Translate

четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Създателят на Baileys Chocolat Luxe Антъни Уилсън представи луксозната напитка в България



Уникална колекция от шоколадови бижута на дизайнерката Джина Шеовска бе посветена на премиерата на Baileys Chocolat Luxe

На изискано парти в Opera Café създателят на Baileys Chocolat Luxe Антъни Уилсън представи иновативната напитка-предлагана отскоро и на българския пазар. Уникалността и се крие в това, че тя е първатав света, която съчетава в себе си
истински белгийски шоколад и алкохол, комбинация, придаваща му неповторим вкус. А нейният създател е син на човека, който преди повече от 37 години разработва рецептата на Baileys, с която напитката се превърна в най-продавания крем ликьор в света.
„Аз съм голям ценител на шоколада и за мен създаването на този продукт беше изключително предизвикателство, тъй като шоколад и Baileys са двете съставки, предопределени да бъдат заедно. Затова Baileys Chocolat Luxe доставя същото удоволствие за сетивата като похапването на парченце шоколад. При създаването на напитката опитах над 200 вида високачествен шоколад от цял свят, за да избера този, който най-добре пасва и допълва вкуса на Bailyes Original.“ – сподели  Уилсън на събитието.
Технологията за производството на Baileys Chocolat Luxe е разработвана над три години, за да се постигне перфектната балансирана течност. Новият продукт съдържа минимум три години отлежало ирландско уиски, мадагасканска ванилия, сметана и истински белгийски шоколад, като съотношението между тях се пази в тайна. Луксозното питие се предлага по цял свят единствено в бутилка от 500 мл. 
Вдъхновена от уникалния вкус на Baileys Chocolat Luxe талантливата българска дизайнерка Джина Шеовска представи първата в България колекция от шоколадови бижута.
Baileys Chocolat Luxe е вдъхновение за всяка съвременна жена, която има собствен стил и неподражаемо присъствие. Аз имах възможността преди вас да опитам този уникален вкус и резултатът е на лице - подготвих тази лимитирана колекция от шоколадови бижута“ – сподели Джина Шеовска. 
Копие на тези уникални дизайнерски бижута, но не от шоколад, а от естествени перли и позлатен благороден метал, може да спечели всеки, като се включи във Facebook играта на страницата на Baileys  - www.facebook.com/BaileysBulgaria

В последните години броят на малигнените тумори нараства



През последните години случаите на рак на главата и шията нарастват в световен мащаб. България  не прави изключение от тази тенденция.

Ракът на главата и шията е шестото по разпространение онкологично заболяване в Европа. Честотата му е почти наполовина на тази на рака на белите дробове, но два пъти по-висока от тази на рака на маточната шийка. През 2012 година в страните от Европа са диагностицирани над 150,000 нови случая на рак на главата и шията. В световен мащаб през 2008 г.  са диагностицирани повече от 600 хиляди души.  
У нас 7000 души са диагностицирани, за периода от 2006-а до 2010-а година, с рак на главата и шията. От тях 60 % са  в късен стадий-3-ти и 4-ти, а други 60% от тях загиват вследствие на заболяването в рамките на 5 години. При пациентите, диагностицирани в ранните стадии на заболяването, преживяемостта е от порядъка на 80-90%. 
Независимо, че тези тумори се срещат по-често при мъжете, напоследък боледуват все повече жени, увеличават се и случаите във възрастта под 40 години.
За това алармираха УНГ-специалисти, онколози, лъчетерапевти,ОПЛ и представители на АПОЗ, във връзка с началото на Националната информационна кампания „Има смисъл да знаеш повече”. Инициативата се провежда за първи път у нас като част от активностите на Европейското дружество по онкологични заболявания на рака на главата и шията (EHNS), протичащи в цяла Европа в рамките на обща кампания с наименованието MAKESЕNSECAMPAIGH.
Рисковите фактори са - тютюнопушенето, консумацията на алкохол, повече от три питиета дневно за мъжете и над две за  жените. Промяната в сексуалното поведение, през последното десетилетие, води до инфекция с човешки папилома вирус (HPV) - появата на рак в устната кухина и гърлото.
Ако поне един от следните симптоми е налице повече от 3 седмици трябва обезателно да се търси консултация със специалист по уши, нос, гърло (УНГ) : „Пресипналият глас, не си мислете, че той се дължи на тютюнопушенето, ако сте пушач; Възпаление на езика, незаздравяващи язвички и/или бели петна в устната кухина, говори за рак на езика; Болка в гърлото; Бучка в областта на шията; При болезнено и/или трудно преглъщане; Запушване на носа от едната страна и/или кръвотечение от другата, коментира лъчетерапевтът от УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” проф. Татяна Хаджиева.
Пациентите губят мнго време между 6 и 9 месеца, поради неглижиране на симптомите, въпреки, че тези заболявания се диагностицират лесно. Оперативното лечение най-често се допълва с лъчелечение и/или химиотерапия.
Повече от 30 години в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” работи  успешно онкологична комисия, която изгражда индивидуалният алгоритъм на поведение и лечение за всеки един пациент. Изборът на лечебна стратеглия е от изключителна важност за хода на лечението, подчерта тя.


Смъртността от рак на простата у нас и в Румъния продължава да расте

Във всички останали европейски държави тя се понижава от 1995-а година насам.
Ракът на простатата е най-честото злокачествено заболяване сред мъжете. То е на второ място по честота след рака на белия дроб и по смъртност. 
У нас около 2000 са новоткритите случаи годишно. Ракът на простатат се открива по-често в големите градове. Така напр. във Варна 34 са заболелите на 100 000 души, а в Разград -10 на 100 хил. души, съобщи проф. Александър Хинев, секретар на Българското урологично дружество и национален консултант по урология.
Една от причините за нарастващата смъртност е късното диагностициране на заболяването, в стадий с наличие на метастази в костите, поради липсата на на ясно изразена ранна симптоматика, стана ясно по време на старта на информационната кампания „Открито за мъже”.
Симптомите на рака на простатата често пъти се припокриват със симптомите на други заболявания  като напр. доброкачественото разрастване на простата, (при мъже на/около  50 години), които се изразяват в затруднение и забавяне при уриниране, дискомфорт в малкия таз и др. Освен това мъжете се предоверяват на рекламите, по отношение на "хапчетата-чудо", поради което твърде късно търсят адекватната медицинска помощ. 
Проф. Хинев подчерта, че са три  методите за  диагностициране на рака на простатата – кръвен тест, физикален  и ехографски преглед. Последният трябва да стане задължителен за профилактиката на това заболяване, смята той.
По думите му страната ни има достатъчно ресурси и възможности, за да се снижи смъртността от това заболяване. Българските пациенти имат достъп до най-иновативните световни терапии-ендокринна терапия, лъчелечение и химиотерапия. Заболяването, дори и в много напреднал стадий, с правилната терапия може да  придобие един хроничен бавен ход и пациентът да живее с добро качество на живот, заяви проф.Хинев.
Проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество, бе категоричен, че мъжете над 45 годишна възраст трябва задължително да посещават уролог профилактично веднъж годишно.
Това важи особено за тези, които имат случаи на това заболяване сред роднините си по права линия. Специалистите припомниха, че рискът от развитие на рак на простатата се увеличава 12 пъти, ако човек има двама или повече роднини със заболяването.
Плувецът Петър Стойчев е посланник на кампанията „Открито за мъже”.
„Подкрепям каузата, защото вярвам, че тя би запазила живота на много българи. Липсата на информация по темата и непознаването на симптомите е причината, хората да не разпознават проблема. За мен отговорното поведение е проява на мъжественост. Затова искам да призова всички български мъже да проявят тази отговорност към здравето си и един път в годината да се подлагат на профилактичен преглед.“ – мотивира участието си нея той. 
Стойчев прикани спортисти и спортни журналисти  да вземат участие във футболен мач , организиран от Sanofi България, в подкрепа на кампанията, който ще се проведе в края на ноември.
От фармацевтичната компания съобщиха, че ще финансират профилактични прегледи за рак на простата в периода от 24 до 28 ноември. Лечебните заведения, където ще се провеждат те, са: София – медицински център „Доверие“, ж.к. „Изток“, ул. Лъчезар Станчев“ №5, телефон за записване – 0888 35 05 71 и ДКЦ №6, ул. „Коньовица“ 65, тел. 0888 25 75 56; Варна – МЦ „Нова“, кв. „Възраждане“, ул. „Вяра“ 7, тел. 052 57 06 70; Пловдив – ул. „Полк. Сава Муткуров“№30, ет. 1, тел. 0898 661153 и Плевен – МЦ „Уромед“, ул. „Дойран“ №140, тел. 064 830930.


Пада такса сградна инсталация само за тези с махнати или занулени радиатори


Добрите новини обаче са само за тези, които са си демонтирали радиаторите или ги държат
трайно на нула (снежинка). За останалите намаляването на процента на сградната инсталация по променената наредба означава увеличаване на сметката.
По принцип тази година хората ще плащат с до 50% по-малко за сградна инсталация заради махането от сметката на свалените радиатори в жилищата.
Това е резултат на промените в Наредбата за топлоснабдяване от това лято. Само в София са демонтирани 221 хил. радиатора.
Промяната е залегнала в европейската директива №83 от 2011 г. за правата на потребителите, която на 25 юли 2014 г. е включена и в българския Закон за защита на потребителите т. е. директивата е въведена в българското право и правните системи на останалите държавни членки. С нея се дава право на потребител, когато не желае търговец да му доставя определен вид услуги - вода, газ, ток, централно отопление или цифрово съдържание, не е длъжен, ако ги потреби, да ги върне или да заплати тяхната цена”, съобщи адвокат Димитър Греков, който е председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите.
По думите му това решава наболелия социален проблем с топлофикациите на много българи. Хората, които са собственици на топлоснабдени жилища, независимо дали искат ТЕЦ или не, по закон са абонати на сградната инсталация и плащат цена за топлинната енергия.
Според други юристи обаче Директивата 2011/83 е въведена у нас-в българския Закон за защита на потребителите (чл. 62), но тя влиза в противоречие със Закона за енергетиката, който задължава плащането на такса за сградна инсталация.
„Тоест, единствената възможност, за да не плащат всеки месец сградна инсталация, е да си продадат жилището*. С новото нормативно решение, което е под влияние на ЕС, се дава право на хората да заявят изрично дали желаят да ползват такива услуги. И ако не желаят, се намира правно решение, което е различно от досегашните”, каза Греков и уточни, че нито топлофикациите, нито властите са си дали труда да информират абонатите, че вече могат и да не плащат за сградна инсталация.
Клиентите на парното могат в началото на отоплителния сезон да попълнят декларация, че не желаят да ползват парно отопление и оттук нататък няма да плащат за сградна инсталация, гарантираха юристите. Оттам уточниха, че заявлението за отказ от услугите на ТЕЦ-а ще бъде качено на интернет страницата на сдружението.
Енергийни експерти и юристи вече подготвяли промени в Закона за енергетиката, както и нови Общи условия за "Топлофикация София" и другите дружества за централно отопление, които трябва да бъдат внесени и приети от 43-ото НС. Едва тогава директивата щяла да бъде приложена на практика и у нас, казаха експерти. А от "Топлофикация София" заявиха за  в."Стандарт" дословно: "Ние стриктно спазваме действащата към момента в България нормативна база".
-----------

* В "Топлофикация-София", ул. Ястребец- Борово, само преди дни Марина Попова с патос и приповдигнат тон обясняваше на нас - жалващите се представители от бл.7 и 8 - Красна поляна, че тръбите, които минават през апартаментите ни ( разположени в първия кръг от топловодаването в многоетажната сграда), виждате ли, те не били част от сградната инсталация, а захранващи горните етажи и затова трябвало да си заплащаме за топлинната енергия, която отива по тях до 12. етаж??? Ако това не е абсурд не знам какво е. Явно дяволът си чете както иска Евангелието...  
На въпроса ако тези тръби не са елемент на сградната инсталация, може ли да ги махнем например, защото не ги искаме в собствените си апартаменти. Тя заяви, че това е абсолютно недопустимо, защото лишаваме съседите си, живеещи във втория кръг на топлоподаване от парно. На въпроса как, кой и на каква законова база определя тези две тръби в стая например като лира и защо за тях плащаме три пъти повече от нонстоп работили радиатори през целия отоплителен сезон, не получихме отговор.
Нещо повече тя в 17 и няколко минути безапелацонно заяви: "Като не можете да плащате, продавайте си жилищата" и си тръгна с чувство на добре изпълнен чиновнически дълг.
Резултатът от жалбата ни бе единствено-повишение във втората изравнителна  сметка на Techem, но само за дръзналите да си търсят правата...
Цинизъм, граничещ с геноцид, е това в 21. век да се отказваш доброволно, сам от парно, защото просто не може да го плащаш и да те товарят, ама яко да плащаш за тръби, които са част от откритата сградна инсталация. Когато сме купували жилищата си не сме и предполагали, че ще се сблъскаме с такъв безумен казус, след повече от 30 години, ама то и за други неща не сме предполагали, че ще са факт-некачествена храна, лошо здравеопазване, но това е друга тема. Ясно е, че хората в 21. век масово махат или не пускат радиаторите си. Ясно е, че мръзнат, ама плащат с мизерните си пенсии и минимални заплати, които са най-ниски в Европа, но и това е друга тема. Ясно е, че бедният българин пести от всичко-топлина, вода, храна, лекарства, ама си плаща всичко навреме като поп с жълтите си стотинки. Ясно е, че цената на тока, топлоенергията, водата се качва и ще се качва, а заплатите и пенсиите- не. Е, с изключение на депутатските възнаграждения и тези на работещите в държавния сектор-то там са нови коли, бонуси, коледни надбавки, но и това също е друга тема. Ясно е, че като няма как да ни цакат по друг начин, Андрешковците (лапачите по веригата) се сетиха за тръбите. Косата ми се изправя, за какво ли още няма да се сети мащехата ни?!  Сещате се коя е тя, нали...



сряда, 29 октомври 2014 г.

Интерактивен калкулатор показва как бихме изглеждали като алкохолици след 5,10,15 и 20 години злоупотреба с пиенето



Той е разработен от Калифорнийската компания "Рихабс", съобщава в. "Дейли мейл".

За "алкохолното предсказание" е нужно само да се вкара в компютъра ваша снимка.
Софтуерът веднага показва пораженията по лицето, които ще настъпят в следващите 2 десетилетия през 5-годишни интервали.
Софтуерът позволява разчитане на лицето от калкулатора по снимка или чрез включването на уебкамера. След това програмата изисква да бъдат наставени върху собственото ви лице иконки на очи, нос и устни. Следва серия от "алкохолишки" изображения, които по правило са доста стряскащи за потребителя.

Програмата добавя с времето и прозрачна маска, към която са прикачени разширени капиляри и дефекти на кожата, свързани с дългата злоупотреба с алкохола. Софтуерът имал за цел да шокира хората, които посягат към чашката, да ги предпази от порока и те да променят навиците си.



БТА

Американската компания тества роботи за обслужване на клиенти в магазини



Компанията Lowe's за търговия на дребно със стоки за подобряване на дома тества в един от магазините си роботи за обслужване на клиенти, предаде Асошиейтед прес.
Четири робота са подложени на тест в магазин в Сан Хосе, Калифорния, за да се провери дали благодарение на тях може да се подобри обслужването на купувачите, дори за прости неща, като например в търсенето на пирон.
Роботизираните асистенти, наречени ОШботи, наподобяват бели колони с два големи екрана от двете им страни, които се придвижват на колелца. Роботите са оборудвани с триизмерни камери, за да могат да сканират и идентифицират предмети.
Клиентите могат да проучат търсените артикули на екраните. Ако предметът е наличен, роботът може да отведе купувача до местоположението му.
ОШботите разполагат и с база данни за стоките в магазина, така че са в състояние да уведомят клиента дали желаният артикул в момента е наличен или не. Роботите говорят английски и испански език.
"Купувачите могат да дойдат със случаен винт и да кажат: "Мистър Робот, трябват ми още от тези". Ако същите винтове са налични в магазина, роботизираните асистенти ще ги открият", обяснява Кайл Нел от компанията.
Роботите за подобряване на обслужването на клиентите са разработени съвместно с технологичната компания "Fellow Robotics".

БТА

вторник, 28 октомври 2014 г.

Има заплаха до 2020 година да е налице дефицит от 1 милиона тона какао



Добивът на какао намалява. Причините се крият в климатичните промени, наличието на други посеви-по-лесни за отглеждане и демографския фактор, а именно, че все по-малко млади хора желаят да се занимават със земеделие. В резултат на това има е на лице реална угроза този поминък просто да изчезне, ако не се стимулира посредством
целенасочени действия.
"Монделийз Интернешънъл" си е поставила амбициозната цел да предотврати това. Нейната глобална стратегия се базира на четири основни стълба – устойчиво подсигуряване на суровини и намаляване на ефекта върху околната среда; програма за разумна консумация от страна на потребителите и образование в посока здравословен начин на живот; ангажиране на общностите, търсейки активната подкрепа на служители и трети страни за положителна промяна; грижа за здравето и сигурността на служителите.

Шоколадовата фабрика на "Монделийз" в Своге прилага успешно стратегията за устойчиво развитие на компанията



Във фабриката, която преди носеше името"Крафт фуудс" работят близо 290 служители. 28% от които са под 30 години, а 40 са трудоустроените работници, което е два пъти повече от задължителния им брой, съобщи директорът на „Монделийз България“
ЕООД-Своге Милан Пиньос.
По думите му близо 60% от производство им се пада на шоколадите ( 46% от тях са с марката "Милка"), 13% на шоколадовите бонбони, а 8% на вафли и морени. Заводът произвежда не сама за вътрешния пазар, но и за износ в държави като Чехия, Литва, Гърция.
Целта, която си поставя целият екип е да постигне 0% отпадъци до 2018 г. В момента огромната част от отпадъчните продукти при производството на шоколад се изкупуват от германска фирма за храна на животни.
Във фабриката са инвестирани над 50 млн. лв., през последните три години.
Тя е и сертифицирана по международния стандарт ISO14001:2004 – "Системи за управление на околната среда", и не само покрива всички законови и нормативни изисквания, но извършва и собствен мониторинг и периодични замервания.

„Монделийз интернешънъл" представи глобалната си стратегия за устойчиво развитие



"Монделийз интернешънъл" отчете 35 млрд. долара приходи за 2013 г.
Компанията продава в 165 държави и е световен лидер в производството на шоколад, бисквити, дъвки, бонбони, кафе и разтворими напитки с марките Cadbury, Cadbury Dairy Milk, Milka, Jacobs, Oreo, BelVita, TUC и др., съобщи Ивайло Найденов, генерален
мениджър на "Монделийз България". 
Глобалната и стратегия за устойчиво развитие включва до 2015 г. да намали с 15% парниковите газове, използването на вода, енергийните разходи, производствените отпадъци и потреблението на опаковки с над 23 хил. куб., както и 100% от кафето и палмовото масло и 75% от пшеницата и какаото, които компанията използва, да бъдат добивани чрез устойчиви земеделски практики. Целта е да насърчат над един милион фермери да произвеждат по правилата на устойчивото земеделие. До 2015 г. всички производствени бази на компанията по света ще притежават сертификати по сигурност и безопасност. Към края на 2013 г. 75% от фабриките на корпорацията са сертифицирани по FSSC 22000 (Food System Safety Certification), съобщи още Найденов.
До 2020 г., "Монделийз интернешънъл" планира да инвестира не само 600 млн. долара в устойчиво земеделие, но възнамерява да редуцира с 10% солта и наситените мазнини в своите продукти, както и да увеличи пълнозърнестите храни в портфолиото си с 25%.
Компанията обяви, че ще насърчава и по-ниския калориен прием (до 200 ккал в порция продукт) и ще продължи политиката си да не ги маркетира към деца.

У нас пазарът на шоколадови изделия се свива, но консумацията на шоколадови бонбони е по-висока от средната за Западна Европа



В страната "Монделийз България" е лидер в категорията таблети (шоколад), която се оценява на 126.2 млн. лв. за 2013 г. Най-продаваният шоколад е. Milka, лидер с 41.1% дял в стойност, следван от "Своге" и "Млечен".
Дружеството обаче отчете 23% намаление на приходите през 2013 г. в сравнение с 2012, което ще рече че тенденцията на спад в потреблението продължава.
Консумацията на шоколадови бонбони у нас е по-висока от средната за Европа, Това се дължи преди всичко на факта, че българите подаряват традиционно бонбони, особено сега, поради кризата. Пазарът на кафе, на захарни изделия, шоколад и на бисквити обаче отбелязва драстично намаляване през 2014 г. При кафето и шоколада потреблението се е свило с 5%, докато при бисквитите спадът достига между 8 и 10%, коментира Ивайло Найденов, генерален мениджър на "Монделийз България".
В Сърбия например се консумира над 7 кг кафе на човек от населението годишно, в западноеврейските държави – около 6-6.5 кг, а у нас едва 2.2 кг..

Сладкият аспирин-наречен какао



Всички видове шоколад се правят от какаови зърна, които са наричани още какаови бобове. Те са суровата, естествена форма на шоколада. Обикновено плодът на какаовото дърво съдържа между двайсет и петдесет подобни на бадеми семена-"бобове", наричани "храната на боговете".
История накратко
Какаото е наричано yollotl eztli от древните ацтекли, което означава „най-ценното” или буквално „кръвта на сърцето”. Те не случайно са му преписвали вълшебни свойства и са го ценели по-високо и от златото.
Първото какао, достигнало до Европа, е донесено от Христофор Колумб като дар на испанския крал.
През 1606 г. флорентинецът Антонио Карлоти въвежда какаовото питие в Италия и сподпомага за популяризирането му във Франция. Венецуела поставя началото на износ на какао в Европа през 1634 година. През 1650 г. англичаните започват да пият шоколад, а през 1657 година е създаден първият “шоколадов дом” в Лондон.
През 1753 г. Карл Линей (Carl Linnaeus), шведски учен от XVIII век, смятал че какаото е толкова важно, че нарекъл рода и видовете на самото дърво: Theobroma cacao, или "Какао, храната на боговете.”
През XIX век се появяват първите блокчета шоколад, а Жан Неаус изобретява първия бонбон с пълнеж. През 1828 г. холандската фирма “Ван Хутен” регистрира патент за производство на шоколадов прах, при който е отнета част от маслото. Така за първи път е произведено познатото днес на всички какао. Над 70% от какаото в световен мащаб се произвежда в Западна Африка. В Англия са най-големите почитатели на шоколада в неговите разновидности, а Амстердам е най-големият търговски канал на шоколад в света. Всекидневно през него преминават по 500-600 000 тона какао.
Какаото е шоколад
Всяко проучване на шоколада води винаги до изводът-суровото какаово зърно, от която е създаден той, е наистина добро за нас. Натуралното какао обикновено е с тъмен цвят и има леко горчив вкус. А колкото повече какао (над 70-80%) има в черния шоколад, толкова той е по-полезен.
Кардиолозите наричат какаото-“сладък аспирин”, защото то притежава всички негови полезни свойства, но без да оказва отрицателно въздействие върху стомаха. Какаото потиска кръвосъсирващата система в продължение на няколко часа след приема му. Понижава артериалното налягане почти толкова ефективно, колкото и антихипертензивните медикаменти. Подобрява инсулиновата чувствителност и функцията на бета-клетките на панкреаса, чрез повишение на концентрацията на азотния оксид.
Други полезни свойства на какаото
Тази супер храна на боговете е богат източник на магнезий, който поддържа здрава кардиоваскуларната система (еластичността на кръвоносните съдове). Алкалният минерал увеличава умствените способности. Благоприятства добрата перисталтика, намалява менструалната болка, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за изграждане на здрави кости.
Изследвания показват, че след инфаркт на миокарда, липсата на достатъчно магнезий стимулира увреждането на сърцето от свободни радикали. Какаото има достатъчно магнезий, за да възстанови липсите на този минерал.
Желязото
То е част от белтъка-носител на кислород, наречен хемоглобин, който поддържа здрава кръвта и се бори с анемията. Какаото съдържа 314% от U.S. RDA (дневната допустима доза за САЩ) желязо на 28 грама, а както знаем желязото е важен минерал в храненето.
Незаменимите микроелементи - хром, манган, цинк и мед също са сред полезните вещества на какаото и благоприятстват по свой начин функциите на организма. Хромът поддържа баланса на кръвната захар. Манганът подпомага желязото при окисляването на кръвта и образуването на хемоглобина. Цинкът играе критична роля за имунната система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата. В човешкото тяло медта помага за изграждане на здрава кръв и силен имунитет.
Флавоноидите, които се съдържат в какаото също повишават устойчивостта на капилярите и стимулират сърдечната дейност. Те имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма. Освен това флавоноидите са полезни, както за подобряване нивата на холестерола, така и за намаляване риска от развитие на захарен диабет. Консумацията на какаото, богато на флавоноиди, не е променило нивата на триглицериди у изследвани пациенти и не е помогнало за качване на килограмите им. Нещо повече натуралното какао е мощно оръжие в борбата с килограмите заради разтворимите фибри в него, спомагащи за пречистване на червата и за увеличаване на перисталтиката. Освен това включва в себе си и особено вещество, наречено теобромин, което ефективно убива бактериите, причиняващи кариес, подпомага по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо натоварване и силен умствен труд. Проучвания показват, че теоброминът може да потиска кашлица.
Изобилието в него от фенилетиламини-клас химически съединения, които човешкото тяло произвежда, когато сме влюбени, също играят важна роля за правилното кръвоснабдяването на мозъка, подобряват паметта, работоспособността и помагат за увеличаване на концентрацията. Какаото съдържа още и значително количество триптофан. Тази незаменима аминокиселина изпълнява основна роля при производството на серотонин в мозъка, наречен още хормонът на щастието и доброто настроение. Известно е, че високите нива на серотонина намаляват тревожността и стреса.
То притежава и най-високата концентрация на антиоксиданти (полифеноли, катехини и епикатехини), осигуряващи защита на нашата ДНК от увреждане от свободни радикали, от която и да е храна в света. На единица тегло какаото съдържа повече антиоксиданти, отколкото червено вино, сини боровинки, нарове и годжи бери, взети заедно. В 50 гр. черен шоколад, например, се съдържат толкова антиоксиданти, колкото в 15 чаши прясно изстискан портокалов и ябълков сок.
В него се съдържат също така незаменими омега-6 мастни киселини и голям процент масло. В състава на какаовото масло влизат глицидите на палмитинова (23-25%), стеаринова (31-34,5%), олеинова (39-43%) и линолова (до 2%) киселина.
Какаото е източник и на витамини A, B1, B2, B3, В5 и E. 28 грама счукани какаови зърна доставят 21% от U.S. RDA от витамин C. Това е около 44 мг на 100 грама какао.
Казано кратко неоспорими са ползите на какаото за доброто здраве. То подобрява бъбречната и чревната дейност, благоприятства симптомите при гръдна жаба, стимулира нервната и храносмилателната система. Използва се и в терапията на депресия, анемия, лесна уморяемост, туберкулоза, треска, подагра, бъбречни камъни и дори сексуална слабост.
Учени от Университета на Вестфалия, Германия, са открили, че елемента кокохил в какаото насърчава растежа на клетките на кожата т.е. то предотвратява и появата на бръчки. Какаовото масло, както знаем е ценна съставка и за приготвянето на домашна козметика. Подходящо е за направата на подходящи маски и нежни скрабове. Какаовото масло предпазва и от вредните UV лъчи. И въпреки високия състав на наситени мастни киселини то е полезно да се приема и вътрешно особено при суха кожа.
Какаото крие и  рискове
Наред с полезните му свойства те обаче не бива да се пренебрегват. Така например какаото не се понася добре от хора, имащи различни храносмилателни смущения, от жлъчно и чернодробно болни, тъй като употребата му в по-големи количества може да раздразни лигавицата на стомаха. Доказано е, че 15 г какао на прах, разредено с 300 мл. вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха.
В зърната на какаото има много азотосъдържащи вещества като оксалова и пикочна киселини, които се отразяват негативно на обмяната на веществата. Според някои специалисти, странични ефекти при консумацията на големи количества теобромин под формата на шоколад и други сладки изделия са безсънието, повишена мозъчна и нервна активност, силна раздразнителност, чувство на безпокойство, тревога и депресия, увеличаване на уринопроизводството, загуба на апетит и гадене.
За вълшебната суровина какао не съществува сезонност
То е една от най-препоръчваните храни и напитки в света целогодишно. Но да не забравяме, че най-полезният шоколад, произвеждан от какаото е-черният, натуралният шоколад и, колкото по-малко примеси и допълнения има в него, толкова по-добре. Шоколадът създава усещане за комфорт, подобрява настроението, носител е на енергия, хормони на щастието и полезни свойства за организма ни. Ето защо трябва да се стремим да го хапваме винаги с настроение и по възможност в добра компания, защото той е просто блокче/късче удоволствие и радост.