Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

550 пациенти стискат палци на д-р Деянов



Благодарни родопчани, колеги и фирм събраха 40 000 лв. за лечението му

Десетки села в Родопите от години нямат селски доктор, някои дори са без фелдшер и аптека, а местните пътуват десетки километри, за да получат медицинска помощ в Смолян. На фона на
тежката картина с доболничната помощ в региона, едно джипи се грижи сърцато за пациентите си в смолянските села Могилица и Арда, и околните махали, въпреки тежкото заболяване с което се бори вече 9 г. Заради бъбречна недостатъчност 50-годишният д-р Алекси Деянов по три пъти в седмицата е на хемодиализа, но след всяка процедура отново се връща при болните в Арда и поема амбулаторията от стотици пациенти. Обслужва всичките близо 550 души безотказно, независимо дали са осигурени или не.
"Идва болен, за да лекува нас. На разположение е по всяко време и му личи, че обича работата си и хората", казват пациентите за джипито си.
В годините в селската практика д-р Алекси Деянов имал между 650-700 души, сега са намалели заради обезлюдяването на родопските села. Лекарят с голямо сърце е роден в село Смилян, завършва медицина във ВМИ Пловдив и от близо 20 г. е джипи в близкото - на около 20 км, село Арда. Спокойният му и отзивчив характер още тогава допада както на възрастните баби с безброй бо-лежки, така и на младите майки с бебета. Те го търсят за всичко, а той не отказва помощ и посещение за преглед и консултация в дома им. Затова не само пациентите му, а и цялото население на селата по Арденското корито, са покрусени, когато през 2005 г. любимият доктор се разболява
Въпреки страшната диагноза д-р Деянов изтегля документите, с които кандидатства за инвалидност пред ТЕЛК. Решава, че иска да продължи да се грижи за пациентите си. Нищо, че му се полага пенсия и 100% инвалидност.
Щом поставят тежката диагноза на д-р Деянов, местните хора пък сами организират акция за набиране на средства за трансплантация на бъбрек в чужбина. Сумата е космическа -между $35 000 и 40 000. Затова благодарните пациенти на два пъти организират кампании, за да съберат парите. Заради ред проблеми обаче до трансплантацията така и не се стига. А д-р Деянов продължава да живее на хемодиализа и паралелно да работи, докато състоянието му през последните годи на-две се влошава сериозно
Но чудото става - по-малкият му брат Иво решава да дари единия си бъбрек, за да го спаси.
Всички предварителни изследвания са направени, резултатите са положителни и обнадеждаващи за биологичната съвместимост на жизненоважния орган, а в средата на декември предстои бъбречна трансплантация в Александровска болница в София.
Благодарение на кампаниите, организирани от пациенти - и с помощта на фирми, Българския лекарски съюз и институции, по сметките на д-р Деянов има 40 000 лв. С тях докторът спокойно ще може да посрещне разходите покрай възстановяването си. А докато е готов да се върне в кабинета, пациентите му ще поеме д-р Снежана Бакърова, която е джипи в село Смилян. "Мисля, че тези пари ще стигнат. Не съм спрял да работя през годините, откакто се разболях. Сега се надявам трансплантацията да е успешна и да се върна при пациентите си след нея", коментира д-р Деянов.
Родопският доктор с голямо сърце през 2009 г. получи званието "Лекар на годината" за показана "висока професионална етика и морал при трудни обстоятелства". Удостоен беше и със званието "Личност на годината" и получи отличието си от държавния глава Георги Първанов. През 2010-а кметът на общината Дора Янкова пък му връчи и званието "Достоен гражданин на Смолян".

В. „Стандарт”

Няма коментари:

Публикуване на коментар