Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

Пенсионната възраст се замразява през 2015 г.

През 2015 възрастта за пенсиониране се замразява, а стажът ще се увеличи с 4 месеца
за най-масовата категория труд - 3. За това се споразумяха синдикатите и правителството на среща в неделя /14 декември/.
В срещата са участвали премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа.
Освен замразяването на пенсионната възраст в споразумението влизат още криминализиране на умишленото укриване на осигуровки, всеки сам да решава дали иска да се осигурява в частен фонд за втора пенсия или само в НОИ, въвеждане на възраст за пенсиониране в силовите ведомства.
Въпреки договорката дългосрочно споразумение няма. Всички параметри по пенсионната реформа ще бъдат уточнени и изчистени до март 2015, стана ясно след срещата.
От Българската стопанска камара /БСК/ изпратиха свое становище по повод споразумението. В него бизнесът подчертава, че сключеното споразумение представлява нарушаване волята на "суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии!".
В становището на БСК се посочва, че "ние, членовете на БСК, категорично отказваме да признаем легитимността на това сепаратистко споразумение!" По отношение криминализирането на умишленото укриване на осигуровки, от БСК подкрепят идеята, стига тя да се отнася с еднаква тежест към двете страни по трудовия договор - работодател и работник.
Във връзка с идеята всеки да може да избира дали да се осигурява само в НОИ или и в частен пенсионен фонд /Универсален пенсионен фонд - УПФ/, работодателите смятат, че правото на избор "не трябва да нанася удар върху осигурителния сектор, а да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и УПФ."

Еconomy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар