Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

Системата на здравеопазването загуби доверието на хората

Бюджетът на НЗОК за 2015 г. говори за отказ от реформи, заяви депутатът д-р Емил Райнов

Системата на здравеопазване загуби доверието на хората, заяви вчера от трибуната на парламента депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов. "Безработицата в страната расте, влошена е социално-демографската картина. Относителният дял на лицата над 65-годишна възраст у нас е 17%. Влошаването на демографската структура предполага един по-голям бюджет за здравеопазванеф", подчерта той. Райнов коментира, че за 2015 г. се предлага по-нисък рестриктивен бюджет, който е без ефективна, ясна и прогнозируема стратегия за преодоляване на проблемите. Той обясни, че за първична и специализирана извънболнична помощ се отделят твърде малко средства, като по този начин българите се лишават от профилактична дейност, а средствата отиват за лечение на късно диагностицирани заболявания. ЕК критикува България, настоява за подобряване на качеството на здравните услуги, увеличаване прозрачността, както и за достъпни цени на лекарствата, припомни Райнов. Той уточни, че отпускането на европейски средства за здравеопазване за следващия програмен период зависи от изпълнението на реформата в сектора.
Райнов изтъкна, че не е избледнял споменът за онези 1,4 млрд, които са били събрани с вдигането на вноската от 6% на 8% през 2009 г. и са били предназначени за реформа, която не се е случила. Депутатът подчерта, че в бюджета липсват мерки за преодоляване на задлъжнялостта на болниците, която вече е за около 470 млн. лв. "Проблемът не е от днес, но не търпи повече отлагане. Това, което се случи с КТБ, може да се случи и в здравеопазването. Рискувате да останете генерал без армия", обърна се Райнов към здравния министър. По думите на левия депутат за поредна година няма увеличение на парите за дентални грижи. Той отбеляза, че определените средства за лекарства са недостатъчни, защото от догодина в позитивния лекарствен списък влизат нови медикаменти, които НЗОК е длъжна да плаща. "Разходът ще бъде около 30 млн. лв. Предстоят и дейности, които ще натоварят допълнително оскъдния бюджет на касата", поясни Райнов. Според него непрекъснато нараства броят на онкоболните, с което нараства и този на хоспитализациите и на използваните медицински изделия.
Бюджетът на НЗОК каса за 2015 година е бюджет на статуквото, а параметрите му означават отказ от реформи, е позицията на Райнов. Той попита здравния министър как ще се решат предизвикателства на недостатъчния ресурс, преките плащания от гражданите, неефективното изразходване на средствата. "В реформата у нас думата "пациент" е забравена. само с предизборни обещания, трикове и музикални поздрави по фейсбук промени не могат да се извършат. Само с послания нещата няма да се случат. Само с "ще" няма да се случат", коментира Райнов. Той прогнозира, че с отказа на реформи от средата на 2015 година ще бъдем свидетели на поредната актуализация на
НЗОК.
Райнов поздрави министъра на здравеопазването за решението да бъде запазена потребителската такса от 1 лв. за пенсионерите, както и подпомагането на общинските болници в отдалечените региони. Ако беше оставено на колегите от ГЕРБ, те щяха да премахнат намалената такса, както направиха през 2010 година, смята Райнов. Той посъветва Москов да не разделя обществото и припомни изказванията на една партия от трибуната, че лекарите са престъпници в бели престилки. Търсете съмишленици за едно по-добро здравеопазване за всички българи, допълни Райнов.
В. „Дума”
Юлия Кулинска
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар