Translate

сряда, 12 март 2014 г.

Да победим невидимата глаукома!

Световна седмица на глаукомата тази година преминава под надслова „Да победим невидимата глаукома!”.
Терминът глаукома е широко понятие и включва група от заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. В много случаи увреждането на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочно налягане (ВОН).
Това налягане и поносимостта на зрителния нерв към него е строго индивидуално и не трябва повишеното очно налягане да се отъждествява с глаукома.
Глаукомата е втората най-честа причина за загуба на зрението в световен мащаб, като засяга най-вече хората над 40 години. Смята се, че по света 4,5 милиона души са ослепели заради глаукома и този брой ще нарасне до 11,2 милиона до 2020 г. Данните за България сочат, че между 60 000 и 80 000 души страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.
С напредване на заболяването се появяват значителни дефекти в зрителното поле, които са необратими. Оставена без лечение и контрол, глаукомата може да доведе до пълна слепота. Ранното откриване е от съществено значение за ограничаване на зрителното увреждане и предотвратяване на прогресията на заболяването.
Профилактичните прегледи при очен лекар спомагат за ранното откриване на глаукомата в стадий, в който прогресията на заболяването може да бъде забавена.
В случай че глаукомата остане недиагностицирана и нелекувана, обектите в страничната част и ъгъла на зрителното поле на човек започват да се губят. Зрителната картина изглежда сякаш е прокарана през тунел. С течение на времето централното зрение може да се намали, като е възможно дори да изчезне напълно.
Симптоми:
-замъглено виждане;
-поява на цветни кръгове около светлинни източници;
-интензивна болка в окото;
-зачервяване на очите;
-постепенна загуба на периферно (странично) зрение;
-поява на „слепи петна”.
Рискови фактори:
-Възраст –  всеки човек над 60 години;
-Фамилна обремененост;
-Раса;
-Пол – жените са 3 пъти по-засегнати от първична закритоъгълна глаукома;
-Други заболявания – диабет (3 до 6 пъти по-голям риск), късогледство, хипо- и хипертиреоидизъм, неврологични заболявания;
-Травми;
-Увреждане на очния кръвоток, водещо до влошаване изхранването на зрителния нерв;
-Ниско диастолно кръвно налягане.
Основни видове глаукома:
-Вродена – започва още в ранна детска възраст и се дължи на вродена аномалия в положението на корена на ириса спрямо задната стена на роговицата.
-Първична хронично заболяване при хора след 40-годишна възраст, което може да бъде забавено или стопирано чрез терапия. Тъй като липсват симптоми, много пациенти не разбират нуждата от доживотна и скъпа терапия. Може да има наследствен характер.
-Вторична следствие от съпътстващи заболявания, възпаления, травми или лекарства. Този вид глаукома може да бъде умерена или тежка и обикновено настъпва с по-бързи темпове, понякога и остро. Видът на лечение зависи от това дали глаукомата е откритоъгълна или закритоъгълна.
-Откритоъгълни характеризират се с бавно покачване на вътреочното налягане. По тази причина и заболяването често остава неоткрито. То е безболезнено и пациентът не осъзнава, че бавно започва да губи зрението си, чак до крайните стадии на заболяването. Моментът, в който зрението е понижено, увреждането е необратимо. При тази форма на глаукома се предполага, че съществува структурен дефект в „дренажната система на окото”.
-Закритоъгълни – при хора с тенденция към закритоъгълна глаукома, предната камера на окото е по-малка от обичайното и ъгълът, където се срещат роговицата и ирисът, е около 45 градуса. Колкото по-малък е ъгълът, толкова ирисът е по-близо до „дренажната система”. При закритоъгълната глаукома ирисът не е така широк и отворен, както трябва да бъде. Външният ръб на ириса се избутва върху дренажната система, когато зеницата се разшири твърде много или бързо. Има тенденция тази форма на глаукома да бъде наследствена и да се среща при няколко члена на едно семейство. Най-често срещана е при хора с далекогледство и в азиатските народи.
Начини за диагностициране:
-Тономерия – това е метод, при който непряко се измерва вътреочното налягане в очите на човек. При това напълно безболезнено изследване се използва уред, наречен тонометър и е възможно да бъдат прилагани и капки за очи;
-Пахиметрия – при него се измерва дебелината на роговицата. Слагат се капки и се използват различни инструменти (пахиметри): ултразвукови, оптикогеометрични, оптикомеханични;
-Оглед на зрителния нерв чрез офталмоскопия и на неврофибрилния слой;
-Изследване на зрителното поле (периметрия);
-Оглеждане на предния очен сегмент и камерния ъгъл (гониоскопия).
Препоръчително е всеки човек, навършил 40 години, да направи първия си профилактичен преглед за глаукома при офталмолог. Хората над 60 години трябва да ходят на такива прегледи на всеки 12 месеца.
 

Безплатни изследвания за глаукома в 6 града


В рамките на тазгодишната Световната седмица на глаукомата-(9-15 март), Пациентска организация „Глаукома” организира безплатни прегледи за заболяването, с цел да се даде възможност на повече хора да си направят профилактичен преглед и при евентуален проблем да се премине своевременно към лечение. Тази година безплатните прегледи ще се извършват в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Пещера.
Информация за тях ще бъде предоставяна на гореща линия 0700 10 515-всеки делничен ден от 11:00 до 17:30 часа, на цената на един градски разговор. 
------------


Пациентска организация „Глаукома” e учредена през 2010 г. от пациенти със заболяването глаукома, обединени от идеята да защитават правата на пациентите с това заболяване, да работят в посока подобряване условията за лечение и повишаване качеството на живот на страдащите от глаукома.
Целогодишно Пациентска организация „Глаукома” организира и участва в различни инициативи за пациентите: лекции, обучителни семинари, безплатни прегледи. На информационния сайт на организацията www.glaucoma.bg е публикувана подробна информация за заболяването, рисковите фактори, превенцията, профилактиката и контрола на заболяването, както и за всички реализирани и предстоящи инициативи.

Нестле в обществото 2013


Поетите и разписани, в новия доклад – „Нестле в обществото 2013”,
35-те дейности, с които компанията се ангажира, в полза на обществото, обхващат областите храна, води, развитие на селските райони, устойчиво развитие и съответствие.
Нестле има за цел да изпълни всички тези ангажименти до 2020 г., а дори и по-рано. Десет от обещанията са нови, а други шест са актуализирани на базата на обратната връзка, дадена от заинтересованите страни през последните 12 месеца.
В доклада се подчертава и дълбокото убеждение на Нестле, че за да бъде една компания успешна в дългосрочен план и да създава стойност за своите акционери, тя трябва да създава стойност за цялото общество.
Част от ангажиментите включват заемане на лидерска позиция в научните изследвания в сферата на храненето и здравето, както и предоставяне на продукти, с висока хранителна стойност предназначени за деца.
„Ние вярваме, че докладът за Създаване на споделена стойност на Нестле от 2013 г. е значителна крачка напред в стремежа ни за прозрачна комуникация. За да може компания като нашата да просперира, трябва да възприемем дългосрочна визия, изградена от принципи и ценности, основани на уважение,“ – заяви председателят на Нестле Петер Брабек-Летмат.
Главният изпълнителен директор на Нестле Пол Булке заяви, че се надява докладът да позволи на акционерите и заинтересованите страни да държат дружеството отговорно и да предложат насоки и обратна връзка.
„Това е набор от ангажименти, обърнати към бъдещето и обхващат всяка част от нашия бизнес. Те дават ясна представа за стратегическата посока, към която сме се насочили и стандартите, спрямо които държим себе си отговорни. Те са истински, те са достоверни и ние ще направим всичко по силите си, за да се уверим, че те могат да бъдат осъществени. Въпреки това, ние знаем, че междувременно ще се сблъскаме с трудности, които също ще споделим с Вас.“
Фокус върху храненето-дългосрочен ангажимент на компанията към глобалното обществено здраве
Нестле се ангажира да намали натрия (солта) и захарта в своите продукти. При намаляването на наситените мастни киселини и премахването на транс-мастните киселини от частично хидрогенираните масла, компанията ще даде приоритет на продуктите, които се консумират от деца и семейства, като например супи, закуски, пици и готови ястия.
Непрестанните инвестиции на Нестле в мрежата от изследователски и развойни центрове, както и външните сътрудничества и партньорства на компанията ще й помогнат да постигне тези цели, като непрестанно и положително допринася към нуждите от балансирано хранене и активен начин на живот и в бъдеще.
Новите ангажименти, добавени към тазгодишния документ са в резултат от конкретни препоръки, получени във връзка с доклада за 2012 г. чрез взаимодействие със заинтересованите страни. Пет от тях обхващат съществуващите  W.A.T.E.R.  обещания на Нестле като им се обръща по-голямо внимание и компанията публично носи отговорност за тяхното постигане. Другите ангажименти, поети от компанията са насочени към хората, в това число оценяване и разглеждане на човешките права в дейността и веригата за доставки на Нестле, както и обещание за премахване на детския труд и подобряване възможностите за равнопоставеност между половете.
Основни постижения през 2013г.
7789 продукта са обновени спрямо  критерии за хранене и здраве;
Осигурени са над 67милиарда порции от продукти с обогатена хранителна стойност;
Опаковъчният материал е намален с 66 594 тона, като при това са спестени 158 милиона швейцарски франка;
Количеството употребена вода е намалено с 33% на тон продукция от 2005 г. насам;
300 000 земеделски производители са били обучени чрез програми за изграждане на капацитет;
Постигнато е абсолютно намаляване на емисиите на парникови газове със 7,4% от 2005 г. насам.



В City Clinic работят по световни стандарти и с уникални информационно-технологични решения, въведени за първи път у нас

 Телемедицината е инструмент подобряващ комуникацията, но и поевтиняващ медицинската услуга. Тя е инвестиция, с добра възвращаемост, а не  разход. Тя е бъдещето.  


Ръководството на City Clinic, съвместно със Cisco, демонстрира на живо възможностите на технологиите на бъдещето и как те помагат при диагностиката и лечението на пациентите.
Инвестицията в уникалното технологично хай-тек решение не само за България, но и за цяла Източна Европа е 7-цифрена сума. Спестяванията, реализирани с внедряването му обаче се измерват в милиони евро само за една година, сподели  Андрей Марков, съосновател и управител на City Clinic.
City Clinic е първото медицинско заведение в България, което изгражда своята мрежова свързаност по стандарта Cisco Medical-Grade Network- създаден от световния мрежови лидер, който сертифицира цялостната компютърна мрежа за гарантиран и високо защитен обмен на медицинска информация в здравните заведения. Освен това използва и редица технологии от гамата Cisco Collaboration, които са компоненти на виртуална, базирана в ИТ-облак настолна инфраструктура. Проектът, първи по рода си в България и един от първите в Европа, добива завършеност чрез услуга за управление на цялостната инфраструктура от страна на един от иновативните партньори на Cisco в България – Аосиа.
City Clinic е с най модерната ИТ среда у нас и в региона, имаме медицинско оборудване на световно ниво, но за нас това е само инструмент за бърз обмен на информация за пациентите между лекуващите лекари, консултантите, медицинските сестри. Основните ползи от проекта са за медицинските екипи, които разполагат със свободен достъп до пациентските записи и цялата поддържаща документация, включително рентгенови снимки, томографски изображения и лабораторни резултати от всяко място в болницата, у дома или дори ако са в командировка в чужбина. Проектът на Cisco ни позволи да развием два ключови приоритета – обучението на медицински специалисти и осъществяването на изследователска дейност. Сътрудничим си с МУ- Варна, включително чрез системата за е-обучение, която дава възможност на младите специалисти да наблюдават на живо процедури и да участват в научни събития и конгреси. Освен това проектът дава възможност и за консултации с лекарски специалисти от цял свят в реално време, заяви Илиан Григоров, съосновател и управител на City Clinic. 
В тази връзка проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет във Варна,
посредством телемоста, допълни, че чрез системата за е-обучение и телемедицина
студентите ще се учат от специалисти,  ще бъдат свидетели на уникални операции, което е "безценен опит, който трябва да придобие всеки млад лекар, защото само чрез новите технологии могат да бъдат обучени бъдещите добри специалисти. Още повече, че вече се говори за дефицит на лекари не само в България, но в и Европа, който с новите технологии и комуникация  може да се преодолее ".
Когато разговаряме помежду си чрез видеоконферентната връзка, контакти са на високо професионално ниво, допълни го проф. д-р Радослав Радев, декан на Факултет по медицина към МУ – Варна.
„В редица болници има компютърен томограф, но той не се използва ефективно, защото няма специалисти, които да интерпретират правилно информацията. City Clinic и МУ – Варна могат да осъществят консултативна помощ за болниците в по-малки градове, а именно образът от периферен томограф може да бъде разчетен дистанционно от специалист навреме,още докато пациентът е в оперативната зала", поясни той.
Инсталираната система за телемедицина в City Clinic свързва на този етап една от ангиографски зали с конферентната зала на болницата. Чрез нея студенти, специализанти и специалисти могат да наблюдават в реално време образи от ангиографския апарат, както и своите колеги по време на процедури, да обсъждат с тях протокола на работа и специфични техники касаещи интервенцията. Тези кадри могат да се препращат на различни места, като съществува възможност на хора от личните си компютри да влязат чрез сигурен линк, да се регистрират и да се включат в изнесена форма на обучение.
Доц. Иво Петров, началник Клиника „Инвазивна кардиология и Ангиология" в City Clinic, на живо демонстрира как протича наблюдението на една операция и как могат да се използват технологиите за по-добри резултати в диагностиката и лечението. Те позволяват на City Clinic да осигури информация и на своите пациенти, като например видео- и други данни относно положената грижа, както и относно правните въпроси, като например информираното съгласие
"Внедряването на тези технологии ни позволяват да обсъждаме в реално време със свои колеги от други болници у нас и в чужбина и заедно да определяме стратегия за провеждане на интервенцията, да коментираме самия й ход", подчерта той.
"Визията, която има City Clinic е иновативна за Югоизточна Европа и ние сме изключително горди да бъдем част от този проект. Всичко, което виждаме в City Clinic е живото доказателство, за това как технологията може да промени облика на всякакъв вид услуги. Винаги когато говоря за технологии, обичам да акцентирам върху факта че те имат смисъл само тогава, когато са част от ежедневието на хората. В здравеопазването животът на пациентите често зависи от правилната преценка, а технологиите за сътрудничество помагат именно в това отношение" , коментира Питър Хайду, генерален директор Югоизточна Европа на Cisco, посредством видеоконферентна връзка от Сан Франсиско.
Той изрази удовлетворението си от участието на Cisco в проекта, като подчерта значимостта на подобни проекти за компанията.Добави, че City Clinic е лидер в региона в отношението към пациентите, е-обучение, дистанционната лекарска грижа и изрази надежда, че  някой ден ще има „копия" на това внедряване в цяла България и региона.
Управляващият директор на Cisco за България Борислав Димитров поясни, че портфейлът на компанията позволява  адекватно да отговорят на нуждите на всяко болнично лечебно заведение или ОПЛ , тъй като предлагат разнообразни решения, които могат да бъдат адаптирани.
"Дейността ни пряко кореспондендира с програмата "Европа 2020" за единен пазар и проникване на високите технологии и интернет в ЕС. Подобни решения обаче трудно могат да бъдат интегрирани в несвързани с глобалната мрежа отдалечени региони", обясни Димитров. 
По думите му обаче е необходимо да има силна държавната политика и подкрепа в тази насока, както и в развиването на електронното здравеопазване и е-управление у нас .
Участниците във форума бяха единодушни, че въвеждането на новите информационни и комуникационни технологии в болничните лечебни заведения е инвестиция, а не разход, с бърза възвращаемост, която води до поевтиняване на самите медицински услуги. Но за целта е необходимо да се изгради методология за развитие на IT средата в здравеопазването, която ще позволи  лекарите и лечебните заведения в страната да имат  достъп до тях.С други думи възможностите на високите технологии трябва да се използват максимално... в противен случай означава да имаш мерцедес, който караш на първа скорост...