Translate

петък, 21 ноември 2014 г.

У нас имунизационният обхват с противогрипни ваксини продължава да бъде изключително нисък



В световен мащаб сезонните грипни епидемии предизвикват от 3 до 5 млн. случая на тежки заболявания и от 250 - 500 хил. смъртни случая годишно.
Съгласно резолюцията на СЗО и препоръката на Съвета на Европа (СЕ) броят на
имунизираните лица от рисковите групи с противотрипни ваксини трябва да достигне 75% до зимния сезон на 2014-2015 г.. У нас за миналата година имунизираните против грип са 3% като никога не преминава границата от 5%. През пиковия период грипната инфекция засяга между 200 000 и 300 000 души (между 5 и 15% от населението) всяка година. При хората над 65 г.заболяемостта е по-ниска, но процента на тежките случаи и смъртността в тази възрастова група и при пациентите с хронични заболявания са най-високи. Средно 10% - 20% от заболелите биват хоспитализирани поради някакво сериозно усложнение, а при 2% до 3% от най-тежко боледуващите изходът е летален. В България средно 73% от починалите от пневмония през последните 10 год. са хора над 60 год. За това алармираха проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести и директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ и доц. Андрей Галев от ВМА, председател на Българското дружество по превантивна медицина.
Специалистите са единодушни, че България е все още много далеч от изпълнението на препоръката на СЗО, СЕ и от нивата на ваксинопрофилактика в развитите страни. Липсата на реимбурсация за противогрипните ваксини от НЗОК и забавянето на Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип, са едни от основните причини. Необходими са мерки за обхващане на рисковите групи с изцяло безплатна, покривана от държавата имунизационна програма. Така напр. във Франция, Германия, Испания, Италия и Великобритания е оценено, че постигането на 100% ваксинално покритие при рисковите групи от населението ще доведе до допълнителен годишен разход от 1,52 млрд.евро, но ще даде възможност да се предотвратят 1,23 млн. консултации т.е. ще се спестят 39,45 млн. евро и 500 хил. хоспитализации-1,59 млрд. евро.
По време на грипна епидемия се разболяват и близо 60% от болничните лекари, медицински сестри, студенти по медицина, санитари и друг персонал-болничен и доболничен.
Според доц. Галев е необходимо да се допълни Наредба 15 на МЗ за ваксинопрофилактика и противогрипната имунизация бъде включена като задължителна за медицинския персонал заедно с имунизацията против хепатит B.

Няма коментари:

Публикуване на коментар