Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Затлъстяването е основна причина за рак



Близо половин милион случая на рак годишно се дължат на хората с наднормено тегло или затлъстяване, а проблемът е особено остър в Северна Америка, обяви Международната агенция за изследване на рака на СЗО.
В проучване, публикувано в списание The Lancet Oncology, Международната агенция на СЗО за изследване на рака (IARC) заяви, че висок индекс на телесна маса (ИТМ) се превръща в основен рисков фактор за появяване на рак, отговорен за близо 3,6 %, или 481 000, от новите случаи на рак през 2012 г.
Индексът на телесната маса се изчислява, като теглото в килограми се разделя на четвърт от височината в метри. Ако стойността надвишава 25, се смята за случай на наднормено тегло, ако индексът е над 30 - на затлъстяване. "Броят на случаите на рак, причинен от затлъстяване и наднормено тегло, ще расте в световен мащаб успоредно с икономическото развитие на страните", предвижда СЗО изследването. Важно е да се помага на хората да поддържат здравословно тегло като превенция на широк спектър ракови заболявания. По този начин в развиващите се страни ще бъдат избегнати проблемите, които вече са присъщи за по-богатите, съветват от организацията. Завишените му стойности увеличават риска от рак на хранопровода, дебелото черво, ректума, бъбреците, панкреаса, жлъчния мехур, на гърдата след менопауза, яйчниците и ендометриума. Според организацията жените страдат от онкологични проблеми заради затлъстяване по-често от мъжете. 10 % от случаите на рак на гърдата след менопауза могат да бъдат предотвратени, ако се избегне наднорменото тегло. Според статистиката у нас 62 % от мъжете, 51 % от жените и 30 % от децата в училищна възраст у нас са с наднормено тегло и затлъстяване. Заради тези показатели България се нарежда на пето място в Европа по свръхтегло.

В „Земя”

Няма коментари:

Публикуване на коментар