Полифенолите в безалкохолната бира оказват защитен
ефект върху здравето на спортисти и намаляват риска от възпаления и инфекции на горните дихателни
пътища
Още
в древността Хипократ използва пивото действа като диуретично
средство и лекарство против треска. Парацелс пък го препоръчва за предпазва от
образуване на камъни в бъбреците и като средство против мигрена и безсъние,
чрез използване на възглавници,съдържащи хмел.
На
VІІ Международен научен симпозиум на тема “Бира и здраве, проведен през
октомври 2014 г. в Брюксел, в три сесии са разгледани доклади свързани с
мястото на пивото в диетите, умерената консумация на пиво и човешкото здраве и какво
има в бирата.
Специална
награда е връчена за новаторски изследвания на млади учени на тема - “Връзката между умерената консумация на пиво
и диабет от втори тип”.
Научно е доказано, че
умерената консумация има протективен ефект по отношение на инфаркт на миокарда; мозъчният инсулт;
остеопорозата; инфекциите, причинени от Helicobacter pylori, старческата
деменция; болестта на Паркинсон; болестта на Алцхаймер.
Доказано
е също така, че кехлибарената течност предпазва от образуването на камъни в
бъбреците и дори предотвратява някои видове рак като рак на стомаха например. Доказано е още, че бирата намалява риска от гастрити, язва на стомаха и
дванадесетопръстното черво.
Антиоксидантите
(стопиращи процесът на стареене на клетките) в пивото оказват профилактични
и/или лечебни ефекти. Те помагат на организма в борбата със свободните радикали
и предпазват клетките от увреждания. Спомагат за очистване на организма от
външни замърсители-пестициди, индустриални и бактериални токсини. Предпазват
организма от тежки заболявания, защитават го от вируси, бактерии и засилват
имунната система. Богатото наличие на минерали в бирата влияе върху различни органи и
системи. А хмелът съдържа “фитоестроген”- фактор в борбата със
сърдечно-съдовите заболявания и рака.
Ако
говорим още за здравословните ефекти на пивото не бива да забравяме, че то намалява
риска от инфаркт и атеросклероза, тъй като повишава съдържанието на добрия HDL
холестерол в кръвта; снижава нивото на лошия холестерол LDL в кръвта; спомага
за регулиране на кръвното налягане; възпрепятства отлагането на мастни
образувания по стените на артериите и предотвратява покачването на хомоцистеина
в кръвта.
Така напр. полифенолите в
безалкохолната бира пък оказват защитен ефект върху здравето на спортисти и
намаляват риска от възпаления и инфекции на горните дихателни пътища.
Влиянието на пивото върху човешката
психика е многостранно. То запазва свежестта и дееспособността на ума, увеличава
творческите способности, фантазията, еуфорията, безстрашието, повишава
интелигентността и подобрява когнитивните способности. Пивото забавя процеса на
стареене на паметта, подобрява способностите за реакция и има способност да
противодействува на стреса. То подобрява настроението, чрез стимулиране образуването
на хормона на щастието. Има успокояващо, обезболяващи и сънотворно действие, чрез
активни вещества от хмела. Пивото предпазва от и от затлъстяване.
С други думи консумацията на
бира в умерени количества може да бъде част от здравословния начин на живот на
човека, тъй като има протективен ефект по отношение на много заболявания.
Няма коментари:
Публикуване на коментар