Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

От 1 декември 2014 г. НОИ започва издаването на уникални номера на болничните листове.



Регистрираните в Националния осигурителен институт лечебни заведения могат да получават уникални номера на болнични листове от съответните териториални поделения или онлайн, чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата. Това се прави във връзка със
стартирането на електронния регистър на документите от 1 януари 2015 г.
Практически лекарите и лечебните заведения трябва да се регистрират като потребители на уеб услугите, предоставяни от НОИ. Така те ще могат да заявяват и получават уникални номера на болнични листове онлайн, да подават данни и да тестват подаването на данни и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им.
Лечебните заведения, които не са регистрирани в НОИ, от 1 декември трябва да подават заявление по образец заедно с регистрацията на лечебното заведение както за получаване на уникални номера на болнични листове.
При стартиране на Електронния регистър на болничните листове от 1 януари 2015 г. издадените след 31 декември 2014 г. болнични листове върху бланки "Болничен лист за временна неработоспособност" ще бъдат невалидни.
За издаване на болнични листове след 1 януари задължително трябва да се използва програмният продукт, разпространяван безплатно от НОИ, или друг програмен продукт, отговарящ на функционалните изисквания, публикувани на интернет страницата на института.

Няма коментари:

Публикуване на коментар