Translate

петък, 14 ноември 2014 г.

Лекари и пациенти настояват за национален диабетен регистър



В Народното събрание (НС) се проведе дебат на тема „Обединени срещу диабета“ под патронажа на 43-тото НС. Организатор на форума бе Националната асоциация на децата и младите хора с диабет по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета – 14-ти ноември. Участие в него взеха представители на здравните институции, медицински специалисти, съсловни и пациентски организации.
Националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева съобщи, че болните от захарен диабет в България са 575 000 души. В преддиабетно състояние са 220 000 души, а около 170 000 са недиагностицираните случаи на заболяването. От 2005 г. до сега честотата на диабета у нас нараства от 8,4% до 9,6% през м. г.
Едва 25% от диагностицираните пациенти са с добър контрол на заболяването, а 40% имат усложнения още при поставянето на диагнозата. 50% от пациентите с диабет не познават стойностите за добър контрол на заболяването, а 40% от тях не са посещавали специалист през последната година, добави тя.
Според Европейския диабетен индекс България се нарежда на последното 30-то място сред европейските държави по условия за лечение и профилактика на заболяването. В тази връзка препоръките към България са за цялостна реформа в здравеопазването, подобряване на профилактиката, създаване на диабетен регистър и подобряване на консумацията на здравословна храна.
По думите на проф. Захариева годишните разходи за лечение на диабета в България са около 350 млн. лв. Според нея тези разходи могат да се намалят, ако заработи диабетен регистър. Опитът на други държави сочи, че с въвеждането на подобен регистър, разходите им намаляват с около 25%.
Председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова отбеляза, че пускането на диабетния регистър ще бъде сред приоритетите на организацията й през 2015 г. Освен това тя ще настоява за създаването на национална програма за диабета и план за действие за профилактика.
. Според Котова в България има нужда да се провеждат информационни кампании и програми за обучение за заболяването. Необходими са също така регламентирани специализирани „диабетни екипи“ от общопрактикуващ лекар, ендокринолог, медицинска сестра, диетолог, психолог. Според Котова трябва да се осъществява превенция на диабет тип 2 сред децата и младите хора със затлъстяване, както и да се подобри достъпа до лечение при пълнолетие.
Доц. Димитър Чаръкчиев от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ каза, че в края на миналата година е сформирана работна група за създаване на национален регистър за диабет. Към днешна дата в Медицински университет – София съществува работещ прототип на регистъра, който е захранен с голяма база данни за болните от диабет. Финансиране за поддържането му обаче не е осигурено, тъй като Министерството на здравеопазването настоява за регистъра да отговаря Националния център по обществено здраве и анализи. Поради липсата на единодушие по въпроса, сега се разчита на финансиране от Норвежкия финансов механизъм.
По време на дебата бе представен манифест с настояване институциите да изпълнят исканията на пациентската организация. На 14.11 2014 г. той ще бъде внесен в НС




Няма коментари:

Публикуване на коментар