Translate

петък, 24 октомври 2014 г.

Стартира кулинарният дуел „Манчев срещу Шишков“, продуциран от LIDL



Големият майстор-готвач шеф Иван Манчев се изправя срещу чаровния кулинарен експериментатор Таньо Шишков в името на една обща кауза – да готвят заедно, защото това си заслужава.
Идеята за Кулинарния ”дуел”-„Манчев срещу Шишков” е разработена от хранителна верига Лидл. Старта на новата  платформа е мотивирана с идеята за силата на домашно приготвената храна и обединява сили с двамата кулинарни гении, за да покаже, че готвенето вкъщи е приятно, лесно, здравословно и дава възможност на всеки да прекарва повече време със семейството си.
„Днес е ден първи на нашата нова мисия. Мисия, която бихме могли да наречем и така: да готвим заедно, заслужава си. Защото готвенето ни дава едно огромно преимущество, което се нарича прясна, топла, домашна и вкусна хранителна храна. Освен че вярваме в силата на домашно приготвената храна, ние в Лидл вярваме и в две други много важни неща: КАЧЕСТВОТО и ДОБРАТА ЦЕНА. Смятаме, че готвенето трябва да бъде НАЙ-ДОСТЪПНОТО удоволствие за хората. Затова в Лидл ежедневно полагаме огромни усилия да поддържаме възможно най-доброто съотношение между качеството и цената на нашите продукти. Това е основното ни оръжие в тази мисия,” сподели  Милена Драгийска-Денчева, управител на Лидл България.
Манчев, когото познаваме от редица телевизионни формати мотивира участието си в
новата платформа с думите:
„Храната влияе животворно върху нас, а добрата храна е вдъхновение. Да готвиш вкъщи с качествени продукти е най-доброто, което можеш да направиш за семейството си”.
Иноваторът в кухнята Таньо Шишков, професионален сомелиер и председател на Българското гурме общесво, сподели същото мнение и каза, че съревнованието в този кулинарен двубой с шеф Манчев е част от общата мисия да вдъхновят повече хора да готвят вкъщи и да се забавляват в кухнята.
Дълго пазената тайна какво и кой стои зад формата „Манчев срещу Шишков” бе разкрита на специална церемония, в която двамата кулинари готвиха тристепенно меню на живо пред гостите. На присъстващите бяха сервирани по две салати, две основни ястия и два десерта и те имаха възможност да гласуват електронно за един от двамата готвачи. Докато гостите похапваха от вкусните блюда за тяхното добро настроение се погрижиха
Калин Вельов, който започна музикалното си изпълнение върху тенджерите и тиганите на Манчев и Шишков, а после се прехвърли на перкусиите си, и пианистката Мария Каракушева в експериментална  колаборация с DJ Borra.
Всяка седмица Манчев и Шишков ще представят по една нова рецепта със специален продукт на специална цена от Лидл. Рецептите ще бъдат включени  в рекламните брошури и сайта на Лидл, а видео клиповете с приготвянето им ще се качват на специален сайт, който ще заработи след няколко седмици.
Всичко актуално за тях можете да следите на сайта на компанията www.lidl.bg/cook

Сезонният грип често подценяван и бъркан с обикновената настинка


То е потенциално сериозно, а понякога и живото- застрашаващо заболяване, особено за хората от  високо-рисковите групи - децата, бременните, възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания и медицинските специалисти. За това безспорно говорят цифрите:
-    между 5 и 15% от населението страда от грип по време на епидемии;
-      между 20 и 30% от децата по света се разболяват от грип всяка година;
·      -  СЗО посочва, че всяка година по света,  поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 3-5 милиона души, а умират между 250 000 – 500 000. Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява;
·        - 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст;
-       грипът причинява около 12% от отсъствията от работа по света;
-     в САЩ директните разходи (т.е. медицинските разходи) за грип надхвърлят 10 милиарда долара всяка година.
Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него всяка година. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.
Много често хора с минимални оплаквания всъщност разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни биха могли да заразят други хора един ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването.
Тъй като ваксинацията на първо място предпазва от инфекция (вместо да я лекува), Световната здравна организация я определя като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.

Стартира информационна кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти у нас



Организатор на проявата са БЛС, с подкрепата на НЦЗПБ, Българската асоциация на микробиолозите, Българското дружество по инфекциозни болести и Българското сдружение по превантивна медицина.
„Като член на Световната медицинска асоциация (WMA) БЛС се присъединява към международната инициатива за противогрипна кампания, която асоциацията стартира още през 2013 г. Главна цел на кампанията е да се повиши информираността сред българските медицински специалисти за сезонния грип и да акцентира върху повишаване на ваксиналния обхват сред тях, коментира д-р Димитър Петров, експерт към БЛС.
Планирани са редица инициативи, които ще бъдат реализирани в рамките на кампанията-разпространение на информационни материали сред членовете на БЛС, болници и ДКЦ; разпространение на информационен видео клип и провеждане на противогрипни ваксинационни дни във ВМА-София, ВМА-Пловдив и ВМА-Варна.
В България само 2 % от българите са си поставили противогрипна ваксина миналата година. За сравнение в Холандия 70 % от населението се ваксинира, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и допълни, че тази зима не се очакват различни грипни щамове спрямо 2013 г., дори противогрипната ваксина е със същия състав като миналогодишната.

Стара Загора отбеляза Деня на спирометрията с безплатни прегледи на белите дробове


Повече от 160 жители на Стара Загора тестваха безплатно състоянието на белите си дробове в подвижния пункт в сградата на община Стара Загора, благодарение на съвместната инициатива на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и АстраЗенека, проведена по повод Деня на спирометрията в България на 23-ти октомври.
Събитието бе подкрепено от зам.-кмета на община Стара Загора, председателят на Общински съвета на града, началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Общината, както и други членове на Председателския съвет към Общински съвет – Стара Загора.
В 32 случая-близо 20% бяха констатирани отклонения от нормата, налагащи допълнителни изследвания.
„Без съмнение бих определила интересът към инициативата като „огромен“ – тя е най-успешната до момента. Тази тенденция е наистина положителна, тъй като грижата за белодробното ни здраве би трябвало да е наш основен приоритет. Данните за разпространението на белодробните заболявания, които имаме до този момент в световен мащаб, са наистина притеснителни – вследствие на такива всеки час по света умират 250 души. Затова и за Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация беше много важно да дадем шанс на хората да проверят белите си дробове. За нас като специалисти е от голямо значение да насочим вниманието на пациентите към превенция и профилактика. Превенцията и профилактиката зависят от самите нас – от опазването на чистотата на въздуха, който дишаме, на околната среда, както и на въздуха в затворените пространства – в дома или на работното място. И, разбира се, от особено значение е ограничаването на тютюнопушенето, както и честотата на профилактичните прегледи. Ранната диагноза на белодробните заболявания може да доведе до много по-ефективно лечение “, коментира д-р Ваня Илиева, специалист по пулмология и гл. ас. в УМБАЛ „Стара Загора”, координатор на инициативата за града от Българското дружество по белодробни болести.
Всички, които си направиха спирометрично изследване, се убедиха, че то е напълно безболезнено и отнема по-малко от 10 минути. Факт е обаче, е то  може да спомогне за поставяне на диагноза астма и ХОББ в начален стадий на заболяването. 
 --------
Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation (ELF). Като партньорска на ELF организация БДББ провежда Деня на спирометрията в България. АстраЗенека, която поддържа богато портфолио за лечение на пациенти с астма и ХОББ традиционно подкрепя инициативата и е утвърден партньор в пулмологията.

 

Първият в страната Консултативен кабинет на Сдружение Лига на умерените бе открит във Велико Търново



Основната цел на кабинета е улесняването на достъпа до здравна помощ на хората с рискова консумация на алкохол и техните близки, чрез осигуряване на безплатни
консултации в извънболнична среда със специалисти по психиатрия.
Повод за създаването на превантивно-информационен център на Лига на умерените са многобройните запитвания, постъпили на горещата телефонна линия на сдружението относно приемна или център на организацията, където хората с проблемно пиене или техните близки могат да получат безплатна специализирана психосоциална подкрепа от консултантите на Сдружение „Лига на умерените“.
Кабинетът, се намира на ул. Васил Левски №9 ет.2, срещу Музикално драматичен театър „Константин Кисимов“, ще работи всеки вторник, сряда и четвъртък от 14:00 да 19:00 часа с предварително записване на часове на тел. 0888 000 848 (линията ще бъде отворена всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа.)
„Лига на умерените“ проведе проучване сред фармацевти в 300 аптеки от 6 регионални града относно нагласите на българите да потърсят помощ за справяне с алкохолната свръх консумация, според което:
-  64% от клиентите се интересуват от конкретна терапия за справяне с проблема и от начин за контрол на консумацията.
-  над 60% от клиентите, злоупотребяващи с алкохол или техни близки са потърсили начин за контролиране на консумацията, който позволява едновременно прием на алкохол. Според фармацевтите концепцията за редуциране на алкохолната консумация е подходяща алтернатива за клиентите, които не биха отказали напълно пиенето и за хора с тежка форма на зависимост, които иначе не биха потърсили помощ и препоръки от тях.

Токуда Болница посрещна поредния пациент- транспортиран с хеликоптер



59-годишен мъж от Велико Търново с тежка триклонова коронарна болест на сърцето и левокамерна дисфункция беше превозен с хеликоптер  и приет от екип на Неотложно
звено в Токуда Болница за предстояща животоспасяваща кардиохирургична интервенция. 
 „Радвам се, че отново осъществихме отлична организация и подготовка, и благодарение на успешната координация и единодействие с колегите, пациентът е транспортиран и приет за предстоящата му животоспасяваща операция.” – каза д-р Николай Войсков, началник на Неотложно звено в Токуда. 
Акцията по поредното транспортиране на пациент с хеликоптер в Токуда е част от програма за спешно реагиране, в която участват редица водещи частни и държавни болници, подготвени за извършването на неотложни инвазивни и кардиохирургични интервенции.

Новият LG G3 S е вече в България



Налага нови стандарти при смартфоните от среден клас- съчетава в себе си най-добрите характеристики, познати от LG G3


LG Electronics (LG) представи в България новият модел от средния сегмент LG G3 S- вариант на спечелилия много овации смартфон LG G3.  
LG G3 S предоставя подобно премиум потребителско преживяване, елегантен заоблен дизайн с цвят металик и бързатехнология за лазерен авто фокус, която присъства и в основния модел G3, но тук е представена в по-компактна форма с 5.0-инчова тънка рамка. Тези характеристики позиционират смартфона с една класа над другите устройства от средния сегмент, които са на подобни цени.

LG G3 Sзапазва най-добрите функции на G3 без да прави компромис с потребителското преживяване.
Той се предлага с най-големия 5-инчов HD IPS дисплей в този клас при 74.1% съотношение на екрана към корпуса – най-високото за средния сегмент смартфони. LG G3 Sима впечатляващо тънки рамки и надеждна батерия от 2,540mAh, която осигурява продължително време на работа така, че LG G3 S да бъде в крак с вашите изисквания през целия ден. LG G3 S предлага още и дизайна Floating Arc, който първо бе показан при модела LG G3. Със заоблените си страни и постепенно заострящи се ъгли, специално извитата форма се вписва перфектно в ръката, което позволява лесно управление с една ръка.
Ключови функции в LG G3 S:
Лазерен автоматичен фокус:Функцията OIS не само намалява размазването и трептенето, но лазерът измерва разстоянието до обекта на момента, осигурявайки перфектни качествени снимки с 8 MP резолюция. Потребителите получават по-ярки и чисти снимки дори при слаба светлина. Благодарение на бързата корекция на фокуса, никога няма да пропуснете момента, който искате да заснемете.
Докоснете и снимайте:LGотстрани ненужните икони от екрана. За по-ясна картина и за по-лесно снимане. Сега просто фокусирате и правите перфектната снимка само с едно докосване. 
Смарт клавиатура: Тази функция прави писането по-лесно за всички. Клавиатурата се учи, докато пишете и дава предложения, които ви позволяват да пишете по-бързо и с по-малко грешки. Тя намалява грешките при писане със 75%. Освен това, можете да
регулирате височината на клавиатурата и настройките.
QuickMemo+: Иновативната функция ви позволява да си драскате, рисувате и водите бележки. Използвайте вдъхновението и креативността си, колкото желаете. Независимо дали искате да запишете важна бележка или да персонализирате снимка, с усъвършенстваната функция можете да съхраните всичко моментално.
LG G3S е вече на пазара в България и може да бъде намерен в търговската мрежа.

 

STRAND Department Store официално отваря врати в City Center Sofia



Първите клиенти, на първият STRAND Department Store, който ще се разпростира на над 750 кв.м. , ще бъдат посрещнати с много балони, широки усмивки и промоциални ваучери на 24 октомври т. г.
Дамската и детска мода ще са разположени в магазина на първия етаж и ще зарадват почитателите на модата с колекциите на световни брандове като Alcott, Broadway, Bossini, Mustang, LIST, Oasis, Shana, Silvian Heach и други. Детските стоки са на модните марки Bossini и Zippy. Повечето от тях стъпват за първи път в София и обещават да станат новия хит сред почитателите на стила и актуалните тенденции. Мъжката мода ще бъде разположена в магазина на партерa и ще предлага качествена актуална мода за силния пол. Тази есен в него ще бъдат представени колекциите на марките Alcott, Bossini, Broadway и Mustang, но от следващия сезон очаквайте мода и от други световни брандове.
STRAND Department Store се различава от типичните мултибранд магазини. В тази малко позната концепция на родния пазар е заложено всяка модна марка да е обособена като ”магазин в магазина”, разположена върху достатъчно пространство и представена не само с отделни линии, а с колекциите си за сезона. От ZBS-компанията собственик на STRAND споделиха, че се надявaт да зарадват модните почитатели в София с пълния формат на магазина през 2015. Компанията търси локация за магазин над 2,500 кв.м, които освен дамска, мъжка и детска мода, да има и отдели за козметика, обувки, аксесоари и спорт. В деня на
откриването STRAND Department Store е подготвил изненади за клиентите, които държат на перфектния си външен вид. Първите 100, които пазаруват в магазина ще бъдат изненадани с ваучери по 10 лв. Следващите 200, които закупят артикули за 50 лв., също ще получат ваучери по 10 лв. В социалната мрежи Facebook, на страницата на STRAND България, предстои да стартира модна игра, в която ако се включите ще можете да спечелите ваучер от 50 лв. В страницата на STRAND в социалната мрежа Pinterest също ви очакват изненади. Почитателите на ексклузивния микс от международни марки ще могат да се възползват от 50% отстъпка на ранната есенна колекция в магазина на STRAND.
----------

ZBS-притежава права за България за над 30 световни марки, повечето от които са ексклузивни. Сред тях са  ext, Claire’s, Flormar, French Connection, Oasis, Warehouse, M&Co, Bossini и други. От компанията споделиха, че предлаганите в STRAND марки са внимателно подбрани, за да предложат богат избор на качествени модни стоки и аксесoари за цялото семейство и всеки повод, които са различни от масовия пазар и същевременно на достъпни цени.
До края на годината компанията собственик на STRAND Department Store ще отвори 20 представителни магазина на световни марки в Ринг Мол, който ще отвори врати през ноември.

Galaxy Note 4 идва с последния ъпдейт на Андроид


Модерният и бляскав външен вид, характерен за цялата поредица Note, е запазен и за най-новата версия


От вчера феновете на Samsung имат възможността да се насладят на дългоочаквания и иновативен Samsung Galaxy Note 4. А по традиция, магазините на Мтел в страната ще са бъдат първите места, в които почитателите на корейската марка ще могат да намерят новите устройства.
Модерният и бляскав външен вид, характерен за цялата поредица Note, е запазен и за най-новата версия. Екранът е 5,7 инча, резолюцията е чувствително подобрена до впечатляващите 1440х2560 пиксела, а AMOLED технологията осигурява перфектни цветове и осветеност на изображението.
Galaxy Note 4 е с тегло 176 грама, а в долния му десен ъгъл потребителите ще намерят S Pen, който го отличава толкова много от останалите подобни телефони. Той идва с
последния ъпдейт на Андроид – 4.4.4. Kit Kat, 3GB RAM, вградена памет от 32 GB и microSD слот до 128 GB. Батерията е с впечатляващите 3220mAh, а процесорът – Octa Core – 1.9 GHz четириядрен + 1.3 GHz четириядрен.
Galaxy Note 4 предоставя избор на много лесни методи за водене на записки, интегрирани, чрез приложението S Note на Samsung,  позволяващо да се вършат по-бързо и удобно ежедневните задачи. В допълнение към писането и записването, иновативната функция Snap Note позволява  потребителите да снимат текст, написан на хартия или  учебна дъска, след което веднага да го обработят умело. Освен това те могат да разгърнат креативността си, като набързо нахвърлят мислите си с Voice Memo, а изключителният S Pen със своите 2048 точки за натиск им създава усещането, че пишат на хартия.
Някои от допълнителните функции, като скенер за пръстови отпечатъци в централния хардуерен бутон, подобряват още повече сигурността на устройството. Пулсомерът и фитнес тракерът, с който могат да се записват диети и режима на физически упражнения, ще задоволяват изискванията и на най-запалените фитнес фенове. С функцията за бързо зареждане се осигурява заредена батерия до 50% само за 30 минути, а режимът Ultra Power Saving предотвратява оставането без енергия в най-неподходящия момент.
Една от най-впечатляващите характеристики на Note 4 е 16-мегапикселовата камера, която има автофокус и оптична стабилизация на образа- подобряващи осезаемо качеството на снимките, компенсирайки трептенията на ръката. С новото устройство, потребителите могат да заснемат 4К видео. А любителите на “selfie” могат да включат в кадър вече много повече хора.
Galaxy Note 4 е на цена 859,90 лева в брой или 39,90 лева на месец с тарифен план Мтел Трансфер XL или Мтел Смарт XL, при сключване на договор за срок от две години.
Онези, които изберат Samsung Note 4 от Мтел, ще имат възможността да „облекат“ новия си смартфон в оригиналния „умен“ кейс. С него те ще имат пълен достъп до камерата и всички бутони, входове и изходи на телефона, ще могат да приемат и отказват обаждания и всичко това без да се налага да отварят капака. Кейсът ще се предлага в магазините на Мтел на цена от 69 лева.

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и Специализираната болница за активно лечение по онкология – София стартират безплатни изследвания и консултации по повод Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври



Двете лечебни заведения, заедно с Първа САГБАЛ „Св. София“, обединиха усилия в борбата с това социално значимо онкологично заболяване.
Кампанията има за цел да насочи общественото внимание към профилактиката и ранното откриване на заболяването, възможностите за лечение и необходимостта от психологическа подкрепа за жените с тази диагноза и техните семейства.
В нейните рамки всяка от трите болници е предвидила различни активности, чрез които да акцентира върху профилактиката и лечението на заболяването, както и рехабилитацията след активно лечение.
В УМБАЛ „Св. Марина“ безплатните прегледи и консултации при мамолог ще са всеки работен ден от 27-ми октомври до 7-ми ноември, включително, след предварително записване на тел.: 052/978-660.
Специализирана болница за активно лечение по онкология – София  в периода 27-31 октомври организира Седмица посветена на Комплексните грижи след активно лечение при пациенти с рак на гърдата, включващи – изследване на туморен маркер на млечна жлеза СА 15-3, среща с психолог и лекар по Физикална и Рехабилитационна медицина. По време на груповите срещи със специалистите ще се набележат конкретни стъпки и цели в процеса на реадаптация и интеграция с цел по-високо качество на живот – психично, социално и физическо.
Изследванията на туморен маркер на млечна жлеза СА15-3  ще се осъществят от 27 до 31 октомври, в Отделение по нуклеарно - медицинска диагностика „ИН ВИТРО”, от 8,30 до 10,30 часа, без предварително записване. Телефон за допълнителна информация 02/80762. 
Груповата среща с психолога на болницата - Вероника Иванова на тема: „Психосоциална рехабилитация при жени провели активно лечение следствие карцином на гърда”, ще се състои на 28.10.2014 г. от 11 ч. в аулата на болницата. А груповата среща с д-р Мая Желева – лекар по Физикална и Рехабилитационна медицина на тема  "Ролята и значението на рехабилитацията за профилактиката и лечението на усложненията след активно лечение  при рак на гърдата", ще се състои на 30.10.2014г., от 10,30 часа,  в аулата на болницата.
В Първа САГБАЛ „Св. София“ вече втора седмица се провеждат безплатни прегледи при мамолог и консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени и техните семейства. Поради големия интерес, всички часове за мамолозите са запълнени, но лекарите напомнят, че всяка дама може да получи направление от личния си лекар, с което да се прегледа извън фиксираното в кампанията време.