Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

Издават семантичен речник с термини в областта на общественото здраве



Първият по рода си семантичен речник с термини в областта на общественото здраве
издават директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" д-р Златица Петрова и мениджърът на болница "Медлайн" д-р Невен Енчев, в съавторство с д-р Страшимир Тенев и Александрина Воденичарова. Цремиерата на книгата ще е през януари 2015 г. в Alhemist Residence Philipopolis в Белащица, край Пловдив.
"Авторите на речника са експерти по обществено здраве, здравна политика и мениджмънт. Широката теоретична подготовка наред с практическия им опит са позволили да подготвят книга, която за първи път дава подобна систематизирана информация за най-често ползваните термини. Глосариум представлява сериозен опит за систематизиране на специфичната лексика в областта на общественото здраве и унифициране на понятията", посочва в рецензията си проф. дм Кънчо Чамов. Като новаторски принос с впечатляваща мащабност определя речника председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Раичинов.
По думите на експертите, този семантичен речник ще бъде полезен за широк кръг читатели и ще стимулира общественото мислене и действия за подобряване на здравеопазването в България и ще бъде необходимо помагало за магистърските програми по здравен мениджмънт. В новото помагало ще има стройно обяснение на термини, които се използват ежедневно, като биоеквивалентност, бизнес морал, образна диагностика, обем на акредитация или фармакопея.
В. „Марица”, Пловдив 

Няма коментари:

Публикуване на коментар