Translate

понеделник, 10 ноември 2014 г.

В София се проведе първото уникално по рода си Shadow ревю „Погледни отвъд външността ми”



Сред присъстващите на първото, уникално по рода си модното ревю със сенки (Shadow) - "Погледни отвъд външността ми" бяха, както актрисата Биляна Петринска и светския PR специалист лорд Евгени Минчев, така и специалисти от модната индустрия и журналисти.
Организатор на ревюто, проведено в подкрепа на хора с псориазис с цел да повиши толерантността на обществото към страдащите от заболяването и неговите усложнения., бе Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ).
Водещата събитието Мария Силвестър разкри, че не професионални манекени, а хора с псориатични заболявания и техни близки от цялата страна са участници в ревюто с колекцията на Knapp. А идеята е първоначално дефилиране зад параван, като по този начин се виждат само сенките на участващите, след което те излизат пред него, за да разкрият себе си. Асоциацията в случая е, че хората с псориазис често са отхвърляни от обществото и поради това крият заболяването си, което не е просто козметичен проблем, а сериозно системно възпалително заболяване, което може да доведе до много тежки усложнения.
Дизайнерите на модната марка споделиха, че твърдо застават зад каузата и специално за участниците в ревюто са разработили колекцията от рокли, панталони, ризи, вдъхновени от идеята за разкриване на красотата, която всеки човек нови в себе си. Дрехите, типично в модерния стил на марката, умишлено не прикриваха засегнатите от псориазис части на тялото, а напротив – показваха смело какво е да живееш с тази болест.
Сред дефилиращите на подиума беше и най-младата участничка Нелина Николова (12 год. от Г. Оряховица), която отправи своя
апел към съучениците си - да не се страхуват от заболяването и, тъй като псориазисът не е заразен.
Всяка една от прекрасните и въздействащи дами участващи в ревюто, с неподправена искреност и чистосърдечност, разказа накратко за своето заболяване и за неговия отпечатък върху целия им живот-неразбиране, изолация, самота. Чрез ревюто със сенки те показаха, че често са отхвърляни от обществото и поради това крият заболяването си
Единственият представител на силния пол Ивайло Тодоров сподели, че от 2007 г. е с псориазис и го приема като неделима част от своя живот. Нещо повече хроничното, автоимунно заболяване дори го е променило в положителна посока и го направило по-спокоен,
по-стабилен и по-позитивен.
В края на събитието Ива Димова, зам. председател на „Асоциацията на хората с
псориазис и псориатични усложнения съобщи, че хората с псориазис ще изпратят „Декларация против дискриминацията на хората с псориазис в България“ до медиите и здравните институции с призив да се осигури достоен живот на пациентите у нас. Тя изпрати своето послание за толерантно отношение към хората с псориазис и призовава хората да погледнат отвъд външността им и да им подадат ръка, защото те са пълноценни хора, със своите радости, болки, таланти като всички останали.
--------------
Близо 150 000 души са с псориазис в страната. Само в 20% заболяването е наследствено. Заболяването не се причинява от
вируси или от бактерии и не може да се предаде при битов или социален контакт. Съществуват различни терапии на лечение, които позволяват на пациентите да водят нормален живот. Биологични средства, които повлияват на умерено тежки до много тежки форми на псориазис вече се прилагат и у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар