Translate

сряда, 26 ноември 2014 г.

Най-доброто средство за лечение на болестите на черния дроб е приемът на кафе



Приготвено по метода на филтриране, в него има висока концентрация на антиоксидантни вещества, които забавят процеса на възпаление в черния дроб. Те
намаляват, както процесите на фиброза, така и  честотата на формиране на първичен чернодробен рак.
Препоръчително е 2-3 чаши кафе дневно, но за предпочитане е то да бъде шварц или турско. Еспресото има  по-малък ефект, а нес кафето изобщо не помага.
Според спецалисти  гастроентеролози концентрираните т.н. спиртни напитки са много вредни за черния дроб, особено когато се приемат на гладно. Всички домашно приготвени концентрати също рият риск от остър алкохолен хепатит, от остър панкреатит и от социално-битови травми и  злополуки.

Хората трябва да се изследват за хепатит поне веднъж годишно



Доц. Йордан Генов,  УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ":
60% се заразяват с хепатит С по кръвен път, 6% по сексуален път, а 24% чрез медицински манипулации. 
Татуировки, маникюр, педикюр ( при изрязването на кожички-има риск от инфекции) са рискови процедури за заразяване с хепатит С, най-вече ако са извършвани от немедицински лица.
Човешката кожа е орган- не е платно за рисуване. Представете си как пробивате някой друг свой орган, например мозъка си или се опитвате да рисувате върху белия си дроб...

Трябва да се отнасяме с уважение към всичко, което природата ни е дала, а не да го разболяваме.
Трябва да сме непримирими към нещата, които са опасни за човешкото здраве.
Нямам аргумент за процедури върху човешкото тяло, които се извършват от немедицински специалисти.
Ние, лекарите, си говорим, но никой не ни чува.Хепатит С с години си живее в нас и необратимо уврежда черния дроб, безценната фабрика на организма ни. Колкото и да може да се самосъхранява, в един момент заразата се оказва по-силна от него и цирозата и ракът го превземат.
 

Козметика съсипва черния дроб



Химическото вещество триклозан, което се намира в състава на повечето антибактериални сапуни, пасти за зъби, дезодоранти, лосиони, кремове и препарати, уврежда черния дроб на хората.
Това твърди изследване, публикувано в американския научен журнал Бюлетин на Националната академия на науките.
Проучването доказва връзката на химикала с настъпилите тежки увреждания и тумори на черния дроб при опити с лабораторни мишки.
Изложените на действието му гризачи станали много по-уязвими към заболявания, а раковите им образования нараствали с бързи темпове.
Широкото приложение на съединението отдавна тревожи учените заради въздействието му върху организма. Експертите призовават дори за премахването му от употреба.
Предишни изследвания също са разкривали, че много от съставките на средствата за хигиена вредят и дори стимулират растежа на раковите клетки.

 В."Новинар"

България е единствената страна в ЕС без въздушни линейки



Съобщи зам. директорът на "Пирогов" д-р Олег Чолаков пред 6ТВ. По думите му за последната година държавата е претърпяла финансови щети на стойност близо 1,5 милиарда лева от обгрижване на пострадали от травми, болнични и други плащания.
Средно 900-1000 души на година загиват от травми при ПТП-та, като поне 100 от тях са жени в детеродна възраст, а не по-малко от 30 са починалите деца. За останалите видове смъртоносни травми статистика няма. Младите хора умират от травми, обяви Чолаков, като подчерта, че колкото по-бързо се окаже помощ, толкова по-голяма е вероятността за оживяване. Именно заради тези данни е важно и у нас да се въведат въздушните линейки. По европейски стандарти за оказващите спешна помощ хеликоптери от получаване на сигнала до излитане не трябва да има повече от 5 минути, а до достигане до пострадалия - 20 минути. Една такава база оперира средно в радиус от 50 километра.
Ние сме единствената държава в ЕС, която няма организирана такава система, подчерта той и уточни, че за въвеждането на тази система е нужно изменение на законодателството. Оказва се обаче, че проблеми имаме и с пилотите и лекарите, както и с територията - нямаме нито една болница, в която да има лицензирана хеликоптерна площадка. Преди време ВМА имала такава, но сега е трансформирана в паркинг, а тази в "Лозенец" не е лицензирана.

Актавис - най-силната марка в категория „Фармация и медицина“



в независимото проучване на потребителския сегмент на българския пазар по инициатива на глобалната организация Superbrands, което се проведе за четвърти пореден път у нас.

Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа-чрез конфиденциално гласуванена членовете на независимото експертно жури – Борда на Superbrands Bulgaria, и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите.
Партньор на Superbrands в провеждането на националното гласуване на потребителите в интернет е водещият Институт за пазарни проучвания GfK Bulgaria.
В процеса на оценяване експертите и потребителите се ръководят от дефиницията и критериите на световната организация за Superbrands:
-Качество-:Символизира ли марката качеството на предлаганите продукти или услуги?
-Надеждност-Ползва ли се с доверие брандът, поддържали висок стандарт на продуктите или услугите?
-Различие-Добре ли е позната марката в своя сектор? Успешно ли се разграничава от конкурентите си? Притежава ли индивидуалност и ценности, които я правят уникална на пазара?
-------

Глобалната организация Superbrands е независима институция, фокусирана върху брандинга.Тя отличава и промотира изключителните търговски марки, които се открояват и доминират над всички останали в рамките на националния пазар.Организацията провежда конкурса за отличията Superbrands и осъществява едноименната промоционална програма, която е представена в над 80 страни по целия свят.

Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг бе у нас за четвърти пореден път


по покана на Европейското общество по интегративна медицина в България и Немския хомеопатичен съюз и изнесе лекции на тема „От какво зависи здравето на щитовидната жлеза?” в София, Пловдив, Варна и Бургас.
Ангелика Волфскийл, най-известния немски натуропат, работи близо 30 години в областта на холистичната медицина. Тя лекува с класическа и креативна хомеопатия, Шуслерова терапия, енергийна терапия, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. През 2003 г. Волфскийл създава собствено училище по натуропатия.  Тя е консултант по психология и автор на книги.
Данните от представително проучване от 2012 г. показва, че всяка 4-та жена у нас има проблеми с щитовидната жлеза. Като цяло представителките на нежния пол два пъти по-често боледуват от хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм в сравнение с мъжете. Все повече нарастват и проявите на автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото.
„Щитовидната жлеза е чувствителна като пеперуда и често преживявания водят до здравословни проблеми с нея. Ако си представим, че жлезата разгражда бавния и хроничния стрес, тогава ще стане ясно защо ние-жените, по-често имаме проблеми с нея“, сподели графинята и обясни, че за нея щитовидната жлеза е разпределител на огъня в тялото, на топлата енергия, която води до жизненост.
По думите и. щитовидната се "затрупва" с все повече работа, когато човек има повече преживявания. Натрупването им, води до хиперфункция и последстващо "изчерпва". Тези обаче, които не могат да преработят стреса ги застига синдромът на професионалното изчерпване-изпепеляване т.е. синдромът на бърнаут.
Най-честите симптоми, които могат да ни подскажат подобно състояние са повишена нервност, сърцебиене, изпотяване, намаляване на теглото  симптоми и те се срещат предимно при хора с повишена функция на щитовидната жлеза. Обратното, при намалена функция е налице напълняване, задържане на вода, сънливост през деня и безсъние през нощта, нарушени паметови способности. Сухота на кожата, чупливост на ноктите – всичко това може да са симптоми на заболяване на щитовидната жлеза. Само 1/5 от смущенията на щитовидната жлеза обаче се дължат на самата жлеза. Функцията й най-силно се влияе от нарушенията в други органи и системи като например храносмилателен тракт, черен дроб, панкреас, обясни графиня Волфскийл.
Според нея как да „преработваме” т.е. да се справяме със стреса е нещо, което трябва да се учи в семейството и то от най-ранна възраст на детето. Тя съветва да не пренебрегват профилактичните прегледи, както и да се прилага минерална терапия с Шуслерови соли № 5, 9, 11, 7 за регулиране на стреса и възстановяване функцията на щитовидната жлеза.
Своята презентация графинята започна с китайската поговорка-Ако е неизвестен бащата на една болест, то майката винаги е начинът на хранене! Но завърши, че не бива да забравяме за настинките и грипа, които ни очакват през този сезон. Ето защо графинята припомни, че при висока температура и хрема трябна да се приемат Шуслерови сол №3 и 5. При хрема с жълтеникаво-слузест секрет-№ 6, но по само предписание на ОПЛ-хомеопати.

вторник, 25 ноември 2014 г.

В СБАГАЛ "Майчин Дом" е първата за страната семейна стая


Тя е светла, уютна, модерно обзаведена. Тук родителите освен, че ще получават необоримата им специализирана информация, ще имат и реален досег с недоносените си бебета.
Според проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология и завеждащ на неонатологичното отделение в болницата -това  разчупване на консерватизма  в отделението има двоен позитивен резултат, както за лечението на недоносените бебета, така и за психическото състояние на родителите им. По думите и има още какво да се желая - работи се по програма за психологическа подкрепа на  семействата, мисли се и за музикотерапия на недоносените деца, тъй като музиката оказва категорично позитивно въздействие върху тях.
Тя бе категорична, че в Наредба №38 трябва да се включи кодът за недоносение деца с ниско и с екстремно ниско тегло - родени под 30-та гестационна седмица, с тегло 1200 грама и под 1000 грама. Защото така най-рисковите деца ще могат да се профилактират с препарата Синаджис, чиито индикации за приложението му сега  са рестриктивни от страна на НЗОК.
Стойността на тази профилактика е нищожна спрямо разходите на здравната и социалната ни система, при нейната липса. У нас обаче за съжаление разходите се разглеждат в краткосрочна, а не в далечна перспектива, заяви неонатологът.  
Проф. Слънчева сподели и впечатленията си от своето неотдавнашно посещение в Полша:
-Те имат 6,2% т. е. половината от нашия процент недоносени деца (10%), поради много добре организираната пренатална грижа. Правят се скрининговите тестове за инфекции на бременните, тъй като голяма част от причините за преждевременните раждания са инфекциите. Изобщо бременните полякини са обхванати по-пълно и медицински по-добре обгрижени от българките. В неонатологичните отделения имат много повече персонал. Там една сестра обгрижва две деца, а тук при нас една акушерка се грижи за шест интензивни деца. Преценете сами какво натоварване е това. И висшият медицински персонал е повече, отколкото при нас. А работата като обем е същата като в нашата клиника. Апаратурата им е на еднакъв етап на стареене, защото е купувана в един и същи момент. Докато ние имаме и кувьози с отдавна минал срок на годност, закупени през 1992 - 1994 г. Те допускат родителите в отделенията. При нас ще трябва известно време, докато преодолеем този консерватизъм. Дори родителите, на които казвам да се измият и да галят децата си в кувьозите, се страхуват да го правят...

понеделник, 24 ноември 2014 г.

От SkimProt предлагат как да защитим парите си



-Сменете пин кода на новата ви карта. Когато се сдобиете с нова дебитна или кредитна карта, от банката ви предоставят и пин код за нея. Първото нещо, което трябва да
направите, преди да използвате картата, е да смените този код с друг по ваш избор. Така ще сте сигурни, че никой друг, освен вас, не го знае;
-Пин кодът ви не трябва да съществува. Освен в главата ви. Не го записвайте на листче, което да носите в портфейла си. Не го съхранявайте в телефона, на таблета или компютъра си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят именно подобна информация;
-Не носете банковите си карти в портфейла. Основна цел на джебчиите са нашите портфейли. Затова не е разумно да ги използвате за съхранение на важни документи, като лични карти и паспорти, както и на банкови карти;
-Подбирайте банкоматите, които използвате. На оживени и светли места, по възможност в затворени специални помещения – добре е да избирате банкомати, при които вероятността да бъде поставено скимиращо устройство е по-малка.-Внимателно оглеждайте устройството за подозрителни части – например допълнителна клавиатура, с помощта на която крадците записват пин кода ви;
-Ако пазарувате през телефона си-бъдете особено внимателни. Не използвайте отворени wi-fi мрежи, които ви правят уязвими на хакерски атаки. Не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате, както и избягвайте да използвате автоматичното съхранение на данни, като например номер на кредитна или дебитна карта;
-Ако използвате услугите на сайт за първи път, задължително проверете надеждността му. Направете първата си поръчка с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта.Ако не сте сигурни, че пазаруването през него е безопасно и има вероятност с данните ви да се злоупотреби, насочете се към други онлайн магазини;
-Използвайте 3D защитата на картата си. Част от банките у нас въведоха услуга, наречена 3D сигурност на карта.Когато я използвате при пазаруване онлайн, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D парола.
-Пазаруването на ПОС терминал също крие рискове. Когато използвате картата си, за да пазарувате на ПОС терминал, не бива да забравяте, че с данните ви може да злоупотреби и служителят, който ви обслужва. Не изпускайте картата си от поглед и ако имате възможност, самите вие я поставете в ПОС терминала.

При грип не прибягвайте до самолечение с антибиотици

 Няма антибиотик, който да може да убие грипните вируси. Лечение с антибиотик повече от два пъти годишно се счита за често, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Антибиотиците може да помогнат за лечението на евентуалните  грипни усложнения, но не и за излекуването на самия грип, посочва проф. Мира Кожухарова, заместник-директор на НЦЗПБ.Прекалената, ненужна употреба на антибиотици води до резистентност към тях и те спират да действат, посочи още тя.
По думите и у нас резистентността към антибиотици е два пъти по-голяма, отколкото в Германия.
Специалистите препоръчват да не се прибягва до самолечение с антибиотици при грип и преди приема на антибиотик, да се направи микробиологично изследване на болния, тъй като микробиологичният анализ дава правилната насока за лечение а консултацията с лекар дава възможно най-правилната терапия. За съжаление обаче едва 20% от лекарите назначават микробиологично изследване на своите пациенти.Затова носим отговорност всички лекари, не само общопрактикуващите, каза Цветан Велинов, ръководител на Лабораторията за контрол на микробна резистентност в центъра.„Всеки, който изписва антибиотик, не трябва да го изписва, за да си върже гащите. Антибиотиците не са болкоуспокояващи, не са средства за смъкване на температурата, не са лекарства на страха. Те имат строги показания. Ако има инфекция и тя е бактериална, трябва да се лекува с антибиотици", посочи той.





У нас на близо 20% от шестгодишните деца са силанизирани шестите молари-първите постоянни дъвкателни зъби


Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години (2009 г. – 2014 г.) трябва да бъде възприемана като първа стъпка по пътя към
утвърждаването на една устойчива и перспективна политика в областта на детското дентално здраве.
Ето защо е необходимо да бъде осигурено адекватното и финансиране до 2020 г. като бъде премахнато ограничението в броя на децата, които подлежат на силанизация, като се разшири обхватът на действие на програмата и бъдат включени за силанизиране и седмите постоянни зъби, смятат експерти от Българския зъболекарски съюз (БЗС).
От съсловната организация изразиха надежда, че ще се намерят пари и воля, за да може програмата да продължи и през следващите пет години.
За петгодишния период на програмата зъбите на над 60 000 деца от 28-те  области в страната , на възраст между 6 и 8 години, са  силанизирани безплатно от над 500 лекари по дентална медицина.
Данните са от национално проучване на БЗС показват, че при 5-6-госишните деца има на практика само 30% без кариес.
При 18-годишните 92% са с кариес, само 35% имат здрави венци, а хората във възрастовата група между 35 и 44 години имат поне по 17 зъба с кариес.
Към този момент тотално обеззъбени са над  200 000  българи. Близо 20% от възрастните хора са с обеззъбена горна, а 17%- долна челюст т. е. около 1 млн. българи са без зъби.
По думите на д-р Николай Шарков, зам. председател на БЗС, страната ни трябва да се стреми към въвеждането на здравноосигурителния модел в Холандия, която е пример по отношение на здравните грижи. Той изтъкна, че докато у нас държавата отделя за здравето на зъбите едва по 8,45 евро на човек годишно, холандите разполагат със средно 175 евро за тази цел.

 

Българският голмайстор Хичо с нов триумф в Турция

Голмайсторът на турския отбор Манисаспор Николай Димитров - Хичо "нокаутира" противниковия отбор Газиантеп, като отбеляза втори гол във вратата на домакините в
80-та минута в неделния мач. Двубоят завърши с резултат 2:0.
Така българинът продължи серията от голови попадения, които увеличават точките на неговия отбор Манисаспор и бележат успешното негово участие в първенството на южната ни съседка. 
Двукратният носител на званието "Най-добър млад играч на България"  е сред спортистите, включени в традиционния благотворителен търг в подкрепа на недоносените деца, организиран от популярния водещ Ники Кънчев.

Безплатни прегледи за пациентите с ХОББ в МБАЛ „Токуда Болница София”


Консултациите с пулмолог ще включват и измерване на дихателния обем
 
Безплатни консултации за пациенти, имащи съмнения или страдащи от
Хронична обструктивна  белодробна болест (ХОББ) стартират в
МБАЛ „Токуда Болница София”от 25.11 2014 г. до Коледа.
Необходимо е желаещте предварително да се запишат на тел: 02/403 4917, ако те отговарят на следните критерии:
1.      Възраст над 40 г.
2.      Оплаквания от задух и кашлица  в продължение на месеци и
години. При пациентите НЕ трябва да има голям сърдечен проблем, който до
обяснява задуха и кашлицата.
3.      Пушач или бивш пушачи
Пациентите с диагноза ХОББ трябва да носят пълната си медицинска
документация. По време на консултацията с пулмолог ще се извършва
измерване на дихателния обем със спирометър и ще бъдат давани препоръки
за лечение.

Прегледите ще се извършват в Кабинета за функционална белодробна диагностика.
ХОББ е едно от най-тежките и водещи до трайно влошаване на качеството на живот заболявания. 

„Около 7% от населението в световен мащаб страда от ХОББ, което напълно важи като
съотношение и за България”, подчертава д-р Наталия Стоева – началник на
отделението по Пулмология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Тя добавя, че
според данни от световната статистика сочи, че ХОББ е сред водещите
причини за прием в болница.  90% от заболелите са настоящи или бивши
пушачи, като пасивното пушене също до голяма степен е предпоставка за
развитие на заболяването. Други водещ фактори са замърсеният въздух,
влажна и студена работна среда, наличието на прах и висока концентрация
на въглеродния диоксид в околната среда.