Translate

понеделник, 1 декември 2014 г.

Умерена консумация на пиво, може да бъде част от здравословния начин на живот, има протективен ефект по отношение на много заболявания



Полифенолите в безалкохолната бира оказват защитен ефект върху здравето на спортисти и намаляват риска  от възпаления и инфекции на горните дихателни пътища



Още в древността Хипократ използва пивото действа като диуретично средство и лекарство против треска. Парацелс пък го препоръчва за предпазва от образуване на камъни в бъбреците и като средство против мигрена и безсъние, чрез използване на възглавници,съдържащи хмел.
На VІІ Международен научен симпозиум на тема “Бира и здраве, проведен през октомври 2014 г. в Брюксел, в три сесии са разгледани доклади свързани с мястото на пивото в диетите, умерената консумация на пиво и човешкото здраве и какво има в бирата.
Специална награда е връчена за новаторски изследвания на млади учени на тема - “Връзката между умерената консумация на пиво и диабет от втори тип”.
Научно е доказано, че умерената консумация има протективен ефект по отношение на инфаркт на миокарда; мозъчният инсулт; остеопорозата; инфекциите, причинени от Helicobacter pylori, старческата деменция; болестта на Паркинсон; болестта на Алцхаймер.
Доказано е също така, че кехлибарената течност предпазва от образуването на камъни в бъбреците и дори предотвратява някои видове рак като рак на стомаха например. Доказано е още, че бирата намалява риска от гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстното черво.
Антиоксидантите (стопиращи процесът на стареене на клетките) в пивото оказват профилактични и/или лечебни ефекти. Те помагат на организма в борбата със свободните радикали и предпазват клетките от увреждания. Спомагат за очистване на организма от външни замърсители-пестициди, индустриални и бактериални токсини. Предпазват организма от тежки заболявания, защитават го от вируси, бактерии и засилват имунната система. Богатото наличие на минерали в бирата влияе върху различни органи и системи. А хмелът съдържа “фитоестроген”- фактор в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и рака.
Ако говорим още за здравословните ефекти на пивото не бива да забравяме, че то намалява риска от инфаркт и атеросклероза, тъй като повишава съдържанието на  добрия HDL холестерол в кръвта; снижава нивото на лошия холестерол LDL в кръвта; спомага за регулиране на кръвното налягане; възпрепятства отлагането на мастни образувания по стените на артериите и предотвратява покачването на хомоцистеина в кръвта.
Така напр. полифенолите в безалкохолната бира пък оказват защитен ефект върху здравето на спортисти и намаляват риска от възпаления и инфекции на горните дихателни пътища.
Влиянието на пивото върху човешката психика е многостранно. То запазва свежестта и дееспособността на ума, увеличава творческите способности, фантазията, еуфорията, безстрашието, повишава интелигентността и подобрява когнитивните способности. Пивото забавя процеса на стареене на паметта, подобрява способностите за реакция и има способност да противодействува на стреса. То подобрява настроението, чрез стимулиране образуването на хормона на щастието. Има успокояващо, обезболяващи и сънотворно действие, чрез активни вещества от хмела. Пивото предпазва от и от затлъстяване.
С други думи консумацията на бира в умерени количества може да бъде част от здравословния начин на живот на човека, тъй като има протективен ефект по отношение на много заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар