Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

Тъмното пиво е подходящо най-вече за консумация през зимата

Ути Бъчваров-кулинарният гуру  разкри вкусния и натурален свят на пивото и даде ценни съвети за най-добрите комбинации на бира и храна

Официалният старт на сезона на тъмното пиво бе даден по време на шестия поред Бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България (СПБ). 
Събитието уважиха известни лица от артистичните и спортни среди, дипломати, представители на държавните институции и научни организации, журналисти и мениджърските екипи на пивоварните компании – членове на СПБ.
Приятелите на бирата бяха запознати със специфичните качествени показатели на тъмното пиво. Оказва се, че то е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа два пъти повече антиоксиданти и витамини В комплекс от светлата бира. Тайната на естествено тъмния му цвят се дължи на препичане на малца, което води до карамелизиране на естествените захари. В резултат вкусът на пивото е по-сладък, а в аромата се долавят нотки на кафе и карамел. На бирения салон бяха представени и най-новите марки тъмно пиво за сезона, които се отличават с плътно тяло с рубинен оттенък и приятен послевкус и аромат на плод. 
„Тъмното пиво е особено подходящо за консумация през зимата, заради специалните си ароматни кафеени нотки, лека карамалена сладост и плътен вкус. Според проучвания на маркетингови агенции, около 90% от продажбите на тъмна бира в страната се реализират именно в периода октомври – март“, сподели с присъстващите изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова и представи и последните данни за развитието на индустрията през 2013 г  публикувани от Пивоварите на Европа. 
Въпреки продължаващата стагнация на бирения пазар, през миналата година в страните от ЕС са произведени 383 милиона и 600 хил. хектолитра пиво и са продадени 346 милиона и 200 хил. хектолитра бира. По тези показатели България съответно е на 16 място (по производство) и на 13 място по продажби на пиво”, допълни тя. 
Именно заради приятния си карамелен вкус и по-голямата си плътност, тъмната бира е изключително подходяща съставка и за редица ястия. Този факт потвърди  Ути
Бъчваров, който разкри вкусния и натурален свят на пивото и даде ценни съвети за най-добрите комбинации на бира и храна. Изключително атрактивен акцент беше и гигантският съд, изработен от челото на локомотив, произведен през далечната 1907 г. В него телевизионният водещ приготви вкусно ястие ,с „месце и 30 различни тъмни бири”, за  гостите на Бирения салон, сред които бяха волейболистът Евгени Иванов- Пушката и певецът Орлин Павлов. 
Накрая кулинарният гуру не пропусна да опровергае мита за „биреното коремче“, като се позова на нашумелите през последните месеци проучвания на български и чуждестранни учени.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар