Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Здравният министър ще маха талоните



„Носителството на този електронен индификатор - здравна карта, ще прави вашия уникален ход в електронната система на здравеопазването, а това означава край на разговора "Няма талон", заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, съобщи БГНЕС.
Д-р Москов даде пример с възрастни хора с хронични заболявания, които в електронната си здравна карта ще имат лимит за прегледи и изследвания, но ако тези хора имат проблем с тези лимити, то те ще могат да договорят такива пакети през доброволен здравен фонд.
С мерките, които предприема ,д-р Москов твърди, че статутът на здравноосигурените "ще ни прави различни от неосигурените, когато се срещнат със системата".
"Ние не отиваме на цял пакет, свързан с редукция на някакви други базови човешки права. Имало е всякакви идеи - да не могат да излизат от България, да не могат да си купят кола и т.н.", каза Москов. Срещата със системата при нужда от здравеопазване при здравноосигурения и здравнонеосигурения ще бъде много различна.
Социално слабите са здравно осигурени по българското законодателство, отговори министърът, попитан от БГНЕС с какви карти ще разполагат бедните и социално слаби хора, които са неосигурени. "Част от философията на това да притежавате индивидуалната си идентификация на здравноосигурен е свързана не просто с това контролът, прозрачността върху това какво се случва и какви разходи се случват върху вас, а е свързан с това да бъдете носител на право. Това е стара наша обща идея, свързана с възможността да оформим пакети за доболнична помощ, които да бъдат индивидуализирани в рамките на солидарния фонд", каза министърът на здравеопазването.

В. „Старозагорски Новини”

Няма коментари:

Публикуване на коментар