Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Лошите навици увеличават риска от диабет при млади студенти



Проучване под името Lifestyles Nutrition Students and Risk of Type II Diabetes, проведено в университета на Веракрус (UV), показва, че начинът на живот на младите хора на възраст между 17 и 24 години, както и липсата на физическа активност, психологическият стрес и
пропускането на закуската може да представляват риск за развитието на заболявания като захарен диабет. Психологическият стрес се развива поради лошите навици на сън и изпадане в ситуации на напрежение. Освен това пропускането на закуската увеличава метаболитния стрес сред студентите, а според специалисти от мексиканската федерация по диабет консумираното в кратък срок голямо количество храна води до адаптиране на организма към пестене на енергия и по този начин до повишаване на теглото.
В допълнение към това експертите, провели проучването, показват, че 37% от населението на този университет е с наднормено тегло и затлъстяване. Така възникват метаболитни и сърдечносъдови проблеми при студентите. Тези две измервания, когато се групират заедно, имат висока прогностична способност за развитие на диабет тип II.
Университетски кампании за предотвратяване на наднорменото тегло вече работят по проблемите сред студентите за превенция от диабет.
Специалисти са се заели с проблема и разработват програми за хранителна интервенция за студенти в този университет. Въпреки това тези усилия не са достатъчни според Беатрис Торес Флорес, ръководител на Центъра за изследвания и здравни услуги в Universidad Veracruzana.
Запитани за някои стратегии, които могат да бъдат предприети от университетите, за да се предотврати развитието на хронични дегенеративни заболявания, изследователите отбелязват, че диабетът е сложно заболяване. Затова, както в учебните програми в различните класове са включени теми като часове по английски език или физическо възпитание, би било разумно да се включват и такива, свързани със здравословното хранене за студенти с цел минимизиране на риска от развитие на хронични дегенеративни заболявания.
Торес Флорес смята, че по време на студентските си години хората имат по-малко проблеми, свързани с хронични дегенеративни заболявания. Безспорно е, че откриването на диабет при млади хора се превръща в чувствителен въпрос. Предлага се студентите с нива на глюкозата над 100 или кръвно налягане над 120 да се смятат за предразположени към риск от развитие на хронично дегенеративно заболяване.
Въпреки че има хора, генетично предразположени да развият заболявания като диабет, подобряването на културата на хранене и навиците на учениците е една опция, която ще допринесе за спиране на развитието на болестта. Изследователите в проучването добавят, че в момента е известно, че превенцията на диабет сред студентите трябва да разглежда въпроси, свързани с хранителните навици, които имат много общо с начина на живот на младите хора.

В. „Черно море”, Варна

Няма коментари:

Публикуване на коментар