Translate

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Витоша става част от „Моят зелен град” през 2014



За седма поредна година инициативата „Моят зелен град“ ще обедини стотици доброволци в една обща кауза за опазване на околната среда. Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на
птиците(БДЗП) и ЕКОПАК.

На 27 септември служителите на Coca-Cola в София, Банкя и Костинброд, заедно с всички желаещи доброволци ще почистят и облагородят местностите „Дендрариум“ и „Игликини поляни“. Участниците в кампанията ще възвърнат приветливия вид на областта като възстановят счупени мостчета и парапети, боядисат и лакират планинските масички, пейки и беседки и поставят нови шезлонги за почивка на слънце.Доброволците ще помогнат и за реставрирането на ботаническата алея за незрящи, която се намира в „Дендрариума“.

За децата ще се организират специални опознавателни обиколки на местността за наблюдение на птиците, животните и растенията в природен парк „Витоша“. Лектори от БДЗП и Природо-научния музей в София ще изнесат интересни уроци на открито, свързани с биоразнообразието в региона, а в специалната екоработилница на ЕКОПАК малчуганите ще се научат да превръщат ненужните отпадъци в красиви украшения и ще получат съвети как да помогнат за опазване на природата.

Организаторите канят всички желаещи да се включат в инициативата, като на място ще получат необходимите материали.

Виена Ин Витро Център внедрява най-новите методи за генетичен анализ от ноември



Центърът вече сътрудничи с Медицинския Университет във Виена както и с други генетични лаборатории 

Виена Ин Витро Център в Токуда Болница София ще предлага два революционни метода за генетичен анализ - биопсия на трофобластни клетки и биопсия на полярни телца. Чрез генетичната диагностика може да се помогне на жени в напреднала възраст, които се подлагат на ин витро лечение, на двойки, които вече имат дете с наследствено заболяване, както и на двойки, където единият или и двамата партньори са носители. При лечение чрез ин витро, в съчетание с генетична селекция на ембрионите, може да се избегне зачеването на засегнато дете.
При извършване на биопсия генетичният материал се взима от ембриона с помощта на специално създаден за целта микролазер. От ембриона се изолират малки клетъчни фрагменти без това да го увреди. Биопсичният материал се изпраща в генетична лаборатория, където се провежда прецизен генетичен анализ с висока чувствителност. Методите включват:
Array CGH - основава се на разпознаване на специфични за всяка хромозома частици чрез сензори, намиращи се върху микрочип. По този начин се определят  ембриони, при които броят на хромозимите е различен от нормалния (например 3 хромозоми номер 21 – Даун Синдром). Анализът отнема до 48 часа.
NGS (Next Generation Sequencing)-Специален уред за генетиен анализ (секвенатор - Ion Torrent, Life Sciences) използва микрочип с милиони специфични към определени частици от ДНК сензори, за да ги идентифицира едновременно. По този начин се регистрира за няколко часа толкова голям обем ДНК, за колкото до скоро са били нужни седмици и
месеци. Чрез NGS могат да се откриват, както хромозомни аномалии, така и единични генни мутации. Oбработката на данните отнема до 2 седмици, нужни за точен и сигурен резултат.
След вземането на материала за анализ ембрионите се замразяват. Това е в унисон с последните световни тенденции да се замразяват всички ембриони, тъй като маточната лигавица може да бъде подготвена по-добре в рамките на последващо лечение. По тази причина успеваемостта при трансфериране на размразени ембриони е дори по-висока отколкото при трансфер в същия цикъл. В този случай генетичната лаборатория разполага с повече време, което позволява да се ползват по-прецизни методи и да се достигне по-голяма точност на анализа.
След високо чувствителния генетичен анализ се удостоверява наличието на ембриони без генетични аномалии, чието трансфериране би довело до раждане на здраво дете. Чрез този съвременен метод се намалява възможността от липса на имплантация, спонтанен аборт или изкуствено прекратяване на бременността поради генетично заболяване. Така и жени в по-напреднала възраст могат да получат значително по-високи шансове за успешен изход на лечението и здрава рожба.
С въвеждането на тези методи Виена Ин Витро Център внедрява в България последните международни тенденции за генетична дагностика при ин витро лечение. Центърът вече сътрудничи с Медицинския Университет във Виена както и с други генетични лаборатории.Предимплантационната диагностика, която ще се предлага от центъра, ще спомогне повишаването на качеството на провежданите ин витро процедури чрез най-новите технологии в репродуктивната медицина.

Втори литературен конкурс за ученици обявява еврейско-българският център „Алеф”



Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” организира за втора поредна година литературния ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Второто издание е посветено на 100-годишнината от Първата световна война и
е на тема: „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов”.
Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от 8-ми до 12-ти клас. В свободна литературна форма - есе, разказ, съчинение или студия те ще трябва да опишат участието на евреите в редиците на българската армия, тяхната саможертва и патриотизъм през Освободителната, Балканската и Първата световна война. Творбите трябва да съдържат примери за прояви на доблест, справедливост и приятелство във военно време между евреи и българи. Необходимо е тези примери да бъдат интерпретирани като доказателство за дълбоките исторически и човешки връзки между двата народа, които години по-късно стават съществена пречка срещу депортирането на евреите от България.
Ученическите изследвания ще бъдат оценени от авторитетно жури, в състава на което са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести”, Румен Леонидов - поет и издател, Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.
Конкурсът „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов” стартира на 15 ти септември - първия учебен ден. Библиография по темата е поместена на сайта на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”: http://alef-bg.org. В сайта e създадена първата по рода си електронна библиотека с многобройни материали, свързани с участието на евреите във войните на България. „По този начин участниците в творческата надпревара ще научат подробни исторически факти, ще се докоснат до автентични документи, ще могат да се запознаят с малко известни сведения по темата, които да оформят техния мироглед и подпомогнат изграждането на есетата им”, споделя Алберта Алкалай, председател на център Алеф.
Учениците от цялата страна могат да изпращат своите произведения до 15 ноември 2014 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център „Алеф”
Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лв., на второ място – 200 лв., а на трето място – 150 лв. За останалите отличени творби организаторите са предвидили многобройни поощрителни материални награди, книги и други изненади. Най-интересната ученическа разработка ще  бъде публикувана във водещи български медии. Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония, когато ще бъдат връчени и наградите.

ЖИВЕЙ АКТИВНО! отличава героичните постъпки на кучетата на 28 септември в Южния парк



Стотици почитатели на активния начин на живот и приключенията и техните домашни любимци ще се включат в „ЖИВЕЙ АКТИВНО! И СЪС СВОЕТО КУЧЕ”, за трета поредна година на 28 септември 2014 г.
От 10.30 часа на обособената площадка за разходка на кучета в Южния парк ще бъдат организирани демонстрации, спортни активности и игри с много подаръци от Purina Dog Chow. За първи път ще бъде отдадено нужното внимание и уважение към кучетата с призвание – тези, които ни спасяват, помагат, водят и пазят.
Под надслов „Професия куче” ще бъдат представени кучета-герои: кучета –водачи; кучета от планинската спасителна служба, заедно със своите водачи; полицейски, пожарникарски и граничарски кучета. Те ще приобщят участниците към различни каузи, ще разкрият приноса на силната връзка между човека и кучето и ще бъдат удостоени с почетни награди.
Организаторите ще подхранят вкуса към приключения не само с традиционно организираните Dog Frisbee и Agility демонстрации и игри с публиката, но и с 3 специално обособени зони за кучета на различна възраст. Разходки във влажни гори, тичане през локвите, гонене на фризби - всеки ден и на всяка възраст домашният любимец е готов за нови приключения. В кътовете всички стопани ще могат да получат полезна информация, консултации и уроци как да се грижат по-добре за своите най-добри приятели, каква храна е подходяща за тях в съответния етап от живота им, за да имат винаги неизчерпаема енергия, както и как да спортуват и да се забавляват заедно.
Организаторите от Нестле България и Purina Dog Chow ще дадат възможност и на всички треньори, кучешки клубове, школи и любители да покажат възможностите на своите кучета, като се включат в демонстрациите, игрите и уроците. Всеки, който дойде, ще научи забавни трикове, докато се състезава със своя домашен любимец и ще има шанс да спечели много награди и изненади от Purina Dog Chow. Всичко, което е необходимо на стопаните, за да се включат в активността със своя четириног приятел, е желание за приключения, добро настроение и въображение за създаването на уникални игри с тяхното куче.

Нови данни за Lemtrada потвърждават дългосрочната му ефикасност по отношение на рецидиви и инвалидизация



Sanofi и компания и Genzyme, пионер в развитието и осъществяването на лечение на пациенти, болни от редки, инвалидизиращи болести повече от 30 години,. обявиха положителни междинни резултати от втората година на продълженията на изпитванията с Lemtrada (alemtuzumab) при множествена склероза.
В рамките на този анализ честотата на пристъпи и устойчивото натрупване на инвалидизация се запазват ниски при пациентите, получили Lemtrada в изпитванията от фаза III CARE-MS I или CARE-MS II. В тези основни изпитвания Lemtrada е прилагана в
рамките на два годишни курса – в началото на изпитването и 12 месеца по-късно. Приблизително 70% от пациентите, получили Lemtrada в основните изпитвания не са получили допълнително лечение с Lemtrada през втората година от продълженията на изпитванията. Не са идентифицирани нови сигнали, свързани с безопасността. Тези данни бяха представени  на срещата на Европейската комисия за научно-изследователска дейност и лечение на множествена склероза (European Committee for Research and Treatment in Multiple Sclerosis, ECTRIMS) в Бостън.
„Тези резултати от продълженията на изпитванията предоставят допълнително доказателство за дълготрайната ефикасност на Lemtrada по отношение както на рецидивите, така и на инвалидизацията. Мнозинството от пациентите продължават да показват намалена активност на заболяването, дори три години след края на последното им лечение с Lemtrada,” каза д-р Аласдеър Коулс, старши лектор в Катедрата по клинични невронауки към Университета Кеймбридж.

Резултати от фаза III с Lemtrada

„Множествената склероза е тежко заболяване и пациентите все още се нуждаят от нови терапевтични възможности, които могат да им предложат по-голяма ефикасност. Тези нови данни са в подкрепа на трансформиращия потенциал на Lemtrada. Окуражаващо е
да видим трайната ефикасност и контролируема безопасност на Lemtrada през двугодишните продължения на изпитванията”, каза президентът на Genzyme и изпълнителен директор Д-р Дейвид Мийкър.
Резултати от фаза III с Lemtrada са рандомизирани, двугодишни основни изпитвания, сравняващи лечението с Lemtrada спрямо висока доза подкожно прилаган интерферон бета-1а (Rebif®) при пациенти с пристъпно-ремитентна множествена склероза (RRMS) с активно заболяване, които или не са били лекувани до момента (CARE-MS I), или са рецидивирали по време на предходната терапия (CARE-MS II).
Повече от 90% от пациентите, лекувани с Lemtrada в изпитванията от фаза III, са включени в продълженията на изпитванията. Тези пациенти се били показани за прилагане на допълнително лечение в случай на поне един пристъп или поне две нови или нарастващи мозъчни или гръбначно-мозъчни лезии.
Следните междинни резултати са получени през втората година от продълженията на изпитванията при пациенти, лекувани с Lemtrada в рамките на двугодишните основни изпитвания:
На четвъртата година годишната честота на пристъпите при пациентите, приемали Lemtrada в CARE-MS I и CARE-MS, е съответно 0,14 и 0,23. Тези честоти са сравними с годишните честоти на пристъпите при пациентите, приемали Lemtrada в основните изпитвания.
На четвъртата година 74% от пациентите в CARE-MS I и 66% в CARE-MS II имат подобрение или стабилизиране на инвалидизацията, оценено чрез Разширената скала за оценка на инвалидизационния статус (Expanded Disability Status Scale, EDSS).
На четвъртата година 83% и съответно 76% от пациентите, получили Lemtrada в основните изпитвания, не са показали шестмесечна устойчива акумулация на инвалидизацията, което означава, че те не са изпитали влошаване на инвалидизацията си, персистиращо в продължение на шест последователни месеца за четирите години на наблюдението .
Приблизително 70% от пациентите, лекувани с Lemtrada в основните изпитвания, не са получили трети курс на лечение през третата и четвъртата година.
В представените резултатите за безопасност от втората година от продълженията на изпитванията не са идентифицирани нови рискове. Най-честите нежелани лекарствени реакции към Lemtrada, включват реакции, свързани с инфузията (главоболие, обрив, пирексия, гадене, умора, уртикария, безсъние, сърбеж, диария, тръпки, замаяност и горещи вълни), инфекции (на горни дихателни пътища и пикочните пътища) и нарушения на щитовидната жлеза. При пациенти, приемащи Lemtarda, могат да възникнат автоимунни нарушения (включително имунна тромбоцитопения, други цитопении, гломерулонефрит и заболяване на щитовидната жлеза) и сериозни инфекции. Детайлна програма за управление на риска, включва обучение и проследяване, подпомага ранното откриване и контрол на идентифицираните рискове.

Кампания „Топло сърце“



предоставя на бедстващите хора инструменти и оборудване за поправяне на щетите по къщите и за ремонтиране на учебни заведения, храни, вода, безалкохолни напитки, детски пособия, както и психологическо обучение за справяне с пост-травматичен стрес.
Във връзка с благотворителната акция в Мизия от Израел пристигна екип от трима специалисти по обществено здраве, по психология на пост-травматични състояния и справяне с кризисни ситуации, които ще споделят своя опит пред български експерти в София и в Мизия и ще продължат да работят и след заминаването си в координация с българските си колеги.
Също в рамките на акцията „Топло сърце“ лекари от съвместната инициатива на „Шалом“ и Александровска болница „Направи добро“ ще извършат очни прегледи и ще предоставят очила на нуждаещите се, а екипи на болница „Медлайн“ от Пловдив, под личното ръководство на директора на здравното заведение д-р Невен Енчев, ще направят профилактични медицински прегледи на хората в града и района. Помощ и грижи ще получат и пострадалите от село Крушовица.
За акцията в Мизия и района специално ще пристигнат посланикът на Израел в София Шаул Камиса Раз, дипломати от посолството на Израел в София, групата психолози от Израел, председателят на БЧК Христо Григоров и председателят на „Шалом“ Максим Бенвенисти, както и ръководители и представители на фирмите, участващи в акцията.

УМБАЛ „Александровска” ще партнира в кампанията „Топло сърце“ на израелското посолство, организирана в подкрепа на пострадалите от наводненията


Офталмолозите от УМБАЛ „Александровска” и Организацията на евреите в България (ОЕБ) „Шалом” ще продължат благотворителната съвместна инициатива  „Направи добро” с безплатни очни прегледи на деца и възрастни в Мизия( 18 септември 2014 г.) Кампанията е част от хуманитарната акция „Топло сърце“, организирана в подкрепа на пострадалите от наводненията от Посолството на Държавата Израел в България, в партньорство с ОЕБ
„Шалом” и Българския Червен кръст, подкрепена от Министерство на външните работи на Държавата Израел. Нуждаещите се от корекция на зрението ще получат безвъзмездно очила.
Инициативата „Направи добро” стартира през 2008 година и има за цел да подпомогне хора в трудно положение. 
В рамките на проекта, лекари от УМБАЛ „Александровска” и доброволци от “Шалом” извършиха прегледи на сирийските деца от бежанските центрове в Овча купел, Ковачевци, Враждебна и Военна рампа, и прегледаха близо 6000 социално слаби деца от Северозападна България (Лом, Кула, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца) и от домове за сираци. Раздадени са над 600 чифта очила.
През юни 2014г., УМБАЛ „Александровска” бе отличена от ОЕБ „Шалом” с почетен знак за изключителен принос в осъществяване на междуетнически и религиозен диалог, борбата срещу проявите на омраза и ксенофобия, популяризиране на историята за спасяване на българските евреи по време на Холокоста и укрепване на вековната дружба между българи и евреи.

Нови данни за Pradaxa® бяха представени на Конгреса на Европейското дружество по кардиология за 2014


·          -Нови анализи на данни от реалната клинична практика потвърждават положителния профил на безопасност и ефикасност на  Pradaxa®, който е доказан в редица клинични проучвания
·           -Нови резултати от клиничното проучване RE-LY® сравняват ефекта от warfarin и този от Pradaxa®, по отношение на бъбречната функция при пациентите, при които се налага антикоагулационна терапия
·           -Регистърът GLORIA™-AF разглежда характеристиките на пациентите  и употребата на антитромботични средства за превенция на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене (ПМ) по света

Новите данни за Pradaxa® (dabigatran etexilate), които се отнасят за лечението на широк спектър от тромбоемболични заболявания, бяха представени на Конгреса на Европейското дружество по кардиология (ESC), който се проведе от 30.08 до 03.09.2014 г. в Барселона, Испания. Резултати от клинични проучвания, включително данни, който бяха представени по време на две преки сесии, предоставиха допълнителна информация за Pradaxa®, която ще спомогне за по-голямата информираност при вземането на решение за избор на антикоагулационна терапия.
„Наборът от доказателства, подкрепящи Pradaxa®, се основава на клинични проучвания, анализи и мащабни бази данни с реални пациенти, както и различни регулаторни оценки от представянето на изпитването RE-LY® до днес. Всички тези доказателства са солидни и все още валидни,” каза проф. Йорг Крюзер, ръководител на терапевтична област по сърдечно-съдова медицина в Boehringer Ingelheim. „Ще продължим нашите проучвания, както чрез клинични изпитвания, така и чрез клиничната практика, за да затвърдим допълнително доказателствата, които подкрепят употребата на Pradaxa® от лекарите и пациентите, за да могат пациентите да получават възможно най-доброто лечение.”
Обширната програма за проучвания на Boehringer Ingelheim за Pradaxa®, която ще обхване над 100 000 пациенти, цели да предостави по-задълбочени данни за ефективността от превенцията на кръвни съсиреци и да е от полза при ежедневния контрол на пациентите. Програмата обхваща клинични проучвания и анализи на ежедневната клинична практика и включва регистъра GLORIA™-AF, наскоро обявените клинични проучвания на Pradaxa®: RE-CIRCUIT™, RE-DUAL PCI™ и RE-SPECT ESUS™, както и изпитването RE-VERSE AD™, което изследва антидота idarucizumab в клинични условия с пациенти, приемащи Pradaxa®.
Освен програмата за проучвания на Boehringer Ingelheim, се провеждат и независими изследвания, които подкрепят профила на безопасност и ефикасност на Pradaxa®.Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) наскоро препотвърди благоприятния профил на ефикасност и безопасност на медикамента, въз основа на обширни анализи на данни на Medicare.3 Анализите обхващат 134 000 пациенти на над 65-годишна възраст и ясно потвърждават резултатите от клиничното проучване RE-LY®, което подкрепя глобалното одобрение на Pradaxa® за превенция на инсулт при пациенти с неклапно предсърдно мъждене. Изпитването доказва, че сред новите потребители на антитромботични средства, Pradaxa® се свързва със сходен риск от миокарден инфаркт (МИ), в сравнение с  warfarin и с повишен риск от големи гастроеинтестинални кръвоизливи, което показа и проучването  RE-LY®. Най-важното, което доказва изпитването е, че с Pradaxa® съществува по-нисък риск от инсулти вследствие на запушване от съсирек, мозъчно кървене и смъртност в сравнение с лечението с warfarin.
Преди 5 години в Барселона, резултатите от основното клинично проучване RE-LY® също бяха представени по време на Конгреса на Европейското дружество по кардиология през 2009 г. От тогава насам, откритията, направени в това изпитване, са препотвърждавани чрез  множество под анализи, подкрепени от регулаторните органи по света, а наскоро бяха и преповторени от Американската агенция по храните и лекарствата  (FDA) извън условията на клиничното проучване, в независима програма за оценка, която обхвана 134 000 пациенти на Medicare.


Отворено писмо до институциите, относно националните програми по различните социално-значими заболявания

                                                    На вниманието на: г-н Росен Плевнелиев
                                                    Президент на Р България
                                                    На вниманието на: проф. Георги Близнашки
                                                    Министър-председател на Р България
                                                    На вниманието на: д-р Мирослав Ненков
                                                    Министър на здравеопазването
                                                    На вниманието на: д-р Румяна Тодорова
                                                    Управител на НЗОК
                                                    На вниманието на: Членовете на Надзорен съвет на НЗОК
                                                   

                                    ОТВОРЕНО ПИСМО

                              Уважаеми г-н Президент,
                              Уважаеми г-н Министър-председател,
                              Уважаеми г-н Министър,
                              Уважаема д-р Тодорова,
                              Уважаеми Членове на НС на НЗОК,

Обръщаме се към Вас във връзка с дългоотлаганото приемане на редица важни за българските пациенти национални програми, свързани с профилактиката, ранната диагностика и контрола на няколко социално-значими заболявания. Програмите са подготвени от експерти на Министерство на здравеопазването и вече с месеци се отлага тяхното приемане. В същото време всички правителства и политически сили определят профилактиката като приоритет.
С настоящото писмо призоваваме служебния кабинет да прояви политическа воля и да се ангажира националните програми да бъдат приети и въведени още в рамките на своето управление.
Ползите и необходимостта от въвеждането на тези програми бяха представени и обсъдени по време на проведения дебат на тема: „Стратегиите в здравеопазването – как профилактиката ще стане приоритет в България”, по време на който пациенти и експерти се обединиха около нуждата от бързото им въвеждане, както и от показването на ясна ангажираност профилактиката да стане приоритет именно в държавната политика.
Надяваме се, че институциите ще вземат под внимание исканията на обществото и ще пристъпят към приемането на разработените национални програми по социално-значими заболявания.
                            
 С уважение:
                    Петко Кенанов- Председател на Конфедерация „Защита на здравето” и член на НС                                             на НЗОК
                   Станимир Хасърджиев- Председател на Национална пациентска организация и НСБХ „Хепасист”
                   Диана Хаджиангелова- Председател на Асоциация на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ
                   Светла Алексиева- Председател на УС на Българска Асоциация Диабет
                   Силвана Лесидренска- Председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив”

По инициатива на пациентските организации се реализира публично обсъждане на значението на профилактиката и контрола на социално-значимите заболявания


Събитието бе открито от г-н Петко Кенанов, председател на УС на Конфедерация „Защита на здравето”, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, г-жа Диана Хаджиангелова, председател на Асоциация на
българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ и г-жа Светла Алексиева, председател
на Българска асоциация Диабет. Те се обединиха около значението на профилактиката като основен модел за подобряване на здравето на българите и същевременно начин за ефективно ограничаване на разходите на държавния бюджет за здравеопазване. Пациентите подчертаха, че националните програми за профилактика, ранна диагностика и контрол на социално-значимите заболявания, които поради различни причини все още не са приети, трябва да бъдат поставени като приоритетни още за служебното правителство и настояха те да бъдат приети в най-кратки срокове.
Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България представи проф. д-р Майда Тихолова, Национален консултант по инфекциозни болести към МЗ и председател на работна група за изготвяне на Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България. Тя акцентира върху опита на другите държави в ограничаване на това сериозно заболяване и че е важно да се следват препоръките на СЗО, с цел ограничаване на заболеваемостта и съответно разходите за хоспитализации сред децата от кърмаческа и ранна детска възраст.
Най-важното в Националната програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в Р България  презентира доц. д-р Деян Желев, Клиника по гастроентерология към УМБАЛ Св. Иван Рилски”. Той подчерта важността именно на  намаляване броя на смъртните случаи и усложненията вследствие на хепатитите. За съжаление България обаче се намира на едно от последните места сред държавите членки на ЕС, в грижата по отношение заболелите от вирусни хепатити. По думите на доц. Желев  за постигане на пълния ефект от въвеждането на подобна програма е необходимо да се постигне баланс и консенсус между всички заинтересовани страни.
Доц. д-р Димитър Чаръкчиев, Клиничен център по ендокринология и геронтология при МУ, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” представи същността на регистъра на пациентите със захарен диабет и детайлна информация, според която създаденият вече регистър ще подсигури доброто планиране на здравни стратегии и бюджети, касаещи захарния диабет; ще подобри качеството на обслужването за тези пациенти и цялостния контрол на заболяването.
Проф. д-р Васил Димитров, председател на Българското дружество по алергология и председател на работна група за изработване на Национална програма за превенция и контрол на хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма и алергичен ринит се спря върху акцентите и значението на Националната програма за превенция и контрол на хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма и алергичен ринит. Той наблегна на значението, което има Програмата за
намаляването на смъртността и инвалидизацията вследствие на хронични респираторни заболявания, като контрапункт на все по-замърсената околна среда, мръсния въздух и активното тютюнопушене.


Рош бележи нов напредък в онкологията с въвеждането на лекарство за подкожно приложение при лечение на рак на гърдата



Рош създаде нова подкожна форма на приложение на едно от най-широко прилаганите си лекарства за лечение на рак на гърдата. Лекарството отбеляза голям напредък в
лечението на рака на гърдата във всички стадии на болестта и доведе до удължена преживяемост на пациентите. За последните 15 години то е било приложено при над 1,3 милиона души в света. Една година адювантна терапия (лечение, което се прилага след операция за отстраняване на тумора) при рак в ранен стадий цели излекуване, а при метастазирало заболяване - удължава значително живота на пациентите.
Подкожната форма на лекарството е подходяща за пациенти с определен вид агресивен рак на гърдата и е алтернатива на вече утвърдената стандартна интравенозна терапия, като позитивите за пациента са по-добро качество на живот, комфорт и удобно приложение. Новата лекарствена форма е също толкова ефикасна и безопасна колкото и интравенозната.
Подкожният метод на приложение е по-малко инвазивен и по-щадящ за болните. При него отпада необходимостта от наличието на специални устройства за интравенозна инфузия, елиминира се вероятността от свързани с вливането нежелани събития, скъсен е също така престоят в болничното заведение. Така се редуцират общите разходи за лечение – освобождава се медицински ресурс и се оптимизира дейността в онкологичните клиники. Фиксираната подкожна доза на лекарството не зависи от теглото на пациента, не се изисква прилагането на по-голяма първоначална (т.нар. натоварваща) доза и пациентът получава адекватната за него дозировка. Приложението на подкожната форма става за по-кратко време – 2 до 5 минути в сравнение с вливането във вената, което обикновено отнема няколко часа. Необходимо е по-малко време за подготовка, тъй като отпада необходимостта от предварително разтваряне на лекарството, а самата манипулация се извършва около десет пъти по-бързо. Оттам произтичат и допълнителни ползи: пести се времето и заетостта на медицинския персонал, редуцира се активно време на здравните специалисти до леглото на болния, легловата база се използва рационално.
Подкожната форма на прилагане на едно лекарство е предпочитана от страна на пациенти и здравни служители. Девет от десет запитани пациенти предпочитат да им бъде приложена подкожна инжекция. Основните предимства според тях са пестене на време и намаляване на болката и дискомфорта.
Въпреки огромния напредък, постигнат дотук, Рош непрекъснато търси нови възможности да направи повече за пациентите с рак на гърдата.

Най-голямата европейска и българска обществена инициатива за физическа активност MOVE Week обявява кампания за набиране на партньори и доброволци



Най-голямото европейско събитие за физическа активност MOVE Week 2014, което ще се проведе в периода 29.09 - 05.10 т. г, обявява кампания за набиране на организатори, партньори и доброволци в страната.
Всяка организация, клуб, училище или мотивиран човек, който има желание да се включи в седмицата, може да се регистрира на bulgaria.moveweek.eu.
Кой може да участва като организатор: Всеки клуб, община, организация, училище или мотивиран човек с някакво събитие или презентация.
Какво трябва да предложи: обществени събития, които популяризират ползите да сме физически активни – всякакъв формат
Как става регистрацията: Свържете се с организаторите на bulgaria.moveweek.eu или bilyana@wowsport.info. Опишете своето събитие в детайли – очаквана дата на събитието/събитията и очакван брой участници, контакти.
Защо да участвате: Получавате адаптирани маркетингови и промоционални материали за вашите събития.
Получавате подкрепа, съвети и както и достъп до голям набор от ресурси;
Имате възможност да се присъедините към активни и работещи партньорства и събития.
Може да направите активна реклама на вашата организация, град, община на национално и международно равнище.
Каква е общата ни задача: да окуражим по-мащабно участие на българите във физически дейности и спорт.
MOVE Week е ежегодна седмица на физическата активност и спорта, провеждана в цяла Европа по едно и също време. Тя е част от най-голямата европейска обществена кампания за популяризиране на физическата акивност -  NowWeMove.
В България ще се проведат събития в над 60 града, в които ще се включат над 70 000 души.
Организатори са „BG Бъди активен” с партньори Асоциация за развитие на българския спорт, Варненски младежки фестивал и други организации в страната.
Кампанията е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Национална спортна академия.