Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

Излезе от печат книга за последната българска светица Преподобна Стойна



Излезе от печат книгата на Неда Антонова „Съвършената”, посветена на Стойна Димитрова, която народът нарича Преподобна и почита като светица. Преподобна Стойна все още не е канонизирана от Светия Синод, но е увековечена с признание и народна любов още през 20-те години на ХХ век.
„Съвършената” е разказ за удивителния живот, необикновените способности и дела на
Стойна Димитрова. Родена през 1883 г., след заболяване от едра шарка тя още като дете напълно ослепява, но пък придобива  ясновидски и лечителски способности. Прекарва целия си живот на постоянен пост и моливи. Твърди се, че Стойна Димитрова е притежавала необикновени качества, някои от които дават основания на изследователите й да я сравняват със световно признатите медиуми. И тя като Нострадамус предсказва кога ще умре. Владее левитацията, също като испанската монахиня Св. Тереза, умее да „примира“, като великия Волф Месинг – да напуска тялото си и да се връща в предварително обявен ден и час. Поразителни са съпоставките между твърденията на американския медиум Едгар Кейси и нейните обяснения за горния и долния свят. Но за разлика от най-известните свръхфеномени скромната светица Стойна единствена е умеела да се телепортира, за което има и писмени свидетелства.
Съвременниците  й от Пиринска Македония я наричат Преподобието. След кончината на Преподобна Стойна през декември 1933 г., името и делата й постепенно потъват в забвение, но през последните десетина години славата на светостта й отново обходи цялата страна. А мястото, където е погребана, вече е известно като Малкия Йерусалим, защото там целогодишно се стичат хиляди поклонници от цяла България, от Гърция, Македония, Сърбия и Русия.  
За нея пророчицата Ванга казва: „Она е светица. Целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледаш мене, она е десет пате по-голема от мене! Аз апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е туряла в уста, ни ракия, само водичка и трошка лебец. Целио свет ке научи за таа жена, тва от мен да го знаете. Она сите работи със Свети Гьорги ги е онаждала“.
Книгата на Неда Антонова „Съвършената” е изследване за висотата на духа. Написана е в две части - за Стойна Преодобна, която е част от вечното безсмъртие на Духа и за необикновената, извисената любов, за временното безсмъртие на телата, които остаряват разделени, но само докато смъртта ги съедини.
Неда Антонова е писател, драматург и журналист. Автор е на осемнайсет романа, някои от които са превеждани на френски, руски, чешки и полски. По повод чудесата, съпътстващи македонското чудо Стойна Димитрова, тя пише: „Явно човечеството още не познава тайните на еволюцията и цикличността в развитието ни. Трябва да свикваме с мисълта, че животът не е просто инцидент с продължителност 70-80 години и че никой от нас не е създаден за еднократна употреба. Всичко съществуващо е дадено, за да може да се повтори. Време е да приемем разумната възможност, която ни е предоставена: да умираме по-съвършени, отколкото сме се родили. При това хиляди пъти.“ 
Издател на „Съвършената” е Румен Леонидов. За него Преподобна Стойна е пратеник от Бога, който кара душата да говори. Ето какво споделя той: „Преподобна Стойна е висок дух с мисия за България. Пророчица и мъченица, тя пратеник на Бога – за спасение на вярата, за изпитание на пътниците, които си отиват, но и за надежда на пътниците, които идват. Който не е посетил скромната й собичка в черквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Златолист и не е стъпил в двора, където е гроба й, ще умре без да се е разтворил в тази божествена частица от рая. Това място е свято, най-магичното в България, където душата ви най-неочаквано ще поиска да проговори.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар