Translate

събота, 8 ноември 2014 г.

Нова терапевтична опция за лечение на астма вече е достъпна в Централна и Източна Европа



Терапията със Spiriva® Respimat® беше официално представена на състоялия се във Виена Tiotropium Respimat® форум, предназначен за специалисти от Централна и Източна Европа. Въвеждането на новото терапевтично показание на Spiriva® Respimat® е от изключително значение, тъй като по този начин се поставят основите на нов терапевтичен клас в лечението на астма.Още повече, че през последните пет години няма одобрение на нито един нов клас инхалаторна терапия. Дори при наличните в момента терапевтични възможности, най-малко 40% от пациентите с астма, остават симптоматични. Това се отнася дори при случаи на пациенти с лека и умерена форма на астма – не само при тежките случаи.
Проф. Пьотър Куна, завеждащ отделението по вътрешни болести, астма и алергии към Университетска болница Барлицки в Лоц, Полша, разгледа опасностите при наличие на симптоматична астма, които могат да доведат до повишен риск от обостряния (пристъпи) и зачестяване на посещенията на кабинетите по спешна медицина, хоспитализациите, и до влошаване на качеството на живот, и прогресивно влошаване на белодробната функция.
Проф. Ерик Бейтман, почетен професор по респираторна медицина и директор на Белодробния институт към Университета на Кейптаун, говори за Глобалната инициатива за астма (GINA), като подчерта, че „дългосрочните цели на лечението на астмата са постигне на добър контрол на симптомите и свеждане до минимум на бъдещите рискове от обостряния…“ Като се базира на тези две приоритетни задачи при терапията на астма, проф. Бейтман посочи, че „съвременното разбиране за контрол на симптомите“ се определя от напълното повлияване на симптомите и на способността на пациента да осъществява обичайните ежедневни дейности без дискомфорт или необходимост от спешно лечение.
Резултатите от проведени наскородве клинични изпитвания от фаза III:PrimoTinA-asthma®I&II показват, че употребата на Spiriva® Respimat® в допълнение към поддържащата терапия с ИКС/ДДБАспомага да се постигнат и двете целив контрола на астмата. Проучванията показват, че при възрастни пациентис астма, които продължават да имат симптоми, независимо че приемат терапия сИКС или ИКС/ДДБА, добавянето на Spiriva® Respimat® към лечението:Намалява риска от настъпване на тежко обостряне на астмата с една пета (21%); Намалява броя на пациентите, при които настъпва тежко обостряне на астмата. Намалява риска от влошаване на астмата  с почти една трета (31%); Времето до настъпване на първо тежко обостряне на астмата се увеличава с почти 2 месеца (56 дни) и времето до настъпване на първи епизод на влошаване на астмата се увеличава средно с над 4 месеца (134 дни).
Нещо повече,Spiriva® Respimat® е ефективен при пациенти≥ 18 години със симптоматична астма, независимо от тяхната възраст, алергичен статус, тютюнопушене и реакция към бронходилатор.
„Въвеждането на Spiriva® Respimat® в терапията на астма бележи нова ера в лечението на заболяването в Централна и Източна Европа и глобално. Вълнуващо е да се види, че след многобройни положителни ключови клиничниизпитванияв лечението на ХОББ, реализирани през последното десетилетие, тази терапевтична възможност - лечение при астма, е вече също одобрено показание. Нашите задълбочени изследвания показват, че Spiriva® Respimat® подобрява резултатите при възрастни пациенти с астма, коитоостават симптоматични, въпреки настоящо обичайно лечение“, посочи д-р Клаус Виел, регионален медицински директор, RCV, Boehringer Ingelheim.

Няма коментари:

Публикуване на коментар