи градове. Голям е броят на недиагностицирани случаи, на хората в преддиабет и на тези, които имат поставена диагноза, но по ред причини не прилагат лечение и нямат наблюдение и проследяване, в отдалечените райони на странат, съобщи Светла Алексиева, председател на Българска асоциация „Диабет". В тази връзка тя подчерта, че се предвиждат този месец различни активностти  най-вече в областта на обучението и повишаването на информираността на населението в страната.
Според данните от новосъздадения диабетен регистър 339 000 са хората с диабет, които получават лекарства по НЗОК, а около 384 000 са тези с рецептурни книжки. Ако се прибави и броят на тези, които не се лекуват, защото не знаят, че имат това заболяване, както и броя на хората с преддиабет, то цифрата ще достига половин милион, коментира националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева.
Малко над 2000 са децата с диабет тип 1 у нас. Все повече напоследък обаче се проявява диабет тип 2 и при тях. Причините най-вече са в начинът на живот, наднорменото тегло и затлъстяването, посочи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
Тя сподели, че за съжаление все още има детски градини, в които трудно приемат децата с диабет, защото те са с това заболяване и някой трябва да носи отговорност за тях.
„Не могат да се делят - тези са с диабет, ние няма да носим отговорност, някой друг трябва да я носи. За всички останали - я не носим, я носим. Отговорността за мен е абсолютно еднаква", бе категорична Котова.
Лекари и пациенти, по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета-14 ноември се обединиха в искането си да се изготви дългосрочна стратегия за борбата с диабета и
Национална диабетна програма, да се олекотят критериите по изписването на аналогов инсулин при диабетиците, които са на възраст над 18 години, да се приеме и утвърди изработения от регистър от проф. Сабина Захариева и доц. Димитър Чаръкчиев от УСБАЛЕ „Проф. Иван Пенчев”.
От МЗ и НЗОК по традиция  не уважиха събитието, въпреки изпратените им покани. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар